4.4 C
București
marți, 26 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum restabilim vița de vie, pomii afectați de erbicide

Cum restabilim vița de vie, pomii afectați de erbicide

Aplicarea erbicidelor sau a altor produse de uz fitosanitar la culturile agricole din câmpurile amplasate în imediată apropiere de plantațiile viticole sau pomicole pot produce fenomenul de fitotoxicitate.

Erbicidele, prin intermediul curenților de aer, se pot deplasa de la locul de aplicare în zonele din apropiere, provocând daune pomilor și altor plante.

Simptomele daunelor produse de aplicarea erbicidelor variază în funcție de tipul și concentrația erbicidului, de plantă, de stadiul de creștere și de factorii de mediu.

Simptome frecvente pot include:

  • Frunze deformate: ondularea, răsucirea, încrețirea, alungirea frunzelor.
  • Creșterea răsucită, curbată a tulpinii și a ramurilor.
  • Frunziș decolorat: galben, alb, roșiatic, purpuriu sau anormal de deschis sau verde închis.
  • Marginile frunzelor prind culoarea maro, pătarea sau înroșirea completă și moartea frunzelor.
  • Defolierea (frunzele cad din pom).
  • Uscarea ramurilor sau moartea întregului pom.

Pentru a îmbunătăți starea culturilor, specialiștii susțin că este necesară aplicarea produselor ce conțin microelemente, auxine și citochinine imediat după ce au fost observate simptomele.

În plus, sunt deosebit de importante fertilizările ulterioare cu fosfor și potasiu.

„De îndată ce a fost identificat fenomenul, trebuie aplicate îngrășăminte, fertilizanți foliari. În primul rând trebuie aplicate produse ce conțin citochinice, auxine – substanțe ce reduc stresul. Produsele se aplică respectând indicațiile de pe ambalaj și cantitatea de apă utilizată de obicei la pulverizarea culturii respective”, explică Ananie Peșteanu, specialist în pomicultură.

Tratamentul poate fi repetat peste perioada de timp indicată pe ambalajul produsului pentru o mai bună eficiență.

Ulterior, este deosebit de important de respectat norma de consum a fiecărui produs ce va fi utilizat și tehnologia de aplicare a acestuia pentru a evita stresul suplimentar.

Pentru a reduce probabilitatea de afectare a pomilor la aplicarea erbicidelor în plantație sau în apropierea acesteia, urmați aceste instrucțiuni:
  • Citiți și urmați TOATE indicațiile etichetei erbicidelor, în special restricțiile ce presupun limitarea normei, vaporizării și scurgerii.
  • Cele mai multe daune apar primăvara când pomii au început vegetația. De aceea, este deosebit de important de realizat tratamentele când pomii sunt mai puțin sensibili.
  • Monitorizați temperatura, viteza vântului și direcția vântului. Evitați pulverizarea în zilele calde și cu vânt.
  • Reglați duzele pulverizatorului.
  • Fiți deosebit de atenți folosind erbicide care controlează vegetația lemnoasă spontană sau includ copaci sau arbuști pe lista buruienilor controlate.
  • Aveți grijă când tratați buturugele situate lângă pomi. Aplicarea excesivă poate contamina solul din jurul buturugii. Alternativ, substanța chimică se poate deplasa în sol din rădăcini.
  • Când este posibil, utilizați metode alternative de combatere a vegetației spontane, cum ar fi mulcirea, utilizarea culturilor de acoperire și tăieți copaci, arbuști crescuți întâmplător.

Deși pomii se pot uneori usca relativ repede prin aplicarea întâmplătoare a erbicidelor, unele dintre cele mai grave daune se formează la repetarea greșelilor pe parcursul mai multor sezoane de creștere.

Pomii se pot recupera adesea după daune ușoare și ocazionale, dar daunele repetate an de an aproape sigur vor scurta durata de viață a acestora.

Sursa foto: botanistii.ro

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tăieri în uscat la vița de vie – recomandări, tratamente

Temperaturile generoase din ultima perioadă au scos viticultorii în...
‹ adv ›

Reuters: Fermierii australieni defrișează circa 8% din suprafața de viță de vie, din cauza excesului de vin

Milioane de butuci de vie sunt distruşi în Australia şi alte zeci de milioane urmează să fie scoşi din...

Peste 50 de crame noi au fost autorizate în ultimele 10 luni

Industria viticolă din România își continuă ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate în ultimele 10 luni, arată...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole