24 C
București
vineri, 26 mai, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriTraderul de cereale Viterra negociază o posibilă fuziune cu rivalul Bunge

Traderul de cereale Viterra negociază o posibilă fuziune cu rivalul Bunge

Grupul Viterra, unul dintre cei mai mari traderi mondiali de cereale, poartă discuţii cu privire la o posibilă fuziune cu rivalul american Bunge Ltd, o tranzacţie majoră care ar modifica sectorul marilor traderi de cereale, a declarat, pentru Reuters, o sursă din apropierea discuţiilor.

Potrivit sursei, cele două părţi negociază în prezent structura unei potenţiale tranzacţii, dar nu există nicio certitudine că Viterra, controlat de gigantul elveţian Glencore, va ajunge la un acord cu Bunge.

Acţiunile Bunge au închis şedinţa de joi la maximul ultimilor trei săptămâni, 93,61 dolari pe acţiune, ceea ce conferă acestei companii o valoare de piaţă de aproximativ 14,1 miliarde de dolari.

Orice tranzacţie între Viterra şi Bunge va fi urmărită cu atenţie de organismele de reglementare, în condiţiile în care tranzacţiile cu grâu, porumb şi soia boabe sunt deja concentrate în mâinile câtorva mari jucători mondiali, ceea ce generează îngrijorări cu privire la securitatea alimentară.

Anul trecut, Bunge a fost cel mai mare exportator de porumb şi soia din Brazilia, cea mai importantă sursă mondială de produse agricole necesare pentru a produce nutreţ pentru animale şi biocombustibili. La rândul său, Viterra a fost al treilea mare exportator de porumb şi al şaptelea mare exportator de soia boabe.

O fuziune cu Viterra ar impulsiona afacerile Bunge, care în 2022 a avut venituri de 67,2 miliarde de dolari, aducându-le mai aproape de cele ale rivalului Archer-Daniels-Midland Co, care anul trecut a avut afaceri de aproape 102 miliarde de dolari.

Glencore a preluat Viterra pentru 4,5 miliarde de dolari în 2012, într-o tranzacţie de pe urma căreia a dobândit active în domeniul cerealelor în Canada şi Australia. Patru ani mai târziu, Glencore a vândut o parte din participaţia sa la Viterra către Canada Pension Plan Investment Board şi British Columbia Investment Management Corp.

Viterra a făcut valuri în presă în 2017 cu încercarea sa eşuată de preluare a rivalului Bunge, care la acea dată era evaluat la 11 miliarde de dolari.

Sub conducerea directorului general Greg Heckman, Bunge a început în ultimii ani să îşi scadă costurile şi să vândă active neperformante. La începutul acestui an,

Greg Heckman declara că toate opţiunile sunt posibile.

Archer Daniels Midland Co, Bunge, Cargill Inc şi Louis Dreyfus Co., regrupate popular sub acronimul ABCD, sunt cele patru mari grupuri care domină industria mondială a tranzacţiilor cu cereale. Traderii de cereale fac profit din achiziţionarea, vânzarea, stocarea şi transportul recoltelor.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Secetă pedologică moderată şi puternică în Dobrogea şi pe suprafeţe agricole extinse din Moldova

Seceta pedologică moderată şi puternică se menţine în Dobrogea,...
‹ adv ›

Franţa confirmă demararea vaccinării împotriva gripei aviare după rezultatele favorabile ale testelor

Autorităţile franceze au confirmat că intenţionează să demareze, la toamnă, un program de vaccinare a păsărilor împotriva gripei aviare,...

Buzău: Usturoi afumat şi „ţuică” din usturoi – produse de nişă ale producătorilor locali

O parte dintre fermierii din Buzău iau în calcul trecerea de la comerţul clasic de usturoi uscat la produse...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole