27.6 C
București
vineri, 18 iulie, 2025
IT
MD

-

HomepageAdvDenis Ionuț Buleandra, inginer-agronom: „Nu mergem pe volum, ci pe fructe de...

Denis Ionuț Buleandra, inginer-agronom: „Nu mergem pe volum, ci pe fructe de calitate și produse care aduc rezultate”

Ferma Domeniile Green Garden, localizată în județul Vrancea, lucrează în prezent 34 de hectare de măr și cireș, în regim intensiv. Din 2025, gestionarea exploatației pomicole a fost preluată de inginerul agronom Denis Ionuț Buleandra.

Decizia a venit după o implicare constantă a acestuia în coordonarea lucrărilor, alături de soția sa și familia acesteia.

„Lucram deja în fermă alături de soția mea și familia ei, dar anul acesta am preluat partea de tehnologie și decizie. Vrem să construim coerent afacerea și să știm exact unde ne ducem”, explică el.

Depozitare, comercializare și obstacole climatice

Ferma este dotată cu spațiu propriu de depozitare și o linie funcțională pentru suc, utilizată ocazional. Direcția principală rămâne comercializarea fructelor proaspete pe piața internă.

„În acest sezon, o parte semnificativă a producției de cireșe a fost afectată de înghețurile târzii, ceea ce ne-a blocat temporar procesul de certificare GLOBALG.A.P. și, respectiv, comercializarea în supermarketuri”, ne-a relatat Denis Ionuț Buleandra.

Pe termen mediu, este analizată opțiunea constituirii unei cooperative, pentru a facilita accesul în rețelele de retail.

Extindere planificată și diversificare controlată

Pentru sezonul următor, este prevăzută extinderea cu 15 hectare de măr, iar în acest an va fi înființată o suprafață de 2 hectare cu căpșun, ca proiect-pilot de diversificare.

Ambele investiții urmează aceleași principii: rigoare tehnologică, infrastructură adaptată și decizii etapizate, în funcție de răspunsul pieței.

Protecția și nutriția livezilor – în parteneriat cu Corteva Agriscience

Pentru că protecția și nutriția culturilor nu poate fi neglijată, de la înființarea livezii, în 2019, au început colaborarea cu Corteva Agriscience.

Aproximativ 60% din produsele utilizate în fermă provin din portofoliul Corteva.

„Calitatea fructelor e ceea ce contează pentru noi în primul rând. Nu lucrăm după șabloane. Testăm, comparăm, discutăm cu specialiștii Corteva, adaptăm. Avem produse în care avem încredere și o echipă tehnică disponibilă la Corteva care ne este alături atunci când avem nevoie. E un parteneriat pe care ne putem baza și atunci când apar probleme, și atunci când facem pași înainte”, spune Denis Ionuț Buleandra.

Potrivit lui, suportul tehnic primit a fost constant, iar comunicarea cu echipa de specialiști este directă și rapidă, inclusiv în situații punctuale de apariție a bolilor sau dăunătorilor.

Printre produsele Corteva utilizate la Domeniile Green Garden se numără:

  • Laser™ 240 SC, utilizat pentru combaterea dăunătorilor la măr și cireș, cu acțiune prin contact și ingestie, eficient împotriva lepidopterelor (Viermele merelor) și altor insecte dăunătoare (Musca cireșelor);
  • Talendo® – fungicid specializat în combaterea făinării la măr, păr și viță de vie.
  • Fontelis® este un fungicid sistemic pentru combaterea bolilor foliare la măr (rapăn, făinare). 
  • Harbest®, eficient în optimizarea absorbției azotului și calciului, susținând dezvoltarea vegetativă și dezvoltarea fructelor;
  • SugarMover® Zn, aplicat pentru mobilizarea zaharurilor și nutrienților către partea recoltată, cu efect vizibil asupra calității fructelor;
  • Utrisha™ N, utilizat experimental, cu rol în fixarea azotului atmosferic și susținerea fotosintezei în faze critice.

„Alegem produse pe care le testăm în fermă și care își arată eficiența. Ne interesează ce rămâne după aplicare, nu doar ce scrie în broșură”, punctează Denis.

Pentru mai multe detalii, apelează la reprezentantul Corteva din zona ta.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

2 COMENTARII

    • Da, în mare parte. De exemplu, Harbest se aplică în doza de 5-10 l/ha la legume, Laser poate fi utilizat la tomate, castraveți, varză, ceapă, etc.
      Verificați pe codexul-fitosanitar.ro sau Corteva.ro la ce culturi sunt omologate produsele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bursa agricolă: rapița în revenire, grâul cedează la Chicago

Slăbirea raportului euro/dolar, care a coborât sub pragul de 1,1600, oferă un sprijin indirect burselor europene, într-un context în...

Tripsul californian la vița de vie – cum deosebim atacul, control

Pe fondul temperaturilor ridicate, dar și lipsei iernilor geroase ce nu au putut contribui la diminuarea entomofaunei ce afectează și...

George Răducu: Cu Europrogress am înființat 5.600 m² de sere controlate. Eficiență 100%

Afacerea de familie, gestionată de George Răducu, activează în legumicultură de câțiva zeci de ani, cultivând legume în teren...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole