5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCultivarea țelinii pentru rădăcini. Sfaturi utile

Cultivarea țelinii pentru rădăcini. Sfaturi utile

Cultivarea țelinii pentru rădăcini este recomandat a fi realizată după culturi solanacee (tomate, ardei, vinete, cartofi) sau leguminoase anuale (mazăre, fasole, păstăi).

Totodată, buni premergători se consideră cerealele și legumele vărzoase (varza, conopida). În cazul culturii succesive, ţelina poate fi cultivată după salată, spanac, ridichi de lună.

Fertilizarea pentru cultura de țelină

Din toamnă, concomitent cu arătura realizată la 25-30 de centimetri se recomandă de încorporat îngrășăminte minerale cu fosfor (100kg s.a./ha) şi cu potasiu (75 kg s.a./ha).

‹ adv ›

În cazul în care dispuneți de îngrășăminte organice (gunoi de grajd fermentat), acestea sunt foarte recomandate, doza per hectar fiind de 40 de tone.

Lucrarea solului pentru cultura de țelină

Primăvara, se face o lucrare cu combinatorul și se modelează în straturi de 104 cm lățime. Pe suprafeţele mai mari combaterea buruienilor se face aplicând tratamente pre şi postemergent.

Producerea răsadului de țelină

Cultivarea țelinii se realizează în mare parte prin răsad. Răsadul se produce în răsadnițe încălzite cu biocombustibil, solarii încălzite sau sere înmulțitor.

Semințele se seamănă începând cu a doua decadă a lunii februarie până la jumătatea lunii martie pentru cultura de vară și începând cu a 3 decadă a lunii martie până la jumătatea lunii aprilie pentru cultura de toamnă.

Cantitatea de sămânţă utilizată este de 0,6-1g/m2, fiind necesare 60-130 g pentru realizarea răsadului necesar plantării unui hectar. Sunt necesare 80-100 m2 de răsadniță pentru producerea răsadului necesar per hectar.

Înainte de semănat, seminţele se dezinfectează în apă caldă, la 48°C, timp de 30 de minute, după care pot fi tratate cu un produs specific.

Pentru obţinerea unor producţii mai timpurii la culturile de vară, răsadurile pot fi repicate în strat nutritiv la 5 x 5 cm sau în cuburi nutritive de 5 x 5 cm.

Citește și despre Conopida – cultivarea de toamnă și timpurie, pentru recolte bune.

Răsadul se produce în mod obișnuit, fără mari diferențe, oferindu-se atenție temperaturii, aerisirii și udărilor la timp.

Înainte de plantare se scurtează rădăcinile la 2-3 cm şi frunzele deasupra mugurelui terminal, după care se mocirlesc.

Plantarea răsadului în câmp deschis în perioada 25 aprilie-10 mai pentru cultura de vară și în ultima decadă a lunii mai pentru cultura de toamnă.

Ţelina se plantează după schema 3 rânduri echidistant la 37 cm sau 40 cm între rânduri, distanţa între plante pe rând este de 28-30 cm.

Adâncimea de plantare nu trebuie să depăşească adâncimea la care a fost plantat în răsadniţă. 

În acest mod, se obțin 65-70 de mii de plante la hectar.

Îngrijirea țelinii pentru rădăcină

Peste 5 zile după plantare, se verifică și se completează golurile. Apoi, la necesitate, se fac prașile manuale și mecanice.

Specialiști recomandă realizarea a două fertilizări pentru a obține recolte bune: cu azot 35 kg s.a./ha la trei săptămâni după plantare, iar a doua cu 35 kg s.a./ha Nşi 50 kgs.a./ha K2O peste o lună după prima.

Pe a asigura necesarul de apă, sunt recomandate irigări cu norma de udare de 200-250 de m3/ha la început la interval de 10-12 zile.

Odată cu dezvoltarea plantelor, udările se fac o dată la 7-8 zile și cu norme mai mari, de 300-350 de m3/ha.

La capitolul boli și dăunători, pagube importante sunt produse de ciuperca Septoria apii (septorioza ţelinii). Dintre dăunători musca țelinii Phylophylla heraclei poate produce daune importante.

Musca țelinii atacă în stadiul de larvă săpând galerii în limbul frunzelor, în special, atacul e intens în luna august.

Rădăcinile de țelină se recoltează similar morcovului, iar cerințele de depozitare sunt asemănătoare.

Rădăcinile tuberizate sunt sensibile la temperaturi scăzute, fiind afectate de valori de 0°C. De aceea, recoltarea ţelinii se face înainte de venirea primelor îngheţuri.

Citește și despre Prazul – cerințe la cultivare. Recoltarea.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole