6.3 C
București
joi, 14 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePaulownia - o afacere de succes sau ba? Ce spun producătorii

Paulownia – o afacere de succes sau ba? Ce spun producătorii

De câțiva ani, afacerile cu paulownia prezintă temă de interes pentru sute sau chiar mii de persoane care doresc să investească banii dezvoltând propria afacere. Declarat la început copacul minune, pentru mulți, între timp, a devenit o afacere problemă, reprofilându-se către alte sectoare.

Pentru a afla în ce condiții o afacere cu paulownia este profitabilă și realitățile/problemele la cultivarea acestei specii, am discutat cu peste 50 de persoane care au încercat sau dezvoltă o astfel de afacere, iar în acest articol aflați principalele particularități și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări.

Paulownia – o cultură ce se dezvoltă pe orice tip de sol în orice condiții?

Promovată drept o specie cu toleranţă ridicată la condiţiile de mediu, de fapt, o plantație de paulownia poate juca festa unui cultivator în cazul în care nu este întreținută corespunzător.

Respectiv, dacă aveți deja experiență în domeniul agricol și doriți să vă extindeți optând pentru o astfel de afacere, trebuie să luați în calcul faptul că paulownia are nevoie de apă, fertilizare, tăieri și alte lucrări precum și alte culturi.

Necesităţile hidrice sunt de aproximativ 750 mm3/an. Rădăcinile sunt verticale, ajungând până la 9 m. Lăţimea coroanei poate depăşi cu uşurinţă 10 m, din această cauză nu este recomandată plantarea arborilor în apropierea pereţilor, construcţiilor, conductelor de apă sau reţelelor de cablu.

„O afacere cu paulownia este, până la urmă, o afacere agricolă, deoarece pentru a obține un rezultat bun, cultura necesită întreținerea potrivită. Particularitățile terenului pe care este cultivată paulownia influențează mult dezvoltarea culturii. În plus, nu trebuie să uităm de prașile pentru combaterea buruienilor, afânarea solului, irigare și, în mod special, îngrășămintele necesare pentru o creștere bună.

Paulownia oferă un rezultat bun la administrarea îngrășămintelor, biostimulatorilor, reflectat prin creșteri rapide. Similar altor culturi, primăvara este administrat azotul, iar toamna potasiul pentru maturare. În plus, nu trebuie să uităm de necesitatea formării coroanei pentru a asigura parametrii necesari”, a explicat Viorel Niculescu Oglinzanu care are o experiență de peste 8 ani în producerea de paulownia.

NU este recomandată plantarea copacului de Paulownia în următoarele cazuri:

  • Teren bolovănos sau care prezintă resturi vechi de construcții.
  • Teren inundabil sau care păstrează apa mai mult de 3 zile.
  • Teren ce are pânza freatică mai sus sau la adâncimea de 1,5 m.
  • Teren ce prezintă soluri sărate sau izvoare sărate în adâncime.

În doar 3 ani puteți obține lemn de calitate?

Chiar dacă paulownia se numără printre speciile cu cea mai rapidă creștere din lume, în mare parte, potrivit experienței fermierilor din România, lemn de calitate cu diametrul și caracteristicile corespunzătoare a fost obținut în aproximativ 7-8 ani sau, în condițiile în care nu au fost respectate cerințele de creștere, calitatea acestuia nu a fost potrivită pentru comercializare la cherestea.

„Este o plantă cu creștere rapidă și dezvoltare bună, dar nu în 3 sau 4 ani. Realitățile și condițiile din teren caracteristice României arată că o astel de cultură atinge parametrii necesari ce țin de diametrul lemnului (de peste 30 cm) pentru valorificare în 7-8 ani”, au menționat mai mulți cultivatori.

Plantațiile de paulownia trebuie protejate de vânt?

Lemnul de paulownia este apreciat datorită faptului că este rezistent la contorsionare, la contracţie (nu se despică) şi în general este rezistent la deformări. Cu toate acestea, arborii, pentru a asigura lemn de calitate, trebuie plantați în parcele protejate de vânturi.

„Cel puțin în primii ani de creștere copacii de paulownia pot fi afectați destul de mult din cauza vânturilor puternice. De aceea, pretabile ar fi zonele protejate de acestea. Din experiență proprie putem spune că copacii plantați în loturile neprotejate au fost afectați mult de vânturi. Pe de altă parte, plantațiile amplasate în parcele adăpostite, fie și în sat, prezintă rezultate mai bune”.

Semnarea precontractului pentru lemnul ce urmează a fi obținut, există riscuri?

Semnarea unui contract de comercializare a lemnului pe care urmează să-l obțineți ar prezenta o siguranță pentru un producător că va avea unde comercializa lemnul obținut. Pe de altă parte, este un risc pe care vi-l asumați în condițiile în care nu veți putea respecta obligațiunile stabilite.

De aceea, majoritatea cultivatorilor au menționat că este important fiecare potențial investitor să analizeze toate riscurile și să se informeze înainte de a investi bani într-o plantație de paulownia și de a semna un contract.

Inițierea unei afaceri cu paulownia, de la ce suprafețe ar fi bine să începem?

Precum am menționat, paulownia necesită o întreținere corespunzătoare. De aceea, dacă totuși doriți să dezvoltați o astfel de afacere, ar fi bine să începeți cu suprafețe mici, pentru a testa cultura, iar ulterior, în condițiile în care veți fi mulțumit de rezultat și veți reuși să dezvoltați abilitățile necesare, să o extindeți.

În mare parte, pentru început, producătorii care deja au o astfel de afacere sau experiență au recomandat suprafața de maxim un hectar. Schemele de plantare cel mai des utilizate sunt 3×3 m sau 3×4 m, asigurându-se un număr de peste 800 de arbori per hectar.

Adăugând aici lucrările de pregătire a terenului, costurile materialului săditor și sistemului de irigare, înființarea unui hectar ajunge la câteva mii de euro, mai ales că prețul de comercializare a copacilor variază mult, de la câțiva lei românești la câțiva euro per bucată.

În concluzie, putem spune că o afacere cu paulownia este similară oricărei afaceri agricole și necesită investiții, timp și grijă. În plus, nu ar trebui să vă lăsați duși de val și promisiuni și să așteptați obținerea unui profit excepțional „peste noapte”.

Analizați bine înainte de a face o investiție de orice fel, discutați cu mai multe persoane din sector și estimați-vă obiectiv capacitățile. Astfel, probabilitatea că veți da greș este mult mai redusă.

Apropo, dacă sunteți pur și simplu ademeniți de frumusețea acestor arbori, care atrag privirile și sunt minunați în special în perioada înfloritului, atunci puteți planta fără îndoială câțiva copaci pe lângă casă. Aceștia sunt și o resursă meliferă bună. În condiții de cultură pentru creșteri rapide și obținerea de cherestea de calitate copacii au nevoie de grijă specială, însă în general sunt destul de rezistenți la condițiile de mediu.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Un nou târg de produse tradiţionale româneşti în sectorul 4 al Capitalei, în perioada 15 -17 martie 2024

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) organizează, în perioada...
‹ adv ›

MADR: Consultări cu asociațiile reprezentative din sectorul vegetal și zootehnic

Principalele modificări ale proiectului de ordin privind modalitatea de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic au fost...

Spike Brokers a anunțat că exporturile agricole ale Ucrainei ar urma să scadă cu 20% în martie 

Exporturile agricole ale Ucrainei pe cale maritimă ar urma să scadă cu 20% în martie, comparativ cu februarie, a...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole