3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinistrul ucrainean al Agriculturii a demisionat şi va fi înlocuit de un...

Ministrul ucrainean al Agriculturii a demisionat şi va fi înlocuit de un parlamentar

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Roman Leshchenko, şi-a prezentat joi demisia din funcţie, la o lună după ce Rusia a lansat o invazie armată care a afectat însămânţările de primăvară şi a obligat unul dintre cei mai mari producători mondiali de cereale să oprească exporturile pentru unele produse agricole, transmite Reuters.

Un consilier al lui Roman Leshchenko a confirmat că acesta şi-a înaintat demisia fără a oferi un motiv pentru decizia sa.

Ulterior, parlamentarul ucrainean Mykola Solskyi a declarat pentru Reuters că a acceptat oferta de a-l înlocui pe Mykola Solskyi la Ministerul Agriculturii.

‹ adv ›

Mykola Solskyi este considerat drept o figură importantă care a stat în spatele procesului de liberalizare a pieţei terenurilor agricole din Ucraina. Începând de anul trecut, Ucraina a ridicat interdicţia privind vânzarea de terenuri arabile.

Reforma a fost concepută de preşedintele Volodimir Zelenski pentru a debloca investiţiile în sectorul agricol însă invazia rusească ar putea reduce semnificativ recoltele şi exporturile de produse agricole ale Ucrainei în sezonul 2022/23.

Într-un interviu acordat zilele trecute pentru Reuters, Roman Leshchenko a declarat că suprafaţa însămânţată cu culturi de primăvară ar putea să se înjumătăţească în acest an, comparativ cu nivelul din 2021, până la aproximativ şapte milioane de hectare, faţă de 15 milioane de hectare preconizate înainte de invazia rusească.

Leshchenko a mai spus că fermierii ucraineni au însămânţat cu grâu de iarnă o suprafaţă de 6,5 milioane de hectare pentru 2022, însă suprafaţa de pe care se va face recoltarea ar putea să se reducă la patru milioane de hectare din cauza războiului care afectează numeroase regiuni din Ucraina.

În mod tradiţional, Ucraina începe însămânţările de primăvară la finele lunii februarie sau la începutul lui martie, însă în acest an însămânţările de primăvară au fost întârziate semnificativ.

Ucraina a suspendat deja exporturile de secară, ovăz, mei, hrişcă, sare, zahăr, carne şi nutreţ în contextul invaziei ruseşti şi a introdus licenţe la export pentru grâu, porumb şi ulei de floarea soarelui.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Franța: Semănatul culturilor de toamnă se apropie de final

Conform unui raport publicat de agenția de stat FranceAgriMer,...
‹ adv ›

Când se fac tratamentele de iarnă contra dăunătorilor

Înainte de sezonul rece, pomii pot deveni un refugiu pentru numeroși dăunători care și-au făcut simțită prezența în timpul...

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului UE – Mercusor

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial dintre Uniunea Europeană şi ţările Mecursor,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole