8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTop cele mai mari greșeli făcute la plantarea pomilor

Top cele mai mari greșeli făcute la plantarea pomilor

După ce ați pregătit terenul pentru înființarea unei livezi și urmează nemijlocit plantarea pomilor, trebuie să țineți cont de câteva lucruri importante care, realizate incorect, vă pot afecta substanțial creșterea și dezvoltarea pomilor.

Valeriu Manziuc, doctor în pomicultură cu o experiență vastă în domeniu, a explicat care sunt cele mai des făcute greșeli la plantare și cum acestea pot fi evitate. Recomandările expertului sunt prezentate în acest articol.

#1. Evitați să plantați pomi deshidratați

„Cu cât mai scurtă este perioada dintre scoaterea pomilor din pepinieră și plantarea acestora, cu atât pomul se prinde mai bine. Dacă pomii au fost stratificați înainte de plantare (au fost depozitați pentru perioada de iarnă în șanțul de stratificare sau în depozite speciale) aceștia sunt deshidratați. De aceea, este recomandat ca înainte de plantare a astfel de pomi, aceștia să fie puși cu sistemul radicular în apă (pe o perioadă de circa 24-48 de ore)”, a explicat Valeriu Manziuc.

#2. Verificați sistemul radicular înainte de plantare

„Sistemul radicular necesită examinare înainte de plantarea pomilor. În acest mod sunt depistate rădăcinile traumate, rupte – acestea trebuie înlăturate. Dacă rădăcinile sunt mai groase, locul unde acestea au fost tăiate sau traumate când pomii au fost scoși din pepinieră trebuie reînoit (în special în cazul în care pomii au fost scoși mecanizat). Pomii scoși din pepinieră, de obicei, au rădăcinile mai mari traumate, iar țesuturile afectate, de aceea este important de a executa o tăiere până la porțiunea de rădăcină ce nu prezintă leziuni”.

#3. Asigurați contactul dintre rădăcinile fibroase și sol

„După plantare solul în jurul pomului, de obicei, este tasat, însă acest lucru nu asigură un contact tocmai bun între rădăcini și sol. De aceea, este important de realizat mocirlirea pomilor înainte de plantare. Mocirla poate fi produsă și amestecând pâmănt obișinuit sau lut cu apă. Indiferent de amestec, este important ca mocirla să aibă consistența de smântână pentru ca să se lipească de rădăcină. Astfel, rădăcinile au un contact mult mai bun cu solul. Mocirlirea se realizează imediat înaintea plantării”.

#4. Pregătiți corect groapa pentru plantare

„Cu cât solul este mai afânat, cu atât rădăcinile se dezvoltă mai bine. Dacă solul este tasat, oxigenul pătrunde greu în sol. De aceea, este important ca diametrul gropii să nu fie mai mic decât rădăcinile pomului. Dacă solul este fertil, pomii se dezvoltă bine, însă dacă solul nu are o fertilitate bună, în groapa unde urmează a fi plantat pomul, este recomandat de a adăuga sol fertil pentru a asigura pomilor o dezvoltare bună. Totodată, poate fi folosit puțin compost amestecat cu sol, însă acesta obligatoriu trebuie să fie bine fermentat”.

#5. Nu adăugați îngrășăminte în groapa pentru plantarea pomilor

„Pentru dezvoltarea normală a pomilor este suficientă nutriția asigurată de sol. Este o greșeală ce produce consecințe grave – adăugarea îngrășămintelor, în special a celor minerale, în gropile unde urmează a fi plantat pomul. Prin membrană, datorită presiunii osmotice, apa trece în locul unde concentrația soluției este mai mare. Astfel, majorând concentrația de săruri alături de rădăcina pomilor, acestea extrag apa din rădăcină și pomul devine deshidratat. Dacă, totuși, producătorul vrea să administreze îngrășăminte la plantare, acestea trebuie să se afle la o distanță de minim 20 cm de rădăcina pomilor”.

#6. Favorizați micoriza pentru specii precum nucul și alunul

„Alunul și nucul nu au rădăcini fibroase, astfel, prinderea pomilor depinde de micoriză (prezența ciupercilor micorize în sol). Cu cât solul este mai fertil, cu atât sunt mai multe ciuperci micorize. Astfel, înainte de plantarea speciilor precum nucul și alunul este important de administrat îngrășăminte organice bine descompuse, însă rădăcinile pomilor nu trebuie să aibă contact direct la plantare cu aceste îngrășăminte”.

#7. Determinați corect adâncimea optimă de plantare

„Este recomandat ca pomii să fie plantați la adâncimea la care au fost plantați în pepinieră. Totuși, există anumite abateri: în cazul în care plantăm prunul altoit pe curcuduș (specie ce emite drajoni), este necesar de plantat puțin mai adânc pomii (cu circa 5 cm) pentru a nu se forma drajoni. Totodată, în livezile superintensive pomii special sunt plantați mai la suprafața solului (10-15cm de la locul altoirii) pentru a regla creșterea acestora. Pe pantă, este necesar de plantat mai adânc pentru a evita spălarea stratului de sol ce acoperă rădăcinile”.

#8. Tasați solul și udați suficient plantele după plantare

„Este important ca plantarea să fie realizată de două persoane: o persoană fixează pomul, iar alta îl acoperă cu sol și tasează corespunzător. Este necesară cantitatea de circa 10 litri de apă per pom (în dependență de umiditate și sistem). Peste câteva zile, mai poate fi realizată o udare”.

‹ adv ›

2 COMENTARII

  1. Bună dimineața..am oricând livada,meri,caisi ;pruni,și peri .Are 4 ani ,ansa perii sau uscat cu tot cu frunze,sau înnegrit frunzele cu cite o ramurile,una cite una..știți cumva de ce…?am scos acuma în toamna vreo 7 peri toți cu aceiași boala..v mulțumesc..!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Plantarea pomilor toamna – opt greșeli de evitat

După ce ați pregătit terenul pentru înființarea unei livezi...
‹ adv ›

Înființare plantație de nuci – când și cum plantăm

Plantarea unei livezi de nuci este o investiție destul de costisitoare, astfel că trebuie luați în calcul mai mulți...

Plantarea unei livezi de prun – sfaturi utile

Prunul se plantează în diferite sisteme în funcție de vigoarea asociației soi portaltoi, forma de coroană, tehnologia aplicată și...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole