‹ adv ›
joi, 23 martie, 2023
6.7 C
București

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: schimbările cu care a început săptămâna

Piața agricolă mondială: schimbările cu care a început săptămâna

Această săptămână pe piața agricolă mondială a început sub semnul temerilor economice, cu politica monetară, atât în ​​Europa, cât și în Statele Unite, care este clar orientată către o creștere a ratelor pentru a lupta împotriva inflației. Acest lucru afectează toate mărfurile.

Rapița este cea pentru care situația este cea mai incertă, fiind produsul cel mai sensibil la schimbările economice, datorită utilizării în producerea biocombustibililor. În prezent, pe Euronext cotațiile au scăzut. În portul Constanța sau DAP Procesator nivelul prețului rapiței a început ieri să scadă.

Cotații rapiță Euronext:

Potrivit organizației europene MARS (Monitorizarea Resurselor Agricole), producțiile de grâu moale în UE ar trebui să fie de 5,76 t/ha anul acesta, față de 5,89 estimate luna trecută și în scădere cu -4,7% față de anul trecut.

La rapiță, randamentul este estimat la 3,12 t/ha, față de 3,17 prognozate luna trecută și în scădere cu -2,4% față de anul trecut. Recoltele medii estimate pentru tot orzul combinat sunt de 4,88 t/ha, față de 4,89 estimate luna trecută.

Deficitul de apă și temperaturile ridicate au avut un impact foarte diferit asupra culturilor din Franța, atât în funcție de amplasarea în Franța, cât și natura terenului. Prin urmare, diferențele de randamente vor fi foarte semnificative.

În România, stocurile de cereale, plante tehnice şi oleaginoase sunt suficiente până după noua recoltă. Unele zone au fost grav afectate de secetă și boli în acest an, astfel estimările privind recolta au fost reduse.

Ministrul agriculturii, însă, a menționat că cererea internă, cât și exporturile de cereale vor fi pe deplin asigurate. Potrivit CFRO, din punct de vedere al producției, România este prognozată mult mai bine față de perioada de dinaintea căderilor de precipitații.

Portul Constanța este supus unor presiuni foarte mari.

Bulgaria se aşteaptă la o recoltă bună de grâu în 2022 (6,5-6,7 milioane de tone, apropiată de cea record înregistrată anul trecut (7,1 milioane de tone), ceea ce îi va permite să exporte cantităţi semnificative de grâu (consumul intern circa 1,5 milioane de tone).

Germania sprijină Polonia şi România în vederea adaptării căilor ferate ale celor două ţări pentru a permite exportul milioanelor de tone de cereale blocate în Ucraina, din cauza blocadei maritime a Rusiei.

Ucraina are în prezent o rezervă de cereale de aproximativ 20 de milioane de tone de anul trecut. Guvernul de la Kiev se aşteaptă ca producţia de cereale să scadă cu aproape 40% în acest an, comparativ cu 2021.

Situația din Ucraina nu pare să se îmbunătățească și, în ciuda apelurilor din partea ONU și a multor țări, nimic nu pare să schimbe politica din regiune.

Logistica rămâne în centrul preocupărilor pentru sectorul agricol din Ucraina, cu o capacitate maximă de export de 2 milioane de tone/lună pentru toate cerealele combinate, față de cele obișnuite de 6 până la 7 milioane de tone.

Dolarul este afișat în această dimineață la 1,0520 față de euro și petrolul la 110 USD/baril.

În SUA, prețurile sunt în scădere pentru principalele mărfuri. Cu toate acestea, temperaturile ridicate și absența ploilor prognozate pentru următoarele 15 zile ar putea totuși să limiteze potențialul de scădere a acestora.

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Turcia spune că va depune eforturi pentru prelungirea acordului privind transportul cerealelor în Marea Neagră

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat...
‹ adv ›

Acordul privind „Coridorul cerealelor ucrainene” – prelungit cu 60 de zile. Analist: Fermierii români vor fi și mai afectați

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, la negocierile cu reprezentanții Națiunilor Unite de la Geneva, a declarat că „vor...

Bloomberg: Grâul continuă să se ieftinească ceea ce anunţă noi diminuări pentru inflaţia globală a preţurilor la alimente

Cotaţia grâului la bursa de la Chicago a continuat să scadă luni, graţie preţurilor mici oferite la grâul din...

Argentina: Seceta și înghețurile reduc drastic estimările privind recolta de porumb și soia

În Argentina, prognozele privind producția de semințe oleaginoase a scăzut de la 38 la 33,5 milioane de tone, la...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole