2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleÎn România a fost omologat soiul de nuci cu miez roșu Rubin,...

În România a fost omologat soiul de nuci cu miez roșu Rubin, selecționat de pepinieriști din Republica Moldova și România

Acum câteva zile a fost finalizat procesul de omologare și înregistrare în Catalogul Soiurilor de Plante din România a soiului de nuc RUBIN, selecționat și dezvoltat de către Pepiniera Voinești, în colaborare cu Patru Agro România.

Aceasta este o oportunitate bună pentru producătorii de nuci din România, dar și pentru cei din alte țări membre ale Uniunii Europene, datorită mecanismului de recunoaștere reciprocă a oricărui soi de cultură omologat în orice țară UE.

Omologarea soiului este în curs și în Republica Moldova, unde dezvoltatorii estimează că înscrierea în Catalog se va produce la începutul anului 2023.

‹ adv ›

Rubin este o varietate de nuc identificată de către Pepiniera Voinești în colaborare cu un partener din România (Patru Agro) în flora spontană românească în anul 2017. Varietatea a fost introdusă într-un lot experimental din cadrul Pepinierei Voinești pentru studiu în aprilie 2018.

Deși în lume există mai multe asemenea varietăți înregistrate, Rubin este specific prin culoarea sa roșu-purpurie foarte puternică și prin menținerea foarte bună a acestei culori în timp.

„O varietate distinctă cu miezul roșu pe care o putem declara ca fiind nouă, distinctă și stabilă în calitățile sale și care să facă obiectul unei cereri de omologare este o realizare importantă pentru noi, având în vedere obiectivul nostru de a fi un actor inovator și participant în sectorul nucifer din Republica Moldova, nu doar prin producerea de material săditor, dar și printr-o contribuție multilaterală la evoluția acestei ramuri”, a menționat Oleg Tîrsîna, pepiniera Voinești.

Nucile soiului Rubin cântăresc 12 – 14 grame, au o formă sferică cu baza ușor ascuțită și vârful ușor lărgit, sau invers ovoidală. Coaja este destul de dură, dar se sparge bine și miezul se poate extrage ușor pe jumătăți.

Miezul are o textură ușoară, moale, crocantă și un gust agreabil dulce și reprezintă cca 50-52% din greutatea nucii.

Pentru Republica Moldova, producerea și plasarea pe piață a pomilor altoiți de nuc dintr-o varietate cu miezul roșu este o noutate absolută și oferă o nouă perspectivă și cale pentru diversificarea producției de nuci. Deja la această etapă am început să promovăm consumul acestui tip de miez, prin încorporarea în diferite produse de patiserie, salate și, în general, în gastronomie, pregătind astfel piața pentru momentul intrării pe rod a primelor livezi înființate cu Rubin”, a adăugat Oleg Tîrsîna. 

Potrivit lui, fructificarea la soiul Rubin este de tip terminal. Are rezistență foarte bună la bacterioză, se adaptează ușor la zone reci sau, dimpotrivă, aride. Soiul are vigoare foarte bună de creștere, astfel că va trebui să se opteze pentru distanțe de la 10 la 8 m, atât între rânduri, cât și între pomi pe rând.

‹ adv ›

2 COMENTARII

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANPC și Romalimenta colaborează pentru conformitatea produselor alimentare

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi cei...
‹ adv ›

În 2023, UE a capturat 3,3 mil. tone de pește, cea mai mare parte e din Atlanticul de Nord-Est

În 2023, captura totală de pește în Uniunea Europeană a fost estimată la 3,3 milioane de tone în greutate...

China extinde investigaţia asupra subvenţiilor pentru produsele lactate din UE

China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, pentru a include...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole