8.3 C
București
vineri, 22 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleHorațiu Buzgău: Ne-am racordat la toate verigile lanțului Farm to Fork

Horațiu Buzgău: Ne-am racordat la toate verigile lanțului Farm to Fork

În România, tot mai mult se vorbește despre necesitatea valorificării locale post-recoltă a producției agricole. Activitatea companiei Holiv Ecoplant în acest sens ar fi un exemplu demn de urmat.

Pe lângă ritmul ascendent de dezvoltare a afacerii, începând de la înființarea unei livezi de alun în sistem ecologic și până la crearea infrastructurii necesare de procesare a producției, compania a reușit chiar să dezvolte propriile produse și să creeze un magazin online – Allu, pentru comercializarea acestora și chiar un magazin la poarta fabricii, unde va exista și o zonă de degustare a produselor, adică un adevărat show-room.

„Din start ne-am racordat la toate verigile din lanțul Farm to Fork. Producția proprie ne oferă siguranța vizavi de calitatea producției noastre, dar în egală măsură ne orientăm și spre colectare din alte surse.

Inițial, a fost cercetată piață determinând pentru care culturi ar avea parte de o cerere constantă la nivel local și regional sau, mai mult decât atât, o cerere în creștere pe termen lung. Astfel, a fost selectat alunul. Odată cu înființarea plantației, am început să identificăm posibilități de valorificare eficientă a recoltei obținute”, povestește Horațiu Buzgău, manager Holiv Ecoplant.

Plantația a fost înființată în 2020 datorită unei finanțări nerambursabile, obținute prin AFIR. Per total, aceasta ocupă o suprafață de 50 de hectare, cu toate că nici pe departe nu putem vorbi de o suprafață finală.

Din start au ținut cont de particularități importante pentru întreținerea culturii bună a culturii, cum ar fi sistemul de împrejmuire, de irigare și fertirigare și utilajele aferente întreținerii plantației. Un avantaj incontestabil al culturii este acela că majoritatea lucrărilor pot fi realizate mecanizat, dacă plantația a fost înființată conform standardelor.

Al doilea pas a fost inițierea dezvoltării laturii de procesare: au achiziționat o linie de curățare, spălare și uscare a alunelor.

Tot în 2020, au decis să continue investițiile în procesare, optând pentru utilajele necesare condiționării alunelor.

„Potențialul de creștere și dezvoltare, dar și eficientizarea proceselor de prelucrare ne-au făcut să credem în reușita acestei idei. Obiectivul este să creăm condițiile necesare pentru a produce 8-10 game de produse din alune, inclusiv batoane proteice, cereale, muesli, cremă tartinabilă, drajeuri și altele”.

Datorită faptului că au extins gama de produse, a apărut necesitatea utilizării unor cantități mai mari de materie primă și au început să colaboreze cu alți producători din zonă sau chiar de peste hotare.

„Colaborăm și cu alți producători pe partea de colectare a fructelor certificate ecologic. Astfel, venim în sprijinul producătorilor mai mici care nu au găsit o metodă oportună de valorificare a recoltei. Asigurăm lanțul Farm to Fork prin livrarea unui produs calitativ pe masa consumatorului final, stimulând și producătorii mici să opteze pentru practici agricole durabile, ajutându-i pe partea de comercializare”.

Horațiu Buzgău spune că un rol important în reușita activității îl are colaborarea.

„Afacerea este dezvoltată împreună cu 3 colegi. Fiecare este responsabil de un anumit departament, iar ceea de ce ne-am convins pe parcursul timpului este faptul că trebuie să valorificăm capacitățile fiecărei persoane, astfel atingem cât mai curând posibil obiectivele stabilite.

Spre exemplu, gestionarea lucrărilor în plantație este realizată de către persoana care are studii în agricultură. Ulterior, procesarea este monitorizată de către un specialist în tehnologia procesării produselor alimentare. În spatele acestei activități este necesară o persoană atentă la cifre și detalii. Astfel, consider cooperarea mai mult decât necesară. Împreună alcătuim un mecanism foarte eficient care poate funcționa la turații maxime”.

Pe lângă plantația de alun, au preluat și o mică livadă de cireș ce se află acum în conversie ecologică pentru a dispune de materie primă suficientă pentru procesare.

„Este o cultură ce necesită o grijă absolut diferită, însă sunt convins că vom reuși.

Lanțul final presupune și un magazin unde sunt comercializate toate produsele, precum și relații B2B cu retaileri și magazine. Acum acesta se află în plină construcție și amenajare. Totodată, produsele noastre pot fi achiziționate și online. Dorim să ne extindem și în alte orașe. În plus, vedem și oportunități de extindere ulterioară pe piețele internaționale. Evident însă, toate aceste lucruri vor fi realizate etapizat”, a conchis Horațiu Buzgău.

Spre final, acesta a menționat că una dintre problemele actuale ale dezvoltării activității în agricultură și nu doar este birocrația, pentru combaterea căreia este nevoie de implicarea fiecăruia.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Studenta Badoș Alexandra, desemnată Cel Mai Bun Viticultor din România – 2024

Consultantul Paul Huieț și studenta USAMV București Bardoș Alexandra...
‹ adv ›

Daniel Theodor Cioată, horticultor: O fitofarmacie modernă va contribui la dezvoltarea sustenabilă a agriculturii

Daniel Theodor Cioată, un tânăr de 22 de ani, din Silistea-Todirești, județul Vaslui, proaspăt absolvent al Faculății de Horticultură...

Marco Caserta, fermier italian care face agricultură în România: România oferă mult pentru străini

Fermierii din România nu sunt numai români. Printre ei sunt și străini, iar unii dintre aceștia, în anii pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole