Ponderea Chinei în producția mondială de căpșuni (Fragaria ananassa) a crescut la 35%. Despre aceasta a vorbit la un congres internațional Huang Zhang, reprezentant al marelui exportator de fructe de pădure Twinkle Star Berry, scrie FreshPlaza.
„În China, căpșuna a devenit unul dintre cele mai importante fructe. Deși cultivarea ei a fost introdusă abia în 1915 și s-a dezvoltat cu adevărat în anii 1990, astăzi în China există 140 de mii de hectare plantate cu căpșuni — aproximativ 35% din suprafața mondială”, a precizat el, adăugând că producția anuală se apropie de 4 milioane de tone.
Specialistul a menționat că majoritatea soiurilor cultivate sunt japoneze sau coreene, cu gust dulce și textură fină, preferate de consumatorii locali.
Soiurile europene au un potențial mai mic în China, din cauza diferențelor în preferințele gustative.
„Cele mai răspândite sunt soiurile care se recoltează din noiembrie până în mai. Există și soiuri remontante, care fructifică tot anul, dar ele sunt utilizate în principal pentru industria de procesare.
Experimentele de a le cultiva pentru consum în stare proaspătă sunt încă limitate. În plus, noi zone de producție apar în regiunile montane înalte, pentru a asigura căpșuni proaspete pe piață și în timpul verii”, a adăugat Huang Zhang.
El a precizat că exporturile de căpșuni din China rămân reduse, producția fiind destinată în mare parte consumului intern.
„Totuși, există oportunități de export către Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu și Rusia. Însă principalele provocări sunt costul ridicat al forței de muncă, schimbările climatice, calitatea neuniformă a materialului săditor, standardele de siguranță alimentară și lipsa unor branduri private puternice. În același timp, odată cu profesionalizarea și integrarea în oferta mai largă de fructe de pădure, sectorul chinez al căpșunilor poate continua să se dezvolte la nivel internațional”, a concluzionat expertul.