14.7 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială - prețurile, din nou sub presiune

Piața agricolă mondială – prețurile, din nou sub presiune

Începutul săptămânii a fost marcat de o mare nervozitate pe piețele mondiale ale cerealelor, într-un context din ce în ce mai afectat de încetinirea economica, reducând prețurile atât pe bursele de mărfuri, cât și pe piața fizică.

Situația din China rămâne îngrijorătoare, cu demonstrații de protest împotriva politicii guvernului de „Zero covid”. Restricțiile au un impact puternic asupra activității economice a țării, influențând și prețurile la nivel global.

Cotațiile pentru grâu pe piața europeană sunt sub presiunea vânzărilor competitive ale Rusiei și Australiei, iar rapița cade agresiv ca urmare a reducerii cotațiilor energetice.

Aceste incertitudini asupra activității economice sunt traduse și de o scădere a prețului petrolului care a fost afișat la doar 74,20 USD barilul în această dimineață la New York. Astfel, contractele futures la petrol au scăzut luni cu peste 2 dolari pe baril, WTI atingând un minim al ultimelor 11 luni, după protestele din China, principalul importator, faţă de restricţiile stricte ale COVID-19 au alimentat îngrijorările legate de cerere.

Pe arena internațională, Egiptul ar fi cumpărat în jur de 175 de mii de tone de grâu în negocieri private. Turcia a lansat o licitație de aproximativ 500.000 de tone de orz furajer.

În India, semănatul grâului au început într-un ritm susținut, într-un context de prețuri favorabile fermierilor. Exporturile de cereale din Marea Neagră continuă într-un ritm relativ constant pe fondul prețurilor competitive.

Estimarea Comisiei Europene privind producția de porumb pentru UE este de 53,3 milioane de tone, comparativ cu 54,9 milioane de tone raportate luna trecută. În acest context, importurile sunt revizuite în sus la 23 de milioane de tone de la estimarea de luna trecută de 22 de milioane de tone.

Producția de grâu este estimată la 127 de milioane de tone, cu exporturile revizuite la 34 de milioane de tone. Producția de rapiță este revizuită la 19,4 milioane de tone și producția de floarea soarelui la 9,3 milioane de tone.

Rapița se comercializează sub 600 EUR/t într-un context de creștere a producției de rapiță atât în ​​Canada, cât și în Australia.

Cotații rapiță Euronext:

În SUA, activitatea de pe piața de la Chicago a fost redusă vineri din cauza unei sesiuni scurte după Ziua Recunoștinței. Prețurile grâului au scăzut pe fondul lipsei de competitivitate a originilor americane. Prețurile la porumb au fost ușor mai mari, în timp ce pentru soia a rămas aproape neschimbată.

Vânzările de grâu la export și porumb pentru săptămâna trecută s-au ridicat la 511.800 tone, respectiv 1.850.300 de tone, ambele în limitele așteptărilor. Vânzările de export de soia au fost, de asemenea, egale cu așteptările comercianților, la 690.100 de tone.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Raport: Balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un record în 2023

Comisia Europeană a anunţat vineri că balanţa agroalimentară a UE a înregistrat un surplus record în 2023, graţie persistenţei...

Analiză: Preţurile mondiale la zahăr vor înregistra creșteri de 20% în 2024

Preţurile la zahăr brut sunt aşteptate să înregistreze un salt anual de aproape 20% în 2024, pe măsură ce...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole