4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePorumbul în asolament: Ce culturi sunt premergători buni

Porumbul în asolament: Ce culturi sunt premergători buni

Porumbul a ajuns a fi cea mai cultivată cultură în condițiile țării noastre. Acest fapt se datorează atât recoltelor mari oferite per hectar, cât și faptului că porumbul a ajuns a fi cultivat deseori în monocultură.

Cu toate acestea, secetele tot mai frecvente din ultimii ani denotă necesitatea de a alege culturile ce urmează să le semănăm rațional, respectând principiile asolamentului.

Porumbul este lider în extragerea azotului, sulfului, zincului și manganului. De aceea, cerințele față de asolament trebuie să fie respectate cu strictețe.

‹ adv ›

Acesta mai este numit „un indicator al deficienței de microelemente, azot, fosfor și magneziu”, iar simptomele sunt clar vizibile pe suprafața frunzelor:

Carențe nutrienți porumb: a) frunză sănătoasă; b) carența de azot; c) carența de fosfor; d) carența de potasiu; e) carența de magneziu. Sursă foto: echocommunity.org

Care culturi premergătoare e porumb sunt recomandate

Cele mai potrivite culturi premergătoare pentru porumb:

*premergător – cultură semănată în anul precedent pe aceeași solă.

  • culturi cerealiere și leguminoase;
  • mazărea, soia, mazărea de nutreț, năutul;
  • pajiștile artificiale anuale și bienale;
  • îngrășămintele verzi.

Atenție la cultivarea cerealelor după porumb pentru grăunțe în raioanele cu umiditate sporită, se pot dezvolta boli precum fuzarioza și micotoxine.

Spre regret, culturile indicate sunt mai puțin cultivate de către producătorii autohtoni din mai multe motive. Alte culturi premărgătoare recomandate pentru porumb sunt:

  • sfecla pentru zahăr;
  • sfecla furajeră;
  • floarea soarelui;
  • cânepa;
  • cartoful;
  • inul.

Culturi premergătoare de porumb nerecomandate

În condiții cu precipitații insuficiente nu se recomandă cultivarea porumbului după: sfeclă de zahăr, floarea soarelui, iarbă de Sudan, lucernă – aceste culturi extrag cantități semnificative de umiditate din sol.

Nu se recomandă cultivarea porumbului după porumb, mei – acest lucru duce la dezvoltarea dăunătorului sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis). În plus, acest lucru favorizează și dezvoltarea în masă a altor dăunători.

Sfredelitorul porumbului

Pauze după care porumbul poate reveni pe același câmp

Chiar dacă porumbul este compatibil cu sine însuși, o astfel de schemp în asolament, fără a aplica metode eficiente de combatere a dăunătorilor, dar și asigurarea permanentă a substanțelor necesare nutriției.

În ultimii ani, din cauza monoculturii (cultivarea porumbului după porumb) pe lângă sfredelitorul porumbului producătorii agricoli ne-au anunțat și despre dezvoltarea în masă a dăunătorului viermele vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera).

Diabrotica virgifera

Pentru a evita aceste probleme, se recomandă respectarea intervalului de timp de minim un an, după care porumbul poate fi cultivat pe aceeași solă. Pe lângă dăunători, monocultura poate crea probleme legate de structura solului sau menținerea sub control a buruienilor.

Citește despre Sfrederitorul porumbului – apariție și combatere.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Amplasarea culturilor de primăvară în asolament. Vezi culturile ce nu sunt recomandate

Părerile cu privire la asolamentul culturilor au evoluat şi...
‹ adv ›

Asolamentul – reguli de bază pentru evitarea greşelilor

În această perioadă a anului, fiecare gospodar urgent îşi definitivează planul de cultură, mai exact stabileşte ce va semăna....
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole