5.7 C
București
spot_img

-

HomepageAnaliticaPrețul rapiței a atins un nou record istoric pe Euronext

Prețul rapiței a atins un nou record istoric pe Euronext

O altă sesiune plină de evenimente a avut loc ieri într-un context de piață încă restrâns, cu o reluare treptată a activităților după sărbători.

Rapița a fost din nou cea care a marcat prima pagină a noutăților, cu un nou record istoric care a depășit pragul psihologic de 800 de euro per tonă pentru februarie pe Euronext.

Cotații rapiță Euronext

Prețurile pentru grâu și porumb pierdeau teren pe Euronext, în urma scăderilor la bursa din Chicago și a lipsei unei activități susținute de export la începutul anului.

Cotații grâu pe Euronext

Cotații porumb Euronext

Finanțatorii sunt din ce în ce mai îngrijorați de nivelurile inflației, care ar putea determina Fed-ul SUA (Banca Centrală) să majoreze ratele dobânzilor într-un termen relativ scurt.

Acest lucru este în general interpretat ca un semnal negativ asupra mărfurilor din cauza temerii că cererea se va slăbi.

Potrivit Agritel, pe plan internațional, Iordania a cumpărat 60 de mii de tone de grâu de origini opționale. Tunisia a cumpărat în cele din urmă aproximativ 125 de mii de tone de grâu moale, 75 de mii de tone de grâu dur și 75 de mii de tone de orz furajer. SUA a vândut 132 de mii de tone de boabe de soia către o destinație nedezvăluită.

Rapița a depășit așadar ieri o nouă etapă, peste 800 de euro per tonă pentru livrările din februarie, preț susținut evident de bilanțul european foarte negativ, dar și de creșterea prețurilor la uleiul de palmier și soia, cu inundații pentru prima dată în Malaezia și deficitul de apă persistent pe continentul sud-american.

Dolarul a scăzut ușor în această dimineață, la 1,1310 față de euro și 76,87 față de rublă. Petrolul evoluează puțin la 77,10 dolari/baril în New York.

Piața agricolă din SUA

Precum am menționat, piața din SUA a fost marcată de scăderea bruscă a prețurilor grâului și porumbului, ieri, la Chicago, în timp ce pentru soia a continuat, dar mai modest, creșterea lor în contextul meteorologic al continentului sud-american.

Astfel, raportul USDA de săptămâna viitoare, 12 ianuarie, va fi urmărit îndeaproape.

În Parana, doar 30% din suprafețele cu soia sunt considerate bune și 31% în stare critică. În schimb, în ​​nordul Braziliei, recoltele sunt afectate de ploi.

Piața agricolă din regiunea Mării Negre

Piața a fost marcată de creșterea prețurilor în bazinul Mării Negre la grâu și la porumb în ​​Ucraina.

Introducerea taxelor de export în Rusia contribuie la o pierdere a competitivității pentru această origine. Amintim că, taxa de export la grâu din 12 ianuarie va crește la 98,2 dolari de la 94,9 dolari pe tonă.

Temperaturile sunt peste normele sezoniere în bazinul Mării Negre. Au fost înregistrate 12 grade la Krasnodar, 4 grade la Kiev și zero grade la Moscova în această dimineață.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Bolile cartofului: Cum se determină – foto și descriere

Cartofii sunt una dintre cele mai populare culturi cultivate...

Capra Alpină Franceză – rasă valoroasă de lapte

Alpina Franceză face parte din top trei cele mai productive rase de capre din morfotipul de lapte, de rând cu...

Fertilizarea foliară – avantajele realizării

Prin fertilizare se urmăreşte completarea nevoilor plantelor de substanţe nutritive care nu se află în sol, în cantităţi suplimentare, sub formă...

Bibilica – avantajele și dezavantajele creșterii. Rase

Bibilica este o pasăre destul de rară în zona noastră,uneori poate fi întâlnită prin gospodăriile casnice. Cu toate acestea,...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate