În sezonul 2025/26, recolta globală de mere este estimată să scadă cu 5%, până la 81,7 milioane de tone. Principala cauză a acestui declin este reducerea semnificativă a producției în China și Turcia, care nu va putea fi compensată nici măcar de creșterea producției din Statele Unite.
Informațiile apar în raportul din decembrie al Departamentului Agriculturii al Statelor Unite (USDA) – Fresh Apples, Grapes, and Pears: World Markets and Trade.
Potrivit raportului, în China, producția este așteptată să scadă cu 2,3 milioane de tone, până la 47,0 milioane de tone, din cauza condițiilor meteo nefavorabile în principalele regiuni pomicole și a reducerii suprafețelor ocupate de livezi.
Situația este și mai gravă în Turcia, unde recolta ar putea înregistra un declin de 57%, până la doar 2,0 milioane de tone, ca urmare a înghețurilor severe din primăvară.
Pe acest fundal, sectorul pomicol din Ucraina dă dovadă de stabilitate. Conform estimărilor, producția de mere va rămâne la nivelul anului trecut, respectiv 1,173 milioane de tone, iar consumul intern este prognozat la 1,158 milioane de tone.
O tendință opusă se observă pe piața strugurilor de masă. Producția mondială este estimată să crească cu 545 de mii de tone, ajungând la 30,0 milioane de tone.
China, datorită implementării tehnologiilor de protecție împotriva ploii și cultivării soiurilor cu producție pe tot parcursul anului, va majora recolta la 15,0 milioane de tone și, pentru prima dată în istorie, ar putea împărți poziția de cel mai mare exportator mondial cu Peru.
În ceea ce privește perele, producția globală este estimată să scadă cu 2%, până la 26,1 milioane de tone.
Din nou, China și Turcia sunt principalele afectate, din cauza secetei și înghețurilor. În schimb, Statele Unite intenționează să crească producția de pere la 565 de mii de tone, ceea ce ar permite țării să revină la statutul de exportator net.













