13.1 C
București
marți, 26 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleGeorge Cățean: Sunt primul fermier din România care produce brânză de burduf...

George Cățean: Sunt primul fermier din România care produce brânză de burduf premiată cu echivalentul unei stele Michelin

George Cățean este Manager la Ferma Cățean și a participat în calitate de speaker în cadrul RALF 2022 – Romanian Agriculture Leadership Forum, evenimentul de business al anului în agricultură, cu tema „România Agricolă Europeană”. 

Agricultura este o meserie care se poate practica toată viața. Ferma Cățean reprezintă continuarea unei tradiții de familie de 3 secole în creșterea oilor și procesarea laptelui, din Brașov.

Cultivăm 350 hectare de teren agricol, avem 150 de vaci de lapte, 1500 oi și vom dezvolta și un sector de vaci de carne. Brânza de oaie este tot mai scumpă și cu o ofertă pe piață tot mai redusă. 

Ar trebui ca zootehnia să migreze treptat de la vânzarea de animal viu pe distanțe lungi, către vânzare de carcasă care să aducă valoare adăugată și să dea de lucru întregii infrastructuri de abatorizare din țară. 

Din 2015 sunt primul fermier din România care produce brânză de burduf cu echivalentul unei stele Michelin din partea International Taste and Quality Award de la Bruxelles. Am fost primii ciobani prezenți într-un supermarket, ceea ce a presupus ieșirea dintr-o zonă de confort comercial, dar care ne-a adus numeroase beneficii. 

Procesăm doar laptele propriu de vacă și de oaie, în brânzeturi de diverse sortimente. În continuare nu ne dorim creșterea numărului de hectare sau de animale, ci implementare „farm to fork”, adică scurtarea lanțului dintre producător și consumatori.

În 2020 ne-am alăturat unui grup de producători și am implementat un sistem de precomenzi: oferta se pune pe 3 zile pe Facebook, a patra zi se centralizează comenzile. Astfel am reușit adunarea unui bazin de 13.000 de clienți în Brașov. Din păcate OPC-ul nu a înțeles proiectul și l-a pus pe hold, dar conceptul va fi adaptat și reluat. Actualmente programul este disponibil în Brașov, Timișoara, Cluj și în curând în București printr-un parteneriat cu Ikea. 

Se dezvoltă și sistemul „food assembly”, adică gospodăria unui fermier devine piață pentru câteva ore, o piață care aduce laolaltă mai mulți producători, iar consumatorii pot comanda la fața locului sau prin sistemul intern. Ideea este ca valoare adăugată să rămână cât mai mult la producător. 

Pentru a face agricultură, astăzi nu mai este nevoie neapărat să fii cioban sau să vii dintr-o familie de fermieri, ci trebuie în primul rând să fii un bun antreprenor. Soluțiile automatizate pentru lipsa forței de muncă se folosesc în cadrul fermei prin mulsul mecanizat la vaci, care probabil se va implementa și la oi.

Însă nu doar tehnologia este o problemă, ci și faptul că tinerii nu sunt stimulați să facă acest tip de business, chiar dacă el este unul de familie. Este mai avantajos financiar să devină livrator. Pe termen lung agricultura trebuie să devină mai ofertantă pentru tânăra generație.

  • Citește despre ->
  • RALF
‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Cum construim cultura agriculturii? – RALF 2023, 25 și 26 mai, București

O cultură puternică a agriculturii înseamnă, pentru orice țară, siguranță alimentară și dezvoltare economică. Agri Cultura sau cultura agriculturii,...

RALF 2023: Lideri și experți locali și internaționali se reunesc pentru a discuta viitorul agribusiness-ului

RALF Romanian Agriculture Leadership Forum se pregătește să aducă în fața publicului experiențe și povești inspiraționale din industria agricolă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole