29.1 C
București
marți, 22 iunie, 2021

-

HomepageArticoleSfaturi pentru a construi o seră, cu o investiție minimă

Sfaturi pentru a construi o seră, cu o investiție minimă

Dezvoltarea unei culturi vegetale într-o seră sau solariu se poate dovedi extrem de profitabilă.

Plantele crescute în spații protejate se dezvoltă mult mai rapid, asigură o recoltă mai bogată și pot rodi în aproape orice lună a anului.

Construirea propriului solar nu este o operațiune complicată, ci poate fi realizată foarte simplu, atât timp cât avem la dispoziție toate informațiile necesare.

Chiar dacă investiția inițială va fi una însemnată, aceasta poate fi amortizată rapid, după doar câteva recolte. Iată cel mai simplu mod de a construi o seră sau un solariu, pentru o recoltă de invidiat.

Alegerea spațiului în care va fi construită seră

Pentru ca o cultură în spații protejate este mult mai productivă, spațiul în care va fi construită acesta poate fi mult mai restrâns.

De exemplu, o seră de doar 15 metri pătrați poate asigura necesarul de fructe și legume pentru o familie de patru persoane, pe durata unui an întreg.

Un loc optim de construire a serei trebuie să fie luminos, fără pomi în jur dar ferit de vânturile puternice.

În cazul în care există pericol de inundații, se recomandă alegerea unui loc aflat ușor în pantă. În cazul în care solul nu este foarte fertil, se poate utiliza îngrășământ natural sau se poate înlocui solul cu unul de pădure.

Cum se construiește structura la o seră

Structura reprezintă cel mai important aspect al unei sere și pentru a avea o construcție finală de succes, aceasta trebuie să fie ușoară și bine ancorată în sol.

O seră de dimensiuni medii spre mici (6m x 8m și înălțime de 2,5m) se poate construi cu 4 arce de țeavă cu un diametru de 16 mm, care se vor prinde în pământ cu țăruși sau cu stâlpi din beton armat, pentru o rezistență crescută.

Îmbinarea țevilor se poate realiza simplu, prin sudură, și tot acum putem aplica și suporții peste care se va amplasa acoperișul.

Construirea acoperișului serei

Construirea acoperișului unei sere reprezintă o operațiune delicată, care se realizează de regulă cu ajutorul unui specialist.

Chiar dacă structura noastră este metalică, pentru construirea acoperișului putem utiliza grinzi de lemn, preferabil de lemn, fag sau ulm.

Dispunerea grinzilor se face întocmai ca la o casă, iar elementele de lemn vor fi introduse în suporții deja aplicați, făcându-se mici corecții în cazul în care acestea sunt prea groase.

După finalizarea acestui pas, puteți amplasa folia, care va fi dispusă pe o rețea de sârmă sau șipci de lemn.

Este important ca folia aplicată pe acoperiș să fie mai groasă și mai opacă decât cea de pe laturi, deoarece aceasta este cea mai expusă la razele soarelui. De regulă, folia de pe acoperiș se schimbă în fiecare an.

Achiziționarea echipamentelor necesare în seră

Pentru o productivitate maximă și pentru intervenția cât mai redusă a omului în interiorul său, specialiștii consideră că dintr-o seră nu ar trebui să lipsească echipamente precum: centrala termică, sistem de ventilare, sistem de irigații sau grinzi pentru suspendarea plantelor.

Totuși, pentru o sera de mici dimensiuni, este recomandabil să improvizăm și să ne folosim de echipamente mai accesibile ca preț.

De exemplu, centrala termică poate fi înlocuită cu o sobă pe lemne iar sistemul de irigații cu niște simple aspersoare. Grinzile de suspendare a plantelor pot fi înlocuite cu niște țăruși de lemn.

Citește Cum se construiește o seră din țevi de plastic.

Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Proiect CONCORDE – bune practici în comerțul cu cereale

Agricultura europeană și cea românească sunt acum într-un proces profund de transformare sub influența unor programe majore de reformă...
- adv -spot_img

Evergent Investments preia 5,11% din acţiunile Lăptăria cu Caimac

Compania de investiţii financiare Evergent Investments a achiziţionat o participaţie de 5,11% din acţiunile companiei Agroserv Măriuţa SA, care...

Două platforme noi de colectare a gunoiului de grajd în judeţul Vaslui

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunţă finalizarea a două noi platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd...

Noi pe Facebook

De citit

OECD laudă succesul aprovizionării cu alimente în timpul pandemiei

Măsurile de urgenţă adoptate de guverne au ajutat la...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției