9 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePetre Ciobanu: Mulți fermieri se tem de investiții în sisteme de irigat,...

Petre Ciobanu: Mulți fermieri se tem de investiții în sisteme de irigat, dar acestea pot face profituri bune

Petre Ciobanu este Key Account Manager Europe & CIS, Valmont Industries și a participat în calitate de Professional Partner în cadrul RALF 2022 – Romanian Agriculture Leadership Forum, evenimentul de business al anului în agricultură, care a avut loc în perioada 18-19 mai, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „România Agricolă Europeană”.

Mulți fermieri se tem de povara financiară a investițiilor în irigații, dar practica din țările foarte dezvoltate arată că se pot reduce costurile și se pot face profituri bune implementând astfel de sisteme.

Valmont Industries este prima companie din lume producătoare de sisteme de irigat, cea mai dezvoltată din perspectiva producției de pivoți, cu diferite fabrici și locații de livrare a produselor.

Produsele grupului american Valmont Irrigation contribuie la scăderea costurilor în agricultură. Compania este prezentă pe 6 continente, cu 31 de branduri distincte și are fabrici în 22 de țări. Cifra de afaceri pe sisteme de irigații a ajuns anul acesta la 1 miliard de dolari.

Există mai multe segmente de business, cum ar fi: irigații, structuri metalice, galvanizare. Recent a fost dezvoltat și departamentul de Key Account, pentru a poziționa clienții cu potențial mare care pot fi trendsetteri pe piață. 

La finalul duratei de viață a produselor Valmont, acestea au cea mai mare valoare de revânzare, ceea ce denotă calitatea acestora. Se oferă și garanții substanțiale pentru sistemele de irigații, uneori chiar până la 10 ani.

Principala provocare este că doar 2,5% din apa de pe glob este apă dulce. Această resursă trebuie așadar folosită cu chibzuință și multă eficiență, iar cheia aici e tehnologia irigațiilor. Doar aproximativ 20% din terenurile cultivate din lume sunt irigate, dar acestea asigură 40% din nevoia de hrană a populației mondiale. 

Compania promovează de asemenea și sustenabilitatea, anume prin precizia irigațiilor. A fost implementat un management integrat al sistemelor de irigații, care integrează date de la senzori de sol, sateliți, diferite sisteme care monitorizează culturile, astfel ca fermierul să poată diminua resursele și input-urile utilizate și să maximizeze producția. 

Se oferă și un sistem care permite programarea exactă a procesului de irigat conform stadiilor de dezvoltare a culturilor. Impactul asupra costurilor și a profiturilor este foarte mare și totodată este stimulat astfel un model de agricultură tot mai „verde”. 

Majoritatea sistemelor de irigații au nevoie de o sursă de energie, ceea ce desigur că este o problemă acum odată cu recentele creșteri de prețuri ale energiei. Din acest motiv, grupul deține și două companii care ajută sistemele de irigații să funcționeze și pe bază de solar și se încearcă oferirea la cheie și de soluții de irigații pe sisteme de energie solară. 

Sistemele de irigații Valmont variază în general între 1.200 și 2.500 de euro pe hectar. Dacă fermierul are un an secetos atunci când a implementat investiția de irigații, el poate să își recupereze banii într-un an și jumătate.

Asta pentru că va avea o producție foarte bună în ciuda secetei, deci și un preț bun pentru că piața a avea o cerere mare. Iar un termen fezabil de dotare cu sisteme de irigații a 1.000 de hectare poate fi chiar și de numai 3 luni.

Până la finalul anului 2022, compania va avea în România și un dispozitiv de depozitare, ceea ce va fi foarte util mai ales fermierilor care întârzie luarea deciziei de a investi în irigații. 

Din perspectiva sprijinului guvernamental, fermierii practic au nevoie doar de infrastructură. România are râuri multe și bine distribuite, care trebuie doar direcționate prin canale.

  • Citește despre ->
  • RALF
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Cum construim cultura agriculturii? – RALF 2023, 25 și 26 mai, București

O cultură puternică a agriculturii înseamnă, pentru orice țară, siguranță alimentară și dezvoltare economică. Agri Cultura sau cultura agriculturii,...

RALF 2023: Lideri și experți locali și internaționali se reunesc pentru a discuta viitorul agribusiness-ului

RALF Romanian Agriculture Leadership Forum se pregătește să aducă în fața publicului experiențe și povești inspiraționale din industria agricolă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole