9.8 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCapra Boer – rasă deosebită de carne. Norme de întreținere

Capra Boer – rasă deosebită de carne. Norme de întreținere

Rasa de capre Boer este o rasă pentru producția de carne, care ocupă un loc special în sectorul modern de creștere al animalelor. Caprele de tip morfo-productiv de carne sunt ceva mai nou pe piață, iar Boer este rasa de top în acest domeniu.

Capra Boer a început să se răspândească printre crescătorii de caprine relativ recent, însă a reușit deja să obțină o popularitate înaltă, demonstrând indicii de producție mari.

Citiți și despre Cât trăiește o capră și cum aflăm vârsta acesteia.

Citiți în acest articol despre:

  • Originea rasei Boer;
  • Descrierea caprelor Boer;
  • Productivitatea rasei Boer;
  • Norme de întreținere a caprelor Boer;
  • Alimentația caprelor Boer;
  • Avantajele rasei Boer;
  • Dezavantajele caprelor Boer.

Originea rasei Boer

Rasa Boer a fost creată la începutul secolului XX, în Africa de Sud. La temelia rasei au stat încrucișările dintre rasele locale și cele importate din India și Europa.

La baza selecției a fost pus criteriul productivității, punându-se accent pe cantitatea de carne obținută de la un animal.

Cuvântul „Boer” provine din limba neerlandeză și se traduce ca „agricultor”.

Astăzi, rasa este una din cele mai populare rase de capre de carne.

Aflați și despre capra Carpatină – rasă cu cerințe minime, ușor de întreținut.

Descrierea caprelor Boer

Reprezentanții rasei sunt destul de masivi, având dimensiuni ceva mai mari decât restul raselor domestice. Caracterul distinct al rasei este capul de culoare brună și corpul alb.

  • Părul este scurt, moale la atingere;
  • Coarnele animalelor sunt de lungime obișnuită, orientate înapoi;
  • Urechile sunt mari, atârnate în jos;
  • Membrele sunt relativ scurte în comparație cu restul corpului, dar sunt puternice și bine dezvotlate;
  • Musculatura puternică, mai ales în zona toracelui, a spatelui și a șoldurilor;
  • Coada scurtă, erectă;

Caprele Boer sunt docile și liniștite. Ele au o viteză foarte bună de creștere. Datorită originii sale sunt bine adaptate la condiții extreme de climă, mai ales la timpul foarte cald și uscat. Iar rezistența înaltă față de bolile specifice au făcut rasa rentabilă pentru întreținere.

Creșterea rasei e relativ ușoară, iar înmulțirea simplă. Caprele nu sunt pretențioase la condițiile de întreținere. Pot fi ușor de adăpostit împreună cu alte animale de gospodărie, dar și cu alte rase de capre.

Citiți și despre caprele Alpine Franceze – rasă valoroasă de lapte.

Productivitatea rasei de capre Boer

Principalul avantaj al rasei africane de capre este carnea lor delicioasă, fină și suculentă, cu o aromă similară cărnii de vițel.

Caprele Boer prezintă o rată bună de fertilitate și un comportament matern pronunțat. Timp de 2 ani sunt posibile 3 fătări. Prima fătare, de obicei, este simplă, restul sunt gemelare. Gestația durează 5 luni.

Pentru un gust neutru al cărnii obținute de la masculii sacrificați la greutatea de 30-35 kg, se recomandă castrarea la o vârstă fragedă.

  • Tipul morfo-productiv: carne;
  • Greutatea corporală a animalelor adulte: 90-150 kg la masculi și 80-100 kg la femele;
  • Sporul mediu zilnic: 200-400 g la femele și 500 g la masculi;
  • Producția de lapte – 120-150 kg, utilizat la alăptarea iezilor;
  • Prolificitate: 180-200%;
  • Greutatea animalului nou-născut: 3,5-4 kg;
  • Perioada de alăptare: 3-5 luni;
  • Randamentul la sacrificare: 55-65%, rata maximă fiind înregistrată la masculi.

Vedeți factorii care influențează producția de lapte la capre.

Norme de întreținere a caprelor Boer

Condițiile de întreținere pot fi cele mai diverse. Ele se adaptează destul de bine la diverși factori, totuși se iau în calcul regulile de bază.

  • În raza accesibilă mereu trebuie să fie acces la apă potabilă proaspătă, cu consum la discreție (capra Boer consumă o cantitate mare de apă);
  • Caprele pot fi pășunate împreună cu alte animale de fermă (vaci, cai, oi), având un caracter liniștit, prietenos;
  • Rasa este sensibilă la temperaturile reci, indicele minim admisibil în adăpost este de +5oC. Un număr suficient de animale în grajd asigură această minimă termică din contul căldurii emanate de animale. În ajutor pot fi utilizate așternuturile groase, ca metodă adăugătoare de conservare a căldurii;
  • Capra Boer este rezistentă la bolile infecțioase, însă cu condiția că imunitatea este bună. Aceasta este în strânsă legătură cu umiditatea relativă a aerului. Limita optimă este 55-60%. O ventilare artificială adecvată stă la straja microclimei sănătoase în adăpost;
  • Vaccinarea și controlul regulat al medicului veterinar sunt puncte foarte importante în sănătatea caprelor Boer;
  • De două ori pe an se efectuează curățarea copitelor (ongloanelor). Întreținerea în stabulație permanentă este un factor critic în creșterea excesivă a acestora și tunderea lor este foarte importantă pentru sănătate;
  • Durata minimă a zilei de lumină este de 8 ore;
  • Suprafața minimă necesară fiecărui individ este de 4 m2. Animalele sunt destul de active și au nevoie de mișcare;
  • Pe perioada de vară se recomandă plimbările libere, preferabil pe o zonă de pășune.

Vedeți și sfaturi utile la întreținerea și furajarea caprelor.

Alimentația caprelor Boer

La fel ca majoritatea caprelor, rasa Boer poate consuma aproape toate plantele. Totuși dau preferință frunzelor și ramurilor de tufișuri. Se pot alimenta pe suprafețe cu o vegetație foarte săracă. Datorită caracterului lor calm, caprele pot fi pășunate împreună cu alte animale.

În perioada rece la baza rației stă fânul, iar ca adaos se administrează legumele, resturile alimentare. Aceste capre consumă foarte bine diverse combifuraje și terciuri, rădăcinoase, concentrate, turte din floarea soarelui. Ele sunt atât de puțin pretențioase la hrană, încât pot fi obișnuite cu orice tip de furaj.

Chiar și la pășuni sărace și cu alimentație mai proastă aceste animale valorifică bine hrana și acumulează rapid în greutate. Așa că se va da preferință alimentelor cele mai convenabile din punct de vedere economic. O singură condiție este aportul suficient de proteine și glucide.

Nu uitați de adaosurile de vitamine și minerale.

Avantajele rasei Boer

  • Temperament calm, prietenos;
  • Carnea obținută este de calitate înaltă, apreciată de consumatori;
  • Rezistență la bolile infecțioase;
  • Nepretențioase la furajare;
  • Animalele au indici buni de reproducere; mamele sunt foarte grijulii față de iezi;
  • Costurile reduse de întreținere și valoarea înaltă a produsului permit obținerea unui profit bun, care răscumpără rapid investițiile;
  • Animalele sunt rezistente la temperaturile înalte și la condiții nefavorabile de mediu.

Dezavantajele caprelor Boer

  • Animalele au tendința de a distruge toată vegetația accesibilă;
  • Doar caprele de rasă pură dau carne de calitate superioară;
  • Sunt sensibile la clima rece și la înghețuri;

Este dificil de găsit animale calitative de rasă pură, prețul acestora este destul de mare.

‹ adv ›

2 COMENTARII

Dă-i un răspuns lui Radu Valentina Renunțați la răspuns

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum îngrijim closca pe ouă pentru a obține pui sănătoși

Primăvara este anotimpul când, cel mai frecvent, găina se...
‹ adv ›

De ce mor puii broiler – 5 cauze frecvente și cum le evităm

Puii broiler fac parte din tipul de pasări crescute pentru producția de carne. În acest articol discutăm mai multe...

Cu ce hrănim puii de o zi și cum îi îngrijim la început

Fiecare crescător de păsări începător care a hotărât să-și înființeze propria gospodărie, speră să obțină un efectiv puternic și...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole