8.3 C
București
vineri, 22 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCu ce putem înlocui turba - 6 variante pentru substrat bun

Cu ce putem înlocui turba – 6 variante pentru substrat bun

Pentru o roadă bună, solul are nevoie de multă grijă, constituind principala sursă de hrană pentru plante. Iată de ce e bine de știut cum putem îmbogăți solul și cu ce. Aici venim cu câteva sugestii. 

Turba este folosită pentru a obține un sol mai afânat, a ajuta la reținerea apei și a optimiza drenajul în solurile argiloase. În plus, conține bacterii benefice care ajută la combaterea naturală a agenților patogeni. În special, turba este folosită pentru plantele iubitoare de soluri acide.

În continuare, vă prezentăm câteva varianta de înlocuire a turbei pentru substratul utilizat la creșterea diferitor specii de plante:

Fibrele nucilor de cocos

Cel mai popular înlocuitor al turbei sunt fibrele nucilor de cocos. În timp ce fibrele lungi sunt utilizate la producerea de frânghii, umpluturi și perii, cele scurte le putem folosi la amestecurile din ghiveci. Nucile de cocos sunt cultivate și recoltate pentru consumul uman și, prin urmare, sunt considerate o alternativă mai durabilă a turbei.

Fibrele de cocos au o capacitate excelentă de reținere a apei, îmbibând de 10 ori mai multă apă decât greutatea proprie. Adăugarea fibrelor mici în sol favorizează drenajul și aerarea corespunzătoare, permițând rădăcinilor plantelor să primească mai multă apă și oxigen.

Deoarece fibrele de nuci de cocos are un pH de 6,0, acesta este ideal pentru majoritatea plantelor și are proprietăți fungice naturale. Vă permite să scăpați de insectele mici, deoarece absorb umezeala și usucă solul.

Important! Fibrele din nucile de cocos sunt amestecate în proporție de 1:3 pentru a crea o structură corespunzătoare a solului.

Rumeguș și ace de pin pentru substrat

Materialele lemnoase precum așchiile de lemn, rumegușul sau scoarța compostată sunt un amestec organic pentru răsaduri sau plante crescute pe substraturi. Ele duc la creșterea temperaturii solului, capacitatea de absorbție a apei, aerarea lui și sunt potrivite pentru plantele iubitoare de soluri acide. Dar nu este cea mai bună opțiune pentru culturile care preferă un mediu alcalin.

Acele de pin sunt, de asemenea, ușor disponibile și sunt o resursă regenerabilă. Deși pot schimba puțin textura solului, ele nu afectează semnificativ nivelul de nutrienți. Acidul tanic din acele de pin stimulează aciditatea, dar nu afectează neapărat pH-ul solului din jur. Spre deosebire de turbă, acele de pin nu rețin apa.

Important! Folosiți foarte puțin din aceste materiale, literalmente o mână! Dacă adăugați prea mult rumeguș, acesta va stimula apariția ciupercilor și va astupa porii, pe măsură ce se va descompune, va începe să fixeze azotul.

Rumegușul poate fi utilizat și în calitate de mulci pentru diferite plante:

Compostul, gunoiul de grajd bine descompus și frunzele

Toate aceste trei adaosuri vă permit să revigorați solul. Compostul este plin de microbi și substanțe nutritive benefice, nu fără motiv este numit „aur negru”. Fabricat din diferite deșeuri, în mare parte vegetale, compostul favorizează drenajul și oferă o bază foarte bună pentru creștere.

Vezi și Compostarea – sfaturi practice pentru a obține un îngrășământ ecologic de calitate.

Frunzele descompuse tot pot constitui un component favorabil al substratului. Chiar dacă sunt inferioare compostului în ceea ce privește nutrienții, dar, ca și turba, atunci când sunt amestecate cu sol, crește capacitatea de reținere a apei, fiind de fapt un agent de ameliorare a solului.

Află mai multe despre Producerea compostului din frunze – îngrășământ organic valoros pentru legume.

Gunoiul de grajd maturat este considerat cea mai bună alternativă la turbă și un stimulent pentru dezvoltarea răsadurilor puternice. Asigură solul cu carbon și microorganisme, optimizează structura solului și capacitatea de reținere a apei. Este important să folosiți numai gunoi de grajd putrezit, deoarece gunoiul de grajd proaspăt este prea acid. Totodată, în cazul în care nu este putrezit, riscul de dezvoltare a patogenilor și buruienilor este mai mare.

Important! În cazul compostului și gunoiului de grajd, este corect să se evalueze mai întâi calitatea, să se verifice dacă materialul a degradat suficient și să nu fie contaminat cu semințe de buruieni. Se amestecă o parte de gunoi de grajd bine fermentat cu patru părți de pământ.

Citește și despre Producerea răsadului de roșii. Când se seamănă, îngrijire.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Dăunători la ridichi – sfaturi pentru control

Ridichea de lună este o legumă populară datorită perioadei...
‹ adv ›

Creșterea legumelor în seră – 11 sfaturi pentru recolte bune

Cultivarea legumelor în seră sau solar oferă multiple avantaje comparativ cu creșterea în câmp deschis. În primul rând, acest...

Cultura morcovului – sfaturi la înființare și întreținere

Pentru recolte înalte, cultura morcovului necesită, în primul rând, un sol foarte fertil și lipsit de buruieni, bine pregătit....
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole