14.1 C
București
marți, 26 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCombaterea rozătoarelor la pomi în livezi: metode și sfaturi

Combaterea rozătoarelor la pomi în livezi: metode și sfaturi

Șobolanii, șoarecii, dar și specii cum ar fi căprioarele, iepurii – apărute în special în sezonul rece pot produce pagube importante pomilor din livezi, rozând părți ale organelor acestora, uneori fiind capabili să distrugă un număr mare de pomi.

Evident, nu toate aceste animale pot fi clasate drept eventuale pericole și inițiată o luptă aprigă cu ele, însă, totuși, în unele situații este mai bine să le menținem la distanță de pomi, iar în acest articol discutăm despre metodele disponibile în acest sens.

Învelirea trunchiului pomilor

Animalele rozătoare preferă mult pomii tineri din livezi în perioada rece a anului. Deseori, rod porțiuni până la vasele conducătoare prin care circulă seva și distrug pomii.

Pentru a proteja trunchiul pomilor pot fi utilizate diferite materiale, în funcție de numărul pomilor și posibilități. Astfel, se utilizează materiale cum ar fi: plasă, benzi speciale, hârtie groasă, dar și materiale naturale ca stuf, sorg, tutun.

Metoda este considerată una bună, asigurând o perioadă mai lungă de protecție spre deosebire, de exemplu, de produse ce conțin repelent.

Important! Nu este recomandată învelirea trunchiului pomilor cu peliculă, materiale ce nu permit aerisirea – nu permit circulația normală a aerului și duce la dezvoltarea bolilor. Sub peliculă, in zilele însorite, crește temperatura, ceea ce duce la grăbirea intrării pomilor în vegetație, astfel micșorând rezistența la ger a pomilor.

Pentru protecția trunchiului pomilor recent plantați se mai utilizează plasă de sârmă cu ochi mici, înălțime de minim 0,8m, (diametrul format de aproximativ 20 cm). Plasa se așază astfel încât să poată fi ridicată în timpul cosirii ierbii.

Protejarea pomilor tineri de rozătoarele din sol în timpul plantării

Unii specialiști recomandă protejarea pomilor tineri încă din timpul plantării cu ajutorul unor plase prinse în jurul zonei rădăcinilor pomilor.

Pentru această lucrare se utilizează o plasă de sârmă galvanizată de 1m × 1,5m, cu o dimensiune a ochiurilor de 10–13 mm.

La utilizarea plasei de sârmă pentru protecția împotriva rozătoarelor, aceasta se așază în groapa de plantare (se taie o gaură în centrul plasei, care apoi se îmbracă pe stlâlp și se trage în jos) sau se așază plasa de sârmă deasupra rădăcinii, în formă de clopot.

După plantare, plasa de sârmă se ridică până la aproximativ 10 cm deasupra solului și se fixează strâns pe trunchi (după recomandările FIBL):

V-ar putea plăcea și articolul Plantarea pomilor fructiferi – 4 aspecte importante.

Protejarea trunchiului pomilor cu tuburi perforate de plastic

Tuburile perforate apără pomii de rozătoare, de arsurile solare, leziunile mecanice ce pot apărea în timpul lucrărilor în livezi. Se utilizează tuburi de culoare deschisă – pentru a evita efectele culorilor închise asupra grăbirii intrării în vegetație, cu un diametru ce ar permite utilizarea pe parcursul mai multor ani.

Tuburile se îngroapă în sol în sol la adâncimea de 10-15 cm pentru a proteja pomii împotriva șoarecilor de câmp, nu doar de rozătoare mari.

Vopsirea trunchiului cu substanțe repelent

Această metodă este mai puțin costisitoare, însă are și o durată mult mai scurtă de efect protector. Astfel, zilele cu ceață, ninsori și precipitații reduc esențial din eficiența metodei.

În condiții de casă, se utilizează combinații urât mirositoare cum ar fi var+bălegar de porc, iar în cazul în care doriți să optați pentru o variantă comercială, alegeți o vopsea potrivită pentru pomi.

Instalarea gardului în livezi

Evident, cea mai eficientă metodă de a proteja pomii din livadă de rozătoare cum ar fi iepuri, căprioare este instalarea unui gard special. Metoda este și cea mai costisitoare, însă și durată de exploatare este foarte lungă.

Pentru ca gardul de plasă metalică să fie eficient, acesta trebuie să aibă o înălțime de circa 2 metri, deoarece în iernile cu ninsori abundente și strat gros de zăpadă, iepurii pot sări ușor peste o plasă joasă. 

Totodată, pentru ca rozătoarele să nu pătrundă pe sub plasă, este recomandat de a o introduce în sol circa 15-20 cm și chiar fixa cu cârlige. Orificiile nu trebuie să fie mai mari de 5 cm în diametru.

Adițional, poate fi instalată și o barieră din plasă pentru șoareci:

Folosirea unei plase de cel puțin 1 mm grosime, care să nu ruginească, cu ochiuri de plasă de 0,5–1,0 cm și o înălțime de 100–120 cm. Dimensiunile ochiurilor de plasă mai mari de 1,0 cm nu asigură o protecție suficientă împotriva șoarecilor de câmp și a puietului acestora.

Plasa se îngroapă la o adâncime de 40–60 cm, în funcție de profilul solului, și se lasă 40–60 cm înălțime de la sol.

Acoperiți marginea superioară a plasei cu o margine de 10 cm lățime, din plastic sau metal, care să fie impracticabilă pentru șoareci, sau îndoiți marginea spre exterior, ca la gardul pentru melci.

Utilizarea momelilor, capcanelor contra șoarecilor, șobolanilor în livezi

Livada, în special zonele de margine, zona rădăcinilor și imediata vecinătate a pomilor tineri, trebuie inspectată regulat pentru a depista excremente proaspete de șoareci și invazii de șoareci.

După detectarea activității șoarecilor, nu se așteaptă mai mult de 3 zile pentru combatere.

Pentru combaterea acestora se utilizează capcane speciale sau diferite substanțe (de exemplu gazarea galeriilor cu monoxid de carbon permisă inclusiv în agricultura ecologică).

Utilizarea capcanei TopCat în livezi pentru menținerea sub control a șoarecilor: Cu sonda se localizează galeria șoarecilor (1), se perforează o gaură pentru capcană (2), capcana se așază cu deschiderile inferioare în ambele direcții ale galeriei, se închide etanș și se pregătește pentru declanșare (3). După câteva ore, se verifică dacă în capcane s-au prins șoareci, șoarecii prinși se scot din capcane, capcanele se așază înapoi în aceleași găuri și iarăși sunt pregătite pentru declanșare (4). Peste noapte, capcanele se scot sau se acoperă, pentru a preveni pierderea lor. Când o galerie a fost curățată de șoareci, se lasă un orificiu deschis, se marchează și se nivelează mușuroaiele de pământ. După 2–3 zile se verifică dacă nu au fost ridicate mușuroaie noi de pământ.

Pentru combaterea șoarecilor se utilizează momeli cu produse ce conțin substanțe cum ar fi fosfura de zinc (de exemplu Arvalin boabe de cereale impregnate cu substanța activă) – se pune momeala direct în galerii, utilizând aplicatorul special și apoi se acoperă galeria.

Important! Vegetația înaltă și/sau densă atrage șoarecii cu hrană și, totodată, îi protejează de prădători. Cosiți regulat iarba dintre rânduri din livadă până la înflorirea acesteia pentru a evita răspândirea șoarecilor.

Păsările de pradă, nevăstuicile, vulpile, pisicile și alți prădători contribuie la reglarea populației de rozătoare. Astfel, creând condiții bune pentru nevăstuici și alți vânători de rozătoare, instalând stinghii pentru păsările de pradă din livezile tinere și iarba tunsă scurt din jurul trunchiurilor contribuie la facilitarea combaterii rozătoarelor de păsări.

V-ar putea plăcea și articolul despre Înierbarea – sistem de întreținere a solului în vii și livezi.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Dirijarea ramurilor la pomi – cum și de ce se face

Pe lângă lucrarea generală de tăieri, pomii, pe parcursul...
‹ adv ›

Tăierile la piersic – vas aplatizat spre intervalele dintre rânduri

Forma de coroană vasul aplatizat spre intervale dintre rânduri este recomandat pentru sistemul intensiv de cultură. Pomii astfel conduși...

Maramureş: Suprafeţele de culturi cu pomi fructiferi – în creştere; materialul săditor este din pepinierele autohtone

Culturile de pomi fructiferi au crescut cu aproape 60 de hectare în acest an, iar o parte din plantări...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole