6 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageBlogConferința AgTech Moldova - peste 250 de participanți și speakeri din 5...

Conferința AgTech Moldova – peste 250 de participanți și speakeri din 5 țări au discutat la Chișinău despre digitalizarea agriculturii

Agricultura din Moldova se adaptează rapid la inovațiile tehnologice, care sunt tot mai atractive pentru sector, deoarece oferă soluții digitale pentru depășirea provocărilor pe care le întâmpină agricultorii.

Schimbările climatice, criza energetică, deficitul de forță de muncă, inputuri tot mai scumpe sunt doar câteva probleme care îi determină pe fermieri din Moldova să identifice noi posibilități tehnologice pentru a minimiza riscurile și a spori eficiența activității agricole. 

În acest context, Conferința AgTech, unicul eveniment de anvergură din Republica Moldova dedicat promovării tehnologiilor și inovațiilor IT în agricultură, a devenit o platformă de prezentare și de discuții a soluțiilor digitale care pot ajuta fermierii să își gestioneze afacerile agricole. 

Organizată pentru al patrulea an consecutiv de Agrobiznes și având drept parteneri ai ediției din acest an organizații importante din sectorul IT și agricol, cum ar fi proiectele USAID PCRR, OPTIM și Tekwill, Conferința AgTech, care s-a desfășurat pe 14 martie la Chișinău, a reunit speakeri din cinci țări, care au vorbit despre tendințele și oportunitățile digitalizării agriculturii.

Principalele noutăți ale Conferinței AgTech 2023 au fost: 

  • Ultimele tendințe mondiale în automatizarea și eficientizarea irigării;
  • Integrarea agrivoltaicelor în ferme – soluție inovatoare pentru mai multă performanță; 
  • Aspecte practice în exploatarea sistemelor aeroponice de producere;
  • Soluții inovatoare pentru managementul fermelor; 
  • Aplicații și platforme pentru depistarea bolilor și problemelor în culturi. 

Soluțiile prezentate în cadrul AgTech 2023 vin să soluționeze probleme cum ar fi impactul crizei energetice, schimbărilor climatice, influența insuficienței brațelor de muncă în ferme. 

„Conferința AgTech Moldova a fost un succes extraordinar și a adunat un grup divers de oameni pasionați de inovație și agricultură. Sperăm că acest eveniment va contribui la consolidarea colaborării dintre sectorul agricol și industria IT, pentru a găsi soluții inovatoare și sustenabile pentru problemele cu care se confruntă agricultura din Republica Moldova”, a declarat Sergiu Jaman, fondatorul Agrobiznes.

În cadrul evenimentului, partenerii de dezvoltare au menționat că vor susține în continuare inițiativele de digitalizare a sectorului agricol din Republica Moldova. 

„Progresul înregistrat în ultimii ani în digitalizarea agriculturii este unul cu adevărat de apreciat. În ciuda pandemiei și problemelor din regiune, dezvoltarea tehnologiilor a avut loc mult mai rapid decât am fi putut anticipa, iar toate acestea se vor răsfrânge neapărat pozitiv asupra economiei”, a specificat John Riordan, Șeful Adjunct al Misiunii USAID Moldova.

Sectorul agricol din Moldova urmează a fi modernizat prin implementarea mai multor soluții digitale la nivel de țară. 

„Sunt mult mai optimist văzând tehnologiile deja prezente în Moldova, în cadrul conferinței AgTech, iar ministerul agriculturii va susține procesul amplu de digitalizare, pentru ca agricultura Moldovei să devină mai profitabilă și mai puțin dependentă de factorii externi”, a menționat Vicepremierul și Ministrul Agriculturii Republicii Moldova Vladimir Bolea.

„Digitalizarea este cheia succesului oricărei afaceri, în special în agricultură. Instrumentele digitale disponibile pe piață sunt foarte importante, multe dintre acestea și-au regăsit locul în ferma noastră, însă mereu urmărim tendințele pentru a identifica o soluție care să integreze toate sistemele necesare”, specifică Vitalie Burlacu, agronom SRL Natcubi-Agro. 

AgTech este o inițiativă creată de Agrobiznes și dezvoltată cu sprijinul partenerilor instituționali și comerciali pentru a promova cele mai digitalizate afaceri și inițiative agricole din Moldova, dar și cele la nivel regional.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Agricultura viitorului, ediția 2024. Evenimentul industriei de profil integrează în premieră o secțiune dedicată retailului, adresând întregul lanț alimentar

Cum merge agricultura românească în 2024? Depinde pe cine întrebi. Dacă îi întrebi pe fermierii mari, sau pe cei...

Numărătoarea inversă pentru EuroGrain Exchange 2024 a început

Profesioniști implicați în diverse sectoare ale producerii și comercializării cerealelor și semințelor oleaginoase - fermieri, comercianți, experți în logistică,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole