vineri, 24 iunie, 2022
28.5 C
București

-

HomepageArticoleCum pregătim sera, solarul pentru iarnă: 4 lucrări importante

Cum pregătim sera, solarul pentru iarnă: 4 lucrări importante

Modul în care pregătiți sera sau solarul toamna va determina siguranța construcției în timpul iernii, precum și recolta sezonului următor.

Cum se pregătește sera, solarul pentru iarnă? 

Pentru ca sera să facă față cu success condițiilor climaterice ale iernii și să fie pregătită pentru plantări noi în primăvară, trebuie să scoateți toate reziduurile de plante, să dezinfectați în mod corespunzător terenul, să spălați și să întăriți cadrul (carcasa), dar, s-o luăm de la început.

Înlăturați resturile vegetale din solar, seră

De la bun început, faceți curățenie. În primul rând, trebuie să curățați solul de reziduurile plantelor, astfel încât acestea să nu devină o „casă” pentru agenții patogeni.

De exemplu, multe boli, cum ar fi fitoftoroza, iernează perfect în tulpinile de roșii. De aceea, rămășițele acestor plante nu sunt recomandate nu numai pentru a fi lăsate în sol sau la suprafața lui, dar nici pentru a fi puse în compost. Toate deșeurile de plante scoase din seră  e bine să fie arse.

Citește și despre Cum protejăm roșiile de boli – 7 reguli de prevenire.

Dezinfectarea carcasei și a materialelor de acoperire a serei, solarului

Nu este recomandat să lăsați pelicula pe seră până în primăvară. Aceasta trebuie curățată și îndepărtată înainte de venirea vremii reci, altfel se va deteriora în timpul iernii.

O soluție cu săpun este cea mai bună pentru curățarea acoperirilor cu peliculă. După utilizare, pelicula poate fi tratată cu o soluție de sulfat de cupru.

Trebuie lăsată să se usuce, apoi îndepărtată cu atenție, pliată și depozitată într-un loc întunecat.

Nu vă fie frică să lăsați sera deschisă pentru iarnă. Pământul acoperit cu zăpadă în primăvară va primi suficientă umiditate pentru recolta viitoare și gerul va dezinfecta solul.

Citește și despre Proiectarea și construcția serelor – sfaturi utile.

Îngrijirea solarului de sticlă

Serele de sticlă pot fi, de asemenea, spălate bine cu apă obișnuită cu săpun. Puteți utiliza, de asemenea, un produs de curățat special pentru sticlă. Suprafețele unei astfel de sere ar trebui să fie spălate atât în ​​interior, cât și în exterior.

Mai ales cu atenție trebuie să curățați în acele locuri, în care se acumulează murdărie. Puteți să spălați cu un jet puternic de apă dintr-un furtun. Pentru dezinfectare, pereții de sticlă ai serei trebuie tratați cu o soluție de permanganat de potasiu.

Dacă sticla din seră este deteriorată, trebuie înlocuită. Fisurile din cadre trebuie sigilate cu chit. Nu lăsați sera până în primăvară dacă nu este terminată sau dacă are deteriorări.

Murdăria din ea și reziduurile de plante sunt un excelent teren de reproducere pentru ciuperci și alți agenți patogeni. Aici la fel facem ordine și dezinfecție.

Solar din policarbonat

Cel mai simplu mod de a trata un astfel de solar este să folosiți detergent de spălat vase sau bicarbonat de sodiu. De asemenea, puteți utiliza 40% formalină (250 g la 10 l de apă) sau soluție de clor (400 g la 10 l de apă).

Când curățați o seră din policarbonat, este recomandabil să folosiți bureți, cârpe sau perii moi, deoarece particulele abrazive grosiere pot zgâria suprafața moale a materialului de acoperit.

Nu uitați de suporturi – necesită și ele prelucrare. Deci, se recomandă tratarea structurilor din lemn cu o soluție de 5% sulfat de cupru, care le va proteja suprafața de creșterea mușchilor și lichenilor.

Unul dintre lucrurile obligatorii la sfârșitul sezonului este prelucrarea încăperilor de policarbonat în toamnă. Dar această construcție necesită și ea întreținere.

Spre deosebire de o construcție acoperită cu peliculă, nu este necesar să scoateți materialul de acoperire dintr-o seră de sticlă sau policarbonat. Dar, în acest caz, după prima ninsoare abundentă, este necesar să aruncați zăpadă în solar (un strat de 20-30 cm).

Acest lucru este necesar pentru ca solul să nu înghețe prea adânc, doar cât trebuie, iar primăvara pământul să fie saturat cu umezeala necesară.

Dezinfectarea solului în solar, seră

Afânarea este primul pas pentru a scăpa de dăunători și agenți patogeni din sol, trebuie să săpați temeinic solul (de un hârleț) fără a sfărâma bulgării. Un astfel de teren va îngheța mai bine iarna și toți dăunătorii nedoriți din seră vor muri la îngheț.

Dezinfectarea solarului, serei prin încălzire

Spre deosebire de prima, această metodă „funcționează” într-un mod complet opus. Esența constă în faptul că pe pământ este vărsată apă clocotită și acoperit apoi cu o peliculă. Astfel, solul se dezinfectează și toate organismele vii din substrat mor.

Alte informații despre Dezinfectarea serelor găsiți în acest articol.

Dezinfectarea serei, solarului prin fumigație

Una dintre cele mai populare metode pentru dezinfectare este considerată a fi fumigarea cu o fumigenă, de obicei, de sulf. Metoda permite să scăpați de acarieni, ciuperci și mucegai, precum și de infecții bacteriene care trăiesc nu numai în sol, ci și în locurile mai puțin accesibile din seră.

Procedura implică ardereafumigenelor, care creează un paravan de fum în seră. În acest caz, numărul lor se calculează în funcție de volumul serei, aproximativ 50-80 g de substanță ar trebui pentru un 1 metru cub de seră.

De regulă, sulful este utilizat pentru fumigare (O fumigenă este un disc comprimat care trebuie așezat pe o foaie de metal înainte de a fi aprinsă).

Această metodă destul de eficientă de dezinfectare  nu este aprobată de producătorii de sere, deoarece dioxidul de sulf are un efect distructiv asupra cadrului metalic.

Utilizarea amendamentelor

Pentru dezinfectarea solului în sera poate fi folosită făina de dolomită sau varo dată pe an. Acestea ar fi ca niște medicamente care nu numai că distrug microorganismele patogene, ci și îmbogățesc solul cu calciu și magneziu. Este recomandat să efectuați acest tratament în solariile, serele în care aveți de gând să cultivați castraveți.

Înlocuirea stratului de sol de la suprafață

De obicei, este suficient să îndepărtați 5-10 cm din stratul superior și să puneți sol fertil în locul său. Sau puteți turna pur și simplu pământul deasupra solului care a fost epuizat în timpul sezonului.

Există o altă opțiune pentru dezinfectarea solului și îmbogățirea acestuia cu substanțe nutritive. În fiecare an, un strat de compost bine fermentat (sau gunoi de grajd) poate fi împrăștiat pe sol într-un strat de circa 5-10 cm. Cu toate acestea, o dată la 5 ani, experții recomandă să se înlocuiască complet solul din seră.

Consolidarea cadrului (carcasei) serei, solarului

Cadrul sau carcasa serei vi se pare de încredere, dar chiar și în acest caz, structura trebuie verificată pentru rezistență înainte de iarnă.

Nu există niciodată garanția că ninsorile abundente nu vor deteriora sera. Ce se poate face pentru a proteja sera de daune? Cel mai important lucru este să întăriți cadrul din interior cu o proptea. Într-o seră cu o lungime de 6 m, ar trebui instalate 3-4 proptele din lemn sau metal.

Îndepărtați zăpada de pe seră de câte ori va fi nevoie în timpul iernii. Zăpada nu trebuie să rămână pe acoperiș, deoarece ar putea să nu suporte greutatea și să se prăbușească.

Aveți grijă de seră din timp, astfel în anul viitor nu va trebui să vă faceți griji cu privire la un cadrul deteriorat sau la plantele bolnave. Pregătirea corectă a solarului pentru iarnă îi va permite să fie pretabil mulți ani, bucurându-vă cu roade bogate.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director de Dezvoltare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Ucraina cere extinderea capacităţii portului Constanţa pentru a-şi exporta cerealele

Ucraina a cerut suplimentarea capacităţii portului român Constanţa pentru...

Bloomberg: Exportatorii de cereale din Ucraina îşi croiesc o nouă rută prin Marea Baltică

Transportatorii ucraineni de cereale au găsit o nouă rută de export, prin Marea Baltică, pentru a expedia marfa în...

Ucraina: Două mari terminale pentru stocare de cereale, lovite de bombardamente ruse în portul Mikolaiv

Două mari terminale pentru stocare de cereale au fost lovite miercuri de bombardamente ruse în oraşul portuar Mikolaiv (Nikolaev),...

Asociaţia Administratorilor de Păduri devine membru al Federaţiei Naţionale Pro Agro

Asociaţia Administratorilor de Păduri a devenit membru al Federaţiei Naţionale Pro Agro. "În ultima şedinţă a Consiliului Director şi a...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate