sâmbătă, 21 mai, 2022
15.4 C
București

-

HomepageAdvertorialeRWA Raiffeisen Agro România a organizat un schimb de experienţă cu cooperativele...

RWA Raiffeisen Agro România a organizat un schimb de experienţă cu cooperativele membre RWA, în perioada 26-29 octombrie

RWA Raiffeisen Agro România a organizat, în perioada 26-29 octombrie 2021, un schimb de experienţă cu cooperativele membre RWA, la sediul din Korneuburg Austria, pentru reprezentanţii a 27 de cooperative agricole afiliate şi colaboratoare UNCSV (Uniunea Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal), potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Conform sursei citate, în cadrul acestei întâlniri au fost discutate aspecte cu privire la structura organizaţională a cooperativelor, mecanismul de funcţionare al acestora, etapele de dezvoltare prin care au trecut cooperativele până în prezent, patrimoniul şi activele cooperativelor, relaţia economică şi parteneriatul dintre cooperative şi cei 100.000 de membrii ai săi.

Totodată, obiectivul principal al deplasării a constat în înţelegerea necesităţii consolidării cooperativelor agricole din România şi realizării de investiţii colective direct de către acestea, care să aducă valoare adăugată recoltelor membrilor săi.

Schimbul de experienţă a vizat şi cunoaşterea pârghiilor de succes în construirea şi dezvoltarea unor cooperative cât mai durabile, sustenabile şi profitabile pentru toţi membrii.

Grupul RWA, fondat în 1993, şi cooperativele membre, cu peste 125 de ani de activitate, au fost prezente la aceste discuţii prin vicepreşedintele Consiliului de Administraţie, 2 preşedinţi de cooperativă, directorul comercial pe Europa Centrală şi de Est, Bogdan Radu CEO şi Andreea Hantă CFO RWA Raiffeisen Agro România.

Succesul cooperativelor se bazează pe guvernanţa după modelul Raiffeisen, solidaritate, viziune, diversitate şi în acelaşi timp conectaţi la realitate, pe regulile respectate cu fermitate de către toate părţile implicate, pe investiţiile consistente realizate de cooperative de-a lungul timpului, pe baza tehnico-materială şi perfecţionarea continuă a managementului şi tuturor persoanelor implicate de la top management până la bază, dezvoltând astfel activităţi adiacente de valorificare a produselor membrilor.

Grupul RWA numără în acest moment şase divizii de activitate:

  • Divizia de Agricultură (Producător de seminţe pentru cultura mare: grâu, porumb, floarea-soarelui, soia, rapiţă şi Trading);
  • Divizia Maşini şi Utilaje Agricole;
  • Divizia Materiale de Construcţii;
  • Divizia Casă şi Grădinărit;
  • Divizia Energie;
  • Divizia Servicii.

„Pentru a înţelege cât mai bine modul de cooperare dintre cooperativă şi fermierii săi, membrii UNCSV au avut ocazia să se întâlnească şi să discute cu doi fermieri, membri cooperatori. S-au purtat discuţii cu privire la modalitatea de lucru şi relaţia economică dintre fermier şi cooperativă, detalii administrative şi legislative, aspecte privind consilierea tehnică pe care fermierii austrieci o primesc, despre tehnologiile aplicate de ambele părţi, cât şi despre schimbările climatice şi problemele cauzate de interzicerea pesticidelor fără a exista înlocuitori”, se mai spune în comunicat.

Membrii UNCSV au avut ocazia să viziteze şi agro-laboratorul de inovare, staţia de selectare şi tratare seminţe, magazinul cu produse de casă şi grădinărit, o reprezentanţă de maşini şi utilaje agricole la care cooperativa este unic distribuitor şi service-ul zonal.

Conform sursei citate, scopul principal al înfiinţării cooperativelor a fost să se ajute reciproc fermierii, în vederea achiziţiei de inputuri, depozitarii, procesării şi valorificării superioare a recoltelor.

Toate cooperativele din Austria deţin silozuri, RWA are la rândul său 4 silozuri de mare capacitate, iar prin toate acestea se tranzacţionează anual cca. 3 milioane de tone de produse agricole.

Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sector Vegetal – UNCSV este o organizaţia profesională umbrelă a cooperativelor din sectorul vegetal înfiinţată în 2017, care răspunde provocărilor cu care se confruntă membrii săi din cele 36 de cooperative agricole.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

FOTO. A doua zi a conferinței RALF 2022 este în plină desfășurare la București

O serie de prezentări și discuții privind necesitatea procesării...

Pagubele produse de buruieni. Cum afectează recolta

Se numesc buruieni speciile sălbatice de plante adaptate să trăiască împreună cu plantele cultivate, pe care le stânjenesc în creștere și...

Fasolea pentru păstăi – cultivare, îngrijire, cerințe

Păstăile tinere de fasole sunt solicitate de consumatori datorită gustului intens și conținutului bogat de substanțe biologic active. Pentru...

Pasteureloza la iepuri: simptome și sfaturi pentru prevenire

Pasteureloza la iepuri este o boală produsă de Pasteurella multocida, bacterie care trăiește în căile respiratorii. Este una dintre...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate