România şi-a fixat o ţintă de trecere la suprafeţe certificate ecologic de numai 5,5% până în 2030, ceea ce este extrem de puţin, deşi ar fi putut alege o ţintă de 10-11%, susţin reprezentanţii Organizaţiei interprofesionale pentru produse ecologice – Inter-Bio.
Aceştia au analizat propunerile din Planul Naţional pentru Agricultura Ecologică şi consideră că „nu se doreşte să depăşim coada Europei.
Preşedintele Inter-Bio, Costin Lianu, precizează că pentru a fi realizabilă o ţintă de trecere la suprafeţe certificate ecologic de 10-11% ar trebui facilităţi fiscale clare şi alte stimulente care să susţină dezvoltarea verigilor lipsă din sistem.
De asemenea, pentru a crea un plan eficient şi coerent de susţinere este nevoie de un compartiment specializat în minister, strict pe agricultură ecologică (un specialist dedicat soluţionării problematicilor din sectorul ecologic), care să ducă la îndeplinire PNAE şi care să operaţionalizeze şi bugeteze instrumente publice de intervenţie.
‹ adv ›
Mai mult, acest compartiment, e nevoie să vegheze ca şi celelalte ministere şi autorităţi evidenţiate în PNAE, pentru intervenţie, să o facă în mod eficient şi coerent până la definitivarea implementării, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, eficientizarea implementării şi un dialog constructiv cu ministerul va duce la creşterea interesului fermierilor în sectorul ecologic.
Nu în ultimul rând, PNAE ar trebui să facă analiză de lanţ valoric a instrumentelor de susţinere pe specificul filierelor ecologice, cum ar fi produsele de cereale (şi conectarea lor cu sectorul zootehnic), produsele apicole, fructe, legume, s.a.m.d.