22.4 C
București
duminică, 1 octombrie, 2023

-

HomepageAdvBASF a pus în funcțiune un supercomputer mai performant - cel mai...

BASF a pus în funcțiune un supercomputer mai performant – cel mai mare din lume utilizat în cercetarea chimică industrială

BASF a pus în funcțiune un nou supercomputer la sediul său din Ludwigshafen, înlocuindu-l pe cel existent. Cu o putere de calcul de 3 petaflops, noul supercomputer este considerabil mai puternic decât predecesorul său de numai 1,75 petaflops.

„Tehnologiile digitale se numără printre cele mai importante instrumente pentru extinderea capacităților noastre de cercetare și dezvoltare”, a declarat dr. Melanie Maas-Brunner, membru al Consiliului Director și Chief Technology Officer în cadrul BASF.

Spre exemplu, aceasta a menționat că în zilele noastre este necesară o putere de calcul peste medie pentru a identifica cele mai promițătoare structuri polimerice dintre mii de posibilități.

„În ultimii cinci ani, am lucrat cu succes la nivel mondial cu supercomputerul nostru Quriosity. Acesta ne-a permis să reducem semnificativ timpul de dezvoltare pentru molecule și compuși chimici inovatori și, astfel, să accelerăm lansarea pe piață a noilor produse”, a afirmat Maas-Brunner.

„Cu toate acestea, capacitatea sa de calcul nu mai era suficientă. În plus, complexitatea proiectelor noastre de cercetare și, implicit, a cerințelor adresate supercomputerului au continuat să crească. Prin urmare, am decis să investim într-un nou computer de înaltă performanță”.

Noul supercomputer a fost fabricat de Hewlett Packard Enterprise (HPE) și utilizează procesoare AMD (CPUs). Acesta are un concept inovator de răcire bazat pe răcirea cu apă caldă. Sistemul absoarbe căldura acolo unde este generată în supercomputer și o transportă la distanță, ceea ce reduce semnificativ energia necesară și, implicit, costurile de operare.

Noul supercomputer BASF, denumit Quriosity, la fel ca predecesorul său, este cel mai mare supercomputer din lume utilizat în cercetarea chimică industrială. Supercomputerul anterior va fi recondiționat de HPE, cu o rată de recuperare de peste 95%.

BASF se bazează și pe putere de calcul suplimentară în cloud atunci când este necesară
Pe lângă propriul său supercomputer, BASF are în plan să utilizeze și puterea de calcul disponibilă în cloud.

„Această soluție hibridă ne oferă cea mai bună flexibilitate tehnică și operațională posibilă”, a declarat Maas-Brunner.

„Ne permite să gestionăm solicitările care necesită o putere de procesare excepțional de mare, precum și să lucrăm la sarcini speciale pentru care propriul nostru supercomputer nu este conceput”.

Supercomputerul permite abordări de cercetare fundamental noi

Ca instrument digital, supercomputerul economisește enorm de mult timp. Calcule care ar fi durat aproximativ un an în trecut pot fi realizate de un supercomputer în doar câteva zile. Acest lucru a redus timpul de dezvoltare a produselor:

„Am reușit să identificăm și să utilizăm conexiuni ascunse anterior pentru a stimula abordări de cercetare complet noi”, a declarat Maas-Brunner.

„Modelarea, experimentele virtuale și simulările devin din ce în ce mai complexe și necesită o putere de calcul mai mare. Cu noul supercomputer, care este de aproximativ două ori mai rapid, putem oferi acum cercetătorilor noștri puterea de calcul necesară”.

Întreaga companie folosește Quriosity din 2017

Supercomputerul Quriosity este folosit de BASF începând din 2017. În acest interval, acesta a efectuat o medie de 20.000 de sarcini pe zi și este utilizat de peste 400 de angajați din întreaga lume.

Spre exemplu, în domeniul produselor de îngrijire personală, simulările complexe realizate de supercomputer ajută cercetătorii să înțeleagă mai bine compoziția produselor de îngrijire personală și să prezică în mod mai precis ce ingrediente cosmetice se vor potrivi în mod optim pentru a obține efectul dorit.

Simulările contribuie, de asemenea, la planificarea și optimizarea proceselor de reacție. De exemplu, prin simularea distribuției substanțelor și a temperaturii într-un reactor, se pot obține informații utile pentru îmbunătățirea continuă a producției.

Într-un stadiu timpuriu al dezvoltării produselor pentru protecția plantelor, prin utilizarea modelării moleculare, supercomputerul poate identifica rapid compuși adecvați care să fie eficienți și siguri pentru mediul înconjurător. Cu toate acestea, supercomputerul este utilizat și în proiecte din afara zonei de cercetare și dezvoltare. De exemplu, contribuie la optimizarea dinamicii fluidelor în componentele fabricilor, în operațiunile de producție.

Despre BASF

La BASF, creăm chimie pentru un viitor durabil. Combinăm succesul economic cu protecția mediului și responsabilitatea socială. Peste 111.000 de angajați din Grupul BASF contribuie la succesul clienților noștri în aproape toate sectoarele și aproape în fiecare țară din lume.

Portofoliul nostru este organizat în șase segmente: Produse chimice, Materiale, Soluții industriale, Tehnologii de suprafață, Nutriție și îngrijire și Soluții agricole. BASF a generat vânzări de 87,3 miliarde de euro în 2022. Acțiunile BASF sunt tranzacționate la bursa din Frankfurt (BAS) și sub formă de certificat de depozit american (BASFY) din SUA. Informații suplimentare la basf.com.

  • Citește despre ->
  • BASF
BASF
BASFhttps://www.agro.basf.ro
BASF - cea mai mare companie chimică din lume, unul dintre liderii producătorilor de produse de protecție chimică a plantelor.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Produse de la producători, direct pe Raftul cu Bunătăți Locale din județul Vâlcea

De astăzi, județul Vâlcea se alătură celui mai amplu...

BASF Innovation Hub 2023 prelungește termenul de înscrieri cu două săptămâni

BASF și AHK România revin cu noutăți în ceea ce privește BASF Innovation Hub – competiția dedicată dezvoltării durabile:...

Conferința „Business-ul Fructelor în Republica Moldova” va avea loc în acest an pe 7 și 8 decembrie

Cea de-a IX-a ediție a Conferinței „Business-ul Fructelor în Republica Moldova”, cel mai important eveniment național în domeniul fructelor, va avea...

DN AGRAR, creștere de aproape 30% a cifrei de afaceri și triplarea profitului în primul semestru din 2023

DN AGRAR Group (simbol BVB: DN), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, lider în producţia de lapte...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole