sâmbătă, 6 august, 2022
32.1 C
București

-

HomepageArticoleMihail Coman: În viitor, pomii din livezi vor fi înalți, cu coroane...

Mihail Coman: În viitor, pomii din livezi vor fi înalți, cu coroane simple, înguste, care se pretează ușor la tăierea și recoltarea mecanizată

Mihail Coman este directorul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Piteşti și a participat în calitate de speaker în cadrul RALF 2022 – Romanian Agriculture Leadership Forum, evenimentul de business al anului în agricultură, cu tema „România Agricolă Europeană”.

Investițiile recente din domeniu au fost cele mai mari după 1990. Dar există îngrijorări legat de zonarea speciilor, afectate mult de schimbările climatice. Temperaturile în aer și în sol sunt, de mai multe decenii, într-o tendință constantă de creștere, ceea ce e o mare problemă pentru pomicultură.

Zonarea pomiculturii este așadar obligatorie și ea trebuie bazată pe simulările realizate la fiecare deceniu de specialiști.

Densitățile optime de pomi au crescut. În viitor, sistemele de livezi vor fi înalte, cu coroane simple, înguste, care se pretează ușor la tăierea și recoltarea mecanizată.

Programele de ameliorare genetică la portaltoi sunt cele care duc la densitate și la productivitate ridicată. Tehnologiile smart sunt și ele în creștere, fiind eligibile pentru accesarea de fonduri europene și astfel continuă trendul de reducere a forței de muncă. 

Mărul are costuri mari de producție, are concurența cu Polonia, adaptabilitate scăzută la temperaturi ridicate, consum mare de apă și de tratamente și provocări de depozitare.

Afinul este o specie bine adaptată temperaturilor extreme și secetei, dar necesită o investiție ridicată și solicită corectarea acidității solului pe tot parcursul vieții livezii și necesită un număr mare de lucrători pentru recoltare.

Institutul are și activități în zona tehnologiilor smart, cu drone multispectrale cu cameră cu infraroșii, cu care se identifică stresul hidric al plantațiilor și se decide când trebuie intervenit. Dispune și de capcane cu cameră video, care numără dăunătorii și transmit datele digital, ulterior se poate interveni cu stropire cu ajutorul dronelor.

Romanian Agriculture
Romanian Agriculturehttps://romanianagriculture.ro
Platformă de comunicare, comunitate profesională și de business, dedicată marilor fermieri, producători și procesatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Raport: Peste jumătate din suprafața UE, sub avertizare de secetă. România, pe harta dezastrului

Peste jumătate din suprafața Uniunii Europene, inclusiv a Marii Britanii, este afectată de secetă, potrivit unui studiu al Centrului...

Cezar Gheorghe: Se așteaptă o criză a grâului la nivel mondial

Recolta de grâu la nivel mondial în anul 2022 s-ar putea să fie cu mult mai redusă decât prognozele...

Ucraina vrea să extindă acordul privind exporturile de cereale via Marea Neagră şi la alte produse

Ucraina a cerut ca acordul internaţional, care relaxează blocada rusească asupra exporturilor de cereale via Marea Neagră, să fie...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate