9.7 C
București
sâmbătă, 16 octombrie, 2021

-

HomepageArticoleCum restabilim legumele afectate de grindină

Cum restabilim legumele afectate de grindină

spot_img

În cazul dacă după afectarea plantaţiilor legumicole de grindină a avut loc distrugerea minimă sau parţială a suprafeţei foliare a plantelor şi nu s-a format strat de gheaţă de durată, pot fi întreprinse o serie de măsuri şi tehnici de reabilitare – refacere a plantaţiilor.

Starea legumelor afectate de grindină, dar care pot fi restabilite

Prima operaţiune care se impune în această situaţie – curăţaţi materialul vegetal deteriorat, care este compromis, prin selectarea plantelor şi celor mai afectate organe şi le transportaţi pentru compostare.

Această operaţiune se face din cauza, că ţesutul vegetal deteriorat rămas pe câmp este mai susceptibil la bolile fungice și mai ales bacteriene, astfel veți proteja restul culturii.

A doua operaţiune este aplicarea unui tratament împotriva manei și a altor boli produse de ciuperci parazite. Important este ca tratamentul să se efectueze într-o perioadă de 21–24 ore de la producerea grindinei.

A treia operaţiune vizează aplicarea tăierilor organelor distruse diferenţiat, în funcţie de gradul de distrugere al organelor vegetative și generative.

Prin tăiere se elimină toate organele puternic rănite sau distruse, ce nu pot fi utileLa plantele din câmp sau la cultura de spalier tăierile organelor distruse diferenţiat se execută numai atunci când sunt uscate fizic, pentru a evita provocarea de răniri suplimentare.

Tăierile se fac cu o lamă ascuţită şi se recomandă scufundarea lamei într-o soluţie de alcool de 96% sau mai practic în soluţie cu înălbitor de rufe de 10% (o parte de înălbitor, nouă părţi apă) pentru a evita răspândirea
bacteriilor între fiecare tăietură.

A patra operaţiune preconizează o fertilizare utilizând îngrășăminte complexe (ce conţin în principal și în doze echilibrate cele trei macroelemente: azot, fosfor, potasiu)prin picurare în apropierea masei principale de rădăcini sau sub formă de îngrășăminte foliare.

Foliar mai sunt recomandate tratamente cu produse antistres cu conţinut de aminoacizi ce stimulează regenerarea rapidă a organelor lezate.

Tratamente ce trebuie aplicate pentru cicatrizarea rănilor produse de grindină la legume, se realizează folosind produse cu conţinut de cupru: Zeama bordoleză – 3 kg/ha; Champ 77 WG – 2,0–3,0 kg/ha sau Funguran OH 50 WP – 4,0 kg/ha.

Alte măsuri includ:

  • menţinerea terenului curat de buruieni pentru a elimina concurenţa acestora, fie prin prașile, fie prin erbicidare;
  • ulterior, în dependenţă de faza de dezvoltare a culturii, se ajustează schema de nutriţie și tratamentele fitosanitare prestabilite anterior.

Bibliografie: Bunele practici în legumicultură în contextul schimbărilor climaterice. Autori: Tatiana NOVAC, doctor în știinţe agricole. Anatolie FALA, doctor în știinţe biologice.
Asea TIMUŞ, doctor în știinţe agricole. Vladimir CONOVALI, doctor în știinţe agricole. Eugeniu ŢURCAN, magistru în agricultură.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită europarlamentarilor să nu susţină reducerea utilizării pesticidelor

Fermierii din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită europarlamentarilor să nu susţină amendamentele din strategia "Farm to Fork" (F2F)...
- adv -spot_img

Peste 8.700 de femei au beneficiat de măsuri de investiţii sprijinite prin PNDR 2020

Numărul femeilor beneficiari ai măsurilor de investiţii sprijinite prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) este de...

Corteva a premiat câștigătoarele programului TalentA, sezonul 2021

Cel de-al doilea sezon al programului TalentA, dezvoltat de Corteva Agriscience, și-a aflat câștigătoarele. Festivitatea de premiere a avut...

Noi pe Facebook

De citit

Adrian Oros anunţă că va rămâne în Guvern

Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, va reveni asupra...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției