vineri, 7 octombrie, 2022
12.1 C
București

-

HomepageArticoleDrumul mătăsii din Stoeneştii Vâlcii - UNESCO va examina înscrierea „Iei” în...

Drumul mătăsii din Stoeneştii Vâlcii – UNESCO va examina înscrierea „Iei” în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Omenirii

Singurul loc din Romania unde este obținută mătase naturală la o fermă de viermi de mătase şi unde se ţese la război, ca acum 100 de ani, se află în Vâlcea.

Povestea Borangic Niculescu începe în anul 1979, în comuna Stoeneşti. Cristina Niculescu realizează cât de importante sunt tradițiile, după ce participă cu mama sa la o emisiune TV, astfel încât să-și dorească să ofere un nou suflu artei țesutului.

Astfel a apărut în mintea tinerei Borangic Niculescu – acum o afacere de familie de succes în care fiecare membru al familiei are sarcini clar definite, de la munca în atelier la îngrijitul viermilor, până la administrarea magazinului propriu. 

Borangicul este un fir natural de mătase, țesut de larvele fluturelui Bombyx mori hrănite generos cu frunze de dud, de aici și denumirea reprezentativă a afacerii.

Viermii de mătase sunt aduşi la stadiul de ouă şi crescuţi cu mare atenţie vreme de 40 de zile până când apare gogoaşa (oul alb) pe care viermele o țese în jurul lui.

Acesta este momentul în care fiecare cocon este adunat şi deşirat pentru a dobândi vestitul fir de borangic.

Urmează torsul şi ţesutul la războaiele din lemn şi abia apoi avem şansa de a vedea capodopera portului tradiţional vâlcean.

Potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea, după o muncă de peste 20 de ani a familiei Niculescu, care au reușit să salveze tradiția borangicului și să valorifice mătasea naturală românească, UNESCO a comunicat autorităților române acceptarea dosarului multinațional „Arta cămășii tradiționale cu broderie pe umăr (altiță) sau „IA”.

Urmează, în perioada următoare procesul de evaluare, după care se va decide înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Omenirii.

IA românească s-a făcut remarcată şi pe podiumurile de defilare ale marilor case de modă: Yves Saint Laurent, Oscar dela Renta, Jean Paul Gaultier, Emilio Pucci,Tom Ford, Dolce& Gabbana, Isabel Marant.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Fertilizarea foliară – avantajele realizării

Prin fertilizare se urmăreşte completarea nevoilor plantelor de substanţe...

Pete pe fructele de roșii – cauzele apariției și tratament

Petele ce apar pe fructele plantelor de roșii sunt de o varietate foarte mare: mai deschise, mai închise, de...

Cum răspunde Europa la criza alimentară mondială

În mijlocul unei crize alimentare mondiale, în care preţurile au atins valori record, Uniunea Europeană încearcă să împiedice apariţia...

Ucraina: Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă ar putea scădea cu 30-60% fără sprijin din partea statului

Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă în Ucraina ar putea scădea cu 30 - 60% în 2023 fără sprijin...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate