21.5 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBTA: Culoarele de solidaritate sunt canale pentru importuri rapide de produse ucrainene,...

BTA: Culoarele de solidaritate sunt canale pentru importuri rapide de produse ucrainene, susţine un oficial bulgar

Chiar dacă Bulgaria sprijină aşa-numitele culoare de solidaritate, pentru a ajuta Ucraina să îşi exporte produsele agricole, a descoperit că, din păcate, aceste culoare sunt în practică canale pentru importuri într-un timp extrem de rapid în Uniunea Europeană, a declarat luni Georgi Sabev, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii din Bulgaria.

Potrivit lui Georgi Sabev, Bulgaria, România, Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia sunt ţările cele mai grav afectate de aceste importuri de produse ucrainene scutite de taxe, iar în cazul Bulgariei importurile de seminţe de floarea soarelui sunt o problemă serioasă, în timp ce pentru alte ţări problema o reprezintă importurile de grâu şi porumb.

„Importurile de grâu din Ucraina şi Bulgaria au crescut, însă situaţia cu privire la seminţele de floarea soarelui este incomparabilă. În decurs de un an importurile au crescut de peste 20 de ori de la 37.000 de tone în 2021 până la peste 830.000 de tone în 2022”, a spus secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii din Bulgaria.

Georgi Sabev a mai spus că în cursul săptămânii trecut s-a întâlnit cu comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski şi i-a spus că cele 16,75 milioane de euro alocate Bulgariei de la fondurile din rezerva de criza agricolă nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile suportate de fermierii bulgari din cauza importurilor din Ucraina.

„Comisarul a promis că va revizui reglementările. Am fost asiguraţi de colegii noştri din România că şi ei au cerut o majorare a fondurilor pentru că şi ei cred că sunt insuficiente. Sper că executivul comunitar va ţine seama de solicitarea noastră”, a spus oficialul bulgar.

Ministerul Agriculturii din Bulgaria este în contact cu producătorii de cereale care au de gând să organizeze proteste în perioada 29-31 martie.

„Îi susţinem pe producătorii bulgari de cereale în protestele lor. Această problemă ar trebui să fie vizibilă”, a spus Georgi Sabev.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

BTA: Bulgaria se va alătura iniţiativei BIOEAST pentru o agricultură bazată pe expertiză

Bulgaria va participa la înfiinţarea unei asociaţii internaţionale pentru...
‹ adv ›

BTA: Bulgaria susţine solicitările referitoare la majorarea ajutoarelor de minimis pentru fermieri

Bulgaria susţine solicitările referitoare la majorarea ajutoarelor de minimis în sectorul agriculturii, pescuitului şi acvaculturii, a declarat ministrul bulgar...

Bulgaria primeşte 197 milioane de euro de la UE pentru modernizarea reţelei energetice

Comisia Europeană a anunţat că miercuri vor fi plătiţi 2,17 miliarde de euro pentru modernizarea reţelelor energetice din nouă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole