20.1 C
București
vineri, 5 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleRaport CE: 46% din mierea importată în UE, suspectă în a nu...

Raport CE: 46% din mierea importată în UE, suspectă în a nu corespunde cerințelor

Comisia Europeană a publicat rezultatele unei investigații ample asupra pieței mierii, o investigație pe care apicultorii europeni o cer de mult timp, în care au fost analizate mai multe loturi de miere importată pentru a determina raportul mierii contrafăcute.

Potrivit raportului CE, disponibil pe acest link, o parte semnificativă a mierii importate în UE este suspectă de a nu respecta prevederile Directivei UE privind mierea 2001/110/CE și rămâne nedetectată.

După cum a concluzionat deja Centrul de Informare privind Calitatea și Frauda Alimentară (JRC), sunt încă necesare metode analitice îmbunătățite, armonizate și general acceptate pentru a crește capacitatea laboratoarelor oficiale de control de a detecta mierea contrafăcută cu siropuri de zahăr (46% din totalul importat nu corespunde cerințelor, rezultate obținute pe baza a 320 de mostre).

Profilul țărilor importatoare de miere în UE:

Profilul exportatorilor de miere în UE:

Acest raport de miere contrafăcută din totalul importat este considerabil mai mare decât cel obținut în 2015-17 (14%). Cel mai mare număr absolut de loturi suspecte provine din China (74%), deși mierea originară din Turcia a avut cea mai mare proporție relativă de probe suspecte (93%).

Mierea importată din Regatul Unit a avut o rată de suspiciune și mai mare (100%), probabil acesta fiind rezultatul comercializării mierii produse în alte țări și amestecată în Regatul Unit, înainte de reexportul acesteia în UE.

Mai mult de jumătate (57%) dintre operatori au exportat loturi de miere suspecte de a conține zaharuri străine, iar peste 60% (66), dintre operatori au importat cel puțin un lot suspect.

Până în prezent, 44 de operatori din UE au fost anchetați și șapte au fost sancționați. Investigațiile întreprinse de statele membre și OLAF pe baza inspecției la fața locului au demonstrat complicitate între exportatori și importatori și următoarele malpractici:

  • utilizarea siropurilor de zahăr pentru reducerea prețului mierii, atât în țările din afara UE, cât și pe teritoriul UE.
  • analize în laboratoare acreditate pentru adaptarea amestecurilor de miere/zahăr pentru a evita eventualele detectări de către clienți și autoritățile oficiale înainte de operațiunile de import.
  • utilizarea de aditivi și coloranți pentru a contraface mierea.
  • ascunderea adevăratei origini geografice a mierii prin falsificarea informațiilor de trasabilitate.

Pe baza celor de mai sus, există o suspiciune puternică că o mare parte din mierea importată din țări non-UE și considerată suspectă de JRC de a fi contrafăcută rămâne prezentă și nedetectată pe piața UE.

Pe de altă parte, concluziile studiului indică și faptul că dacă multe țări trebuie să investigheze încă operatorii care au importat loturi suspecte, se pare că unele investigații s-au bazat exclusiv pe tehnici oficiale de control de laborator despre care se știe că sunt deficitare în detectarea și dovedirea falsificării mierii și, prin urmare, ineficiente în descurajarea fraudelor, dacă sunt utilizate singure.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Preşedintele ACA: Valorificarea produselor apicole în ultimii doi ani a cunoscut o scădere drastică

Valorificarea produselor apicole a cunoscut în ultimii doi ani...
‹ adv ›

Târgul Naţional al Mierii debutează vineri pe platforma apicolă Băneasa

Bucureştenii sunt aşteptaţi, de vineri până duminică, la Târgul Naţional al Mierii, un nou eveniment dedicat consumatorilor de produse...

Tratamentul la albine realizat în preajma Crăciunului

Ultimul tratament făcut în debutul iernii este numit popular de către apicultori „Tratamentul de Crăciun”, și are rolul de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole