Cireșii din județul Maramureș au fost sever afectate de temperaturile scăzute, oscilațiile mari de aer cald și aer rece la nivelul solului în ultimele săptămâni, iar recoltele vor fi și ele sever diminuate, a declarat, miercuri, vicepreședintele Asociației Pomicultorilor Maramureș, Mihai Vlad.
„Au mai fost ani critici, dar această primăvară cu temperaturi specifice lunii noiembrie, cu brumă, temperaturi de minus zero grade Celsius, zile l-a rând a distrus în mare pare cultura cireșului.
Pomii au fost bine înfloriți, recoltele arătau promițătoare, unele magazine de legume-fructe din județ, dar și județele limitrofe se bazau că vom putea livra în câteva săptămâni cireșele mult așteptate.
Din păcate, recolta de cireșe va fi slabă spre deloc în multe localități din cauza frigului, înghețului și a ploilor reci care au venit după această perioadă cu temperaturi scăzute. E posibil să existe în județ și zone rurale în care cireșul să nu fi fost atât de afectat de frig, însă, cred că locurile acestea sunt puține”, a spus Mihai Vlad.
Conform acestuia, cultura cireșului este mai dificil de protejat cu perdele de fum care se fac pe grădini pentru a îndepărta aerul rece.
„Cireșii aflați la maturitate sunt foarte înalți, iar de cele mai multe ori perdelele de fum care se fac în grădini pentru a evita aerul rece, dimineața, nu au întotdeauna efectul scontat. Aceste perdele de fum realizate din crengi uscate sau cauciucuri uzate se pretează destul de bine la culturile de meri și peri, însă la cireș e mai dificil, plus că florile sunt și mai sensibile la temperaturile scăzute.
Au fost persoane care au încercat și această metodă clasică, dar rezultatele par încă modeste. Acum, agricultura în general e domeniul care depinde în proporție de 90% de vreme, natură, efecte climatice, sol, soare, dar și întreținerea culturilor.
În cazul nostru, livezile de cireș. Investițiile în agricultură sunt un risc asumat, dar suntem conștienți toți cei care practicăm agricultura că fără a risca nu putem produce hrana necesară populației. E un proces vechi în care vrând-nevrând ne-am adaptat pentru a supraviețui”, a mai spus Mihai Vlad.
În județul Maramureș, ponderea culturilor pomicole a fost estimată la peste 11.000 hectare de diverse culturi, printre care se află și cireșul.
„În județ sunt predominante trei soiuri de cireși, bine adaptate solului, iar cei mai îndrăzneți și-au completat livezile cu alte soiuri din pepiniere pentru a diversifica recolta și cultura.
Avem și un mare avantaj; pepinierele românești care oferă soiuri certificate, garantate și adaptate zonei noastre, iar la o întreținere atentă, cireșul oferă mereu recolte de calitate.
Cireșele sunt cele mai apreciate și așteptate produse în lunile mai și iunie pe piață de către consumatori. Sunt folosite pentru consum, dulceață sau compot, iar după căpșuni e cel apreciat produs”, a mai punctat Mihai Vlad.
Cultura de cireș este predominantă în satele și comunele așezate spre dealuri, dar și în zonele de șes ale județului Maramureș.
Pe lângă producătorii medii, există mici producători individuali care își valorifică recolta în nume propriu în piețele libere din județ. În Maramureș mai funcționează peste 30 de magazine cu specific de legume-fructe.
Vezi aici despre Rapănul mărului – strategia pentru un control eficient.