‹ adv ›
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023
0.6 C
București

-

‹ adv ›
HomepageArticoleVăruirea pomilor pentru sezonul rece. De ce și cum se face

Văruirea pomilor pentru sezonul rece. De ce și cum se face

Despre necesitatea de a vărui pomii se discută mult în ultima perioadă, în special din cauza că în gospodăriile individuale văruirea pomilor a devenit mai degrabă o tradiție, decât o lucrare realizată în momentul potrivit în scopul de a evita o problemă.

De fapt, văruirea pomilor se face în scopul de a proteja scoarța acestora de razele puternice ale soarelui în perioada de iarnă. Decalajele bruște de temperatură (temperaturi reduse urmate de temperature înalte) din timpul iernii pot produce fisuri pe scoarță, iar văruirea vine să reducă din această problemă.

Un al motiv din care se realizează văruirea este în scopul prevenirii pătrunderii insectelor în scoarța, pentru o bună parte din acestea scoarța fiind un loc foarte bun de adăpost în timpul iernii.

Adăugând în soluția de lucru și un repelent pentru rozătoare, se asigură o protecție suplimentară a pomilor contra acestora în timpul iernii.

Reieșind din cele menționate, văruirea pomilor este recomandată a fi realizată spre sfârșitul toamnei. Mai mult, văruirea realizată doar primăvara, în mare parte, nu are efecte. Cel mai indicat este să realizați operațiunea de două ori pe an – toamna și primăvara.

Văruirea de primăvară, în general, se efectuează ca o procedură suplimentară, dacă compoziția care a fost aplicată toamna a fost spălată de precipitații. Nu se recomandă aplicarea amestecului la temperaturi mai mici de 5°C.

La ce oferim o atenție sporită în timpul văruirii pomilor?

Pe lângă lucrarea generală, pentru o eficiență sporită se analizează starea pomilor, dacă sunt identificate cuiburi de adăpostire a dăunătorilor deja formate, acestea se distrug.

Componentele principale ale oricărei compoziții pentru văruirea pomilor sunt:

  • substanță ce conține pigmentul alb – var sau vopsea specială;
  • un produs adjuvant ce va facilita aderența produsului pe scoarța pomilor;
  • componenta cu rol de dezinfecție (de exemplu sulfat de cupru).

De cele mai multe ori, se utilizează varul, nu vopseaua pentru realizarea lucrării. În primul rând, acesta nu este dăunător pentru mediu, componentele pot fi amestecate ușor de fiecare, dar și aspectul economic joacă un rol important – varul fiind cel mai ieftin.

Totuși, pentru o aderență bună, este recomandată utilizarea unui adjuvant. De obicei, în condiții de casă, se utilizează săpun sau clei, însă acestea oricum sunt spălate după mai multe precipitații.

Astfel, lucrarea va trebui repetată. Dacă realizăm doar văruirea pomilor, aceasta va proteja scoarța împotriva arsurilor solare, datorită culorii deschise. În cazul în care se dorește și o prevenire a bolilor, se adaugă sulfatul de cupru.

Citiți și despre Tratamente în livezi toamna – pregătirea pomilor pentru iernat.

Soluția obținută se aplică pe întreaga suprafață a scoarței, în special în crăpături. Soluția de var trebuie aplicată imediat după preparare.

Pentru prepararea soluției de var se utilizează: 2,5 kg var stins, 300 g sulfat de cupru, la 10 litri de apă.

O alternativă a varului ce este utilizată de unii grădinari este creta. Mulți recomandă utilizarea acesteia pentru pomii mai tineri de 2-3 ani, pentru că are un efect mai moale asupra pomilor.

De obicei, pentru prepararea soluției de lucru se utilizează 2,5 kg de cretă, 10 litri de apă la care se adaugă 100 de grame de clei de hârtie.

Vopsea pentru pomi – vopselele pe bază de apă au un efect antifungic și protejează în mod fiabil trunchiurile pomilor de un număr mare de agenți patogeni. Astfel de compoziții rămân pe pomi mult mai mult timp și, prin urmare, foarte rar necesită a fi reînnoite primăvara.

Utilizarea vopselei obișnuite pentru vopsirea pomilor este strict interzisă.

2 COMENTARII

  1. Hai să vă dezvălui încă ceva important. Primul strat de văruire și cu sulfat al doilea fără, deci numai var. Desigur al doilea strat după uscare.Noi váruim să reflecte razele soare, deci trebuie să fie alb-alb la suprafata, că dacă va fi albastră, acele este absorbant de căldură! Deci nu am făcut nimic. Succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Avertizare ANM: Cod galben de ninsori și viscol în partea de sud-est a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o atenţionare...

ANSVSA: Focar secundar de gripă aviară pe platforma zootehnică din Codlea

Un focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 a fost confirmat la o altă fermă de curcani, Bravcod...

De ce cartofii au goluri în interior – cauze, prevenire

Tuberculii de cartof, în ciuda unui exterior aparent sănătos, pot avea unele „probleme” în interior, iar una dintre acestea...

Canibalismul la iepuri: De ce iepuroaicele își mănâncă puii

Motive pentru care o femelă de iepure își va mânca iepurii. Una dintre cele mai cunoscute probleme asociate cu...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole