joi, 12 mai, 2022
24.5 C
București

-

HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială: prețurile oleaginoaselor în scădere

Piața agricolă mondială: prețurile oleaginoaselor în scădere

La începutul săptămânii s-a înregistrat o corecție bruscă a prețurilor la culturilor oleaginoase, în special la rapiță, prin scăderea acestora.

Impulsat de discuții cu privire la posibila reducere a mandatelor de introducere a biodieselului în Germania, piața rapiței a înregistrat o puternică corecție a prețului pentru noua recoltă.

Săptămâna trecută, prețul rapiței a depășit pragul de 1080 de euro per tonă pe Euronext pentru cotații din luna mai, pe când în această săptămână a scăzut până la puțin peste 800 de euro.

Cotațiile din august 2022 au scăzut înapoi, ștergând mișcarea ascendentă observată la începutul lunii aprilie.

Prețuri rapiță Euronext:

Închiderea piețelor asiatice din cauza mai multor sărbători legale la începutul acestei săptămâni nu a oferit niciun sprijin pieței uleiului, în special a uleiului de palmier. Situația epidemică din China, cu blocaje încă în vigoare, pune, de asemenea, îndoieli cu privire la impulsul cererii.

La cereale, finalul campaniei se apropie cu cererea în scădere bruscă. Cea mai mare parte a acoperirii cererii este finalizată sau pe cale să fie acoperită de către cumpărători. Operatorii raportează, de asemenea, o cerere mai mare pentru mărfurile furajere, chiar dacă prețurile rămân la niveluri istorice ridicate.

Prețuri grâu Euronext:

Semănatul culturilor de floarea-soarelui și porumb progresează în Franța, ca și în restul Europei. Prognozele meteorologice atât pentru culturile de primăvară, cât și pentru cele de toamnă rămân importante de monitorizat în fața condițiilor destul de uscate din multe zone de producție.

Prețuri porumb Euronext:

Piața agricolă din SUA

După o creștere bruscă a prețurilor urmată de o scădere la începutul zilei, piața grâului din SUA s-a schimbat puțin ieri, în special pentru recolta nouă.

Condițiile culturii rămân o preocupare, cu evaluările recoltei pentru grâul de toamnă neschimbate. Ca și în săptămâna precedentă, doar 27% din suprafețe sunt evaluate ca stare „de la bună spre excelentă”, comparativ cu 48% la această perioadă anul trecut.

Starea culturilor rămâne la cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani. O scădere a prețurilor a fost observată la porumb și mai accentuat la soia.

Semănatul progresează lent, cu 14% din suprafața estimată pentru porumb deja însămânțată și 8% pentru soia. Ritmul este încă în intervalul scăzut al așteptărilor și în mediile ultimilor ani.

De asemenea, sosirea ploilor ar putea încetini derularea lucrărilor. Piața pentru recolta veche de soia, ca și alte piețe de semințe oleaginoase, a scăzut brusc. Această mișcare a fost cuplată de vânzarea de fonduri.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Tratamente la cireș – scheme și perioade recomandate

Cultura cireșului este una dintre sâmburoasele destul de pretențioase...

Cultura de aronie – plantare, îngrijire și tăiere

Aronia (Aronia melanocarpa) sau scorușul-negru este o plantă originară din America de Nord și a fost adusă în Europa...

De ce roșiile sunt tari, cu vițe albe în interior. Vezi 5 cauze

Roșiile cultivate pot fi lipsite de gust și pot fi tari, pot avea în interior porțiuni albe, fibroase, chiar...

Agrobiznes.ro vă invită la Agromalim 2022, cea mai mare expoziție agricolă din vestul României

La ediția din acest an, care se va desfășura în perioada 1 - 4 septembrie, vor fi expuse tehnologii,...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate