1.4 C
București
spot_img

-

HomepageArticoleÎnmulțirea căpșunului prin stoloni în ghiveci. Sfaturi utile

Înmulțirea căpșunului prin stoloni în ghiveci. Sfaturi utile

Căpșunul se înmulțește prin mai multe moduri, cea mai răspândită metodă fiind prin stoloni, iar în acest articol discutăm despre cum se face corect acest lucru.

De obicei, stolonii se obțin în spațiu protejat folosind substrat pentru a crește plantele-mamă și a înrădăcina stolonii, însă pot fi obținuți cu succes și în câmp deschis. De această dată, discutăm despre metode de înrădăcinare a stolonilor în ghiveci sau alveole.

Cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont atunci când planificați să produceți stoloni, este faptul că în acest sens se utilizează doar plante-mamă libere de boli și virusuri, adică, fie și pe suprafețe mici, optați doar pentru plante sănătoase.

Stolonii la căpșun se formează în special când sunt temperaturi de 25-30°C și zile lungi de aproximativ 16 ore pentru soiurile sezoniere și aceleași temperaturi, fără a avea vreo importanță lungimea zilei, pentru soiurile remontante.

Detalii despre soiurile de căpșun remontant sau, în varianta populară, soiuri de căpșun care rodesc tot anul, pe acest link.

La căpșun, primii stoloni apar la 8-10 săptămâni după înființarea plantației-mamă, numărul acestora crescând pe măsură ce plantele se dezvoltă. La înființarea unei plantații de producere a stolonilor de căpșun, toate inflorescențele la plante se înlătură regulat, astfel stimulând doar creșterea vegetativă.

În cazul în care sunteți amator și colectați câțiva stoloni dintr-o plantație obișnuită, oricum ar fi bine să țineți cont de următoarea recomandare:

Important! Stolonii se taie de la planta mamă când în vârfurile lor se formează primordiile rădăcinilor, însă nu se recomandă ca acestea să depășească 12 mm.

Producerea stolonilor de căpșun în ghiveci, alveole

Dacă planificați să produceți căpșun din stoloni pe substrat, puteți folosi turba, pH-ul potrivit ar fi cel de 5-6, iar fracția mărunțită de 10 mm. Turba se pune într-un vas în care se adaugă apă (300 ml de apă la 1 kg turbă) și se amestecă, apoi se pune în alveole.

Stolonii recoltați se plantează imediat în alveole, pentru a evita pierderile de umiditate.

Pentru a proteja suplimentar stolonii de căpșuni de boli, aceștia pot fi tratați înainte de plantare: stolonii se pun în apă cu permanganat de potasiu (KMnO4), 1 g la 10 litri de apa, soluție slab roz, pentru o oră.

Este recomandat aproximativ 15 mm din stolon să fie lăsat pe planta fiică, pentru a o prinde în timpul plantării în celule.

Plantele fiice (rozete) trebuie să fie plantate astfel încât rădăcinile nou formate și stolonul ancoră rămas să fie chiar sub suprafața substratului.

După ce rozetele au fost plantate, acestea trebuie protejate de circulația excesivă a aerului, iar frunzele trebuie să rămână umede până când viitoarea plantă fiică poate stabili un sistem radicular propriu.

Citește și Cultivarea căpșunului pe substrat – plantare și îngrijire.

Este recomandată udarea periodică a plantelor timp de 712 zile pentru a dezvolta un rădăcini și susține planta. După circa 12 zile, căpșunile pot fi tratate cu un preparat pe bază de cupru, 20-40 g la 10 litri de apă pentru a evita dezvoltarea bolilor produse de ciuperci.

După înrădăcinare, plantele trebuie lăsate să se aclimatizeze în solar, apoi în exterior sub o plasă de umbrire timp de 1 până la 2 săptămâni înainte de plantarea lor pe câmp sau în tuneluri înalte.

Înainte de plantarea stolonilor în câmp sau spațiu protejat, aceștia se tratează cu fungicide sistemice.

Citește și despre Când și cum se plantează căpșunul – 3 perioade importante.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

00:03:02

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața...

Uleiul horticol – când și combinat cu ce îl aplicăm la pomi

Uleiul horticol este un produs ce are la bază uleiurile parafinice sau uleiul vegetal de rapiță, utilizat în scopul...

Cum apreciem caracteristicile solului fără dispozitive – 6 metode

Una dintre metodele științifice prin care se pot afla informații despre structura și compoziția chimică a solului este cartarea...

Creșterea răsadului de varză. 15 sfaturi pentru o cultură sănătoasă

Recolta bogată de varză depinde în mare măsură de calitatea răsadurilor pe care le utilizăm. Câteva sfaturi despre cum...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate