23.8 C
București
miercuri, 28 iulie, 2021

-

HomepageArticoleDe ce se usucă și cad florile la roșii, cum evităm fenomenul

De ce se usucă și cad florile la roșii, cum evităm fenomenul

De ce nu leagă fructele la roșii? Acest fenomen poate avea mai multe motive:

  • lipsă de hrană;
  • plantele au fost plantate la distanțe prea mici;
  • au fost lăsați prea mulți copileți;
  • udarea cu apă rece;
  • umiditate crescută;
  • temperatura prea ridicată în seră (polenizare slabă).

Dacă observați mai multe simptome în baza cărora se poate concluziona că există o lipsă de nutriție, atunci ar trebui să se efectueze o hrănire adecvată a tomatelor.

Ce elemente determină căderea florilor la tomate

De exemplu, lipsa de potasiu, care este extrem de necesară în perioada de formare a fructelor, se manifestă prin îngălbenirea marginii frunzelor, care ulterior devine maro-maro și se sfărâmă, iar între nervurile frunzei se formează pete maronii.

Pentru a elimina deficiența de potasiu, puteți utiliza o infuzie de cenușă sau îngrășăminte de potasiu pentru hrănire: sulfat de potasiu, azotat de potasiu.

Roșiile suferă adesea de carența de bor. Borul stimulează înflorirea, contribuie la germinarea polenului, la formarea fructelor și semințelor.

Este dificil pentru roșii să absoarbă borul din sol, mai ales pe vreme caldă. În cazul unei lipse de bor în roșii, fructele leagă slab, ovarele cad.

Dacă nu aplicați bor, punctul de creștere al plantei poate deveni negru, iar frunzele tinere vor deveni fragile. Pentru a preveni și stimula formarea ovarelor, în timpul înfloririi, pulverizați roșiile cu o soluție de acid boric (2,5 g la 10 litri de apă).

Temperatura și umiditatea la tomate

În plină caniculă, vinovatul căderii florilor de roșii este cel mai adesea temperatura prea ridicată, de care suferă adesea roșiile din seră.

Dacă temperatura este de 35°C și mai mare, polenul poate deveni steril și polenizarea nu va avea loc, deoarece temperatura optimă pentru formarea și coacerea polenului de roșii este în intervalul 20-25°C.

Umiditatea care depășește 70% și ventilarea rea a aerului are un efect negativ asupra fructelor. Prin urmare, sera ar trebui să fie întotdeauna bine ventilată, mai ales după udare.

Nu udați roșiile cu apă a cărei temperatură este mai mică de 23..25°C.

Dacă constatați că ovarele nu s-au format sau doar 1-2 fructe se dezvoltănu vă grăbiți să îndepărtați porțiunea, chiar și în cazul roșiilor indeterminate.

Examinați planta: dacă o conduceți în 1-2 tulpini și lăstarii cu inflorescențe inferioare s-au format deja, iar inflorescențele s-au uscat, lăsați cel mai puternic copileț pe tulpina principală sau pe lăstarul lateral (chiar și un copileț de ordinul doi va fi utli).

Transferați punctul de creștere către el ciupind vârful lăstarului, pe care oricum fructele nu sunt legate.

Dacă problema căderii florilor a apărut la roșiile cu creștere determinată, nu lăsați unul, ci 2-3 dintre cei mai puternici copileți (mai ales dacă planta este puternică): veți putea ciupi vârfurile copileților după ce cel puțin o inflorescență e legată pe fiecare dintre aceștia.

Desigur, nu trebuie de exagerat și să păstrați roșiile cu 5 sau mai multe ramificări, în special soiurile cu fructe mari: plantele trebuie să fie totuși bine ventilate și iluminate din toate părțile.

La urma urmei, căldura va dispărea mai devreme sau mai târziu, iar fructele, la o îngrijire adecvată, se vor forma pe lăstari noi.

De asemenea, nu merită să supraîncărcați plantele cu fructe: la un număr mare de roșii, fructele vor fi mici și nu vor avea timp să se coacă.

Citește și despre Cum protejăm roșiile de boli – 7 reguli importante.

Sursa foto: thespruce.com

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Deţinătorii de bovine mai pot depune cereri pe măsura de Covid-19 până în 9 august

Fermierii mai pot depune, până în data de 9 august, cereri pentru susţinerea activităţii din sectorul bovin, în contextul...
- adv -spot_img

Legumicultorii pot accesa în următorii doi ani 150 de milioane de euro

Legumicultorii care doresc să facă sere şi solarii sau depozite şi procesare au posibilitatea să acceseze 150 de milioane...

MADR cere de la Finanţe 4,6 miliarde de lei credite de angajament şi 3, 5 miliarde de lei credite bugetare

Ministerul Agriculturii a solicitat 4,6 miliarde de lei credite de angajament şi 3,5 miliarde de lei credite bugetare la...

Noi pe Facebook

De citit

AFIR: Alocații de 38 milioane euro pentru asigurarea producţiei agricole

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă lansarea, la...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției