14.9 C
București
joi, 8 mai, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDegradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

Degradarea solurilor amplifică problemele cu apa ale României, potrivit unui raport

În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei.

Raportul mișcării Salvează Solul arată că apa de ploaie nu este absorbită eficient de solurile deteriorate, ceea ce duce la reducerea rezervelor din apele freatice și de suprafață în timpul perioadelor secetoase și la apariția torenților în timpul ploilor abundente.

‹ adv ›

Această degradare a solului contribuie la stresul hidric în toată Europa, deficitul de apă afectând 40 % din suprafața terestră în 2022. Raportul mai subliniază și că 61 % din solurile europene sunt considerate în prezent nesănătoase.

Problema este exacerbată și de creșterea temperaturilor la nivel mondial. În 2024, planeta a cunoscut cel mai cald an documentat vreodată, marcând prima dată când temperatura medie globală a depășit cu 1,5°C nivelurile preindustriale. IPCC estimează că o creștere de 1,5°C a temperaturilor globale ar putea duce la 30.000 de decese cauzate de căldură anual în Europa.

Raportul subliniază că restabilirea sănătății solului este vitală pentru România. Materia organică din solul sănătos poate stoca până la de 10 ori greutatea sa în apă.

Practici precum pășunatul durabil și culturile de acoperire, detaliate în raport, sunt esențiale pentru refacerea funcției solului și rezilienței acestuia în timpul secetei.

„Prioritizarea sănătății solului este esențială pentru gestionarea resurselor de apă ale României, pentru adaptarea la schimbările climatice și pentru asigurarea producției de alimente. Îndemnăm guvernanții să ofere sprijin suplimentar fermierilor pentru a crește materia organică din sol. Acest lucru va asigura apa și securitatea alimentară pentru generațiile viitoare.” – Praveena Sridhar, Coordonator Tehnic, Salvează Solul

‹ adv ›

Analiza se încheie cu un mesaj clar și urgent: combaterea degradării solului nu este doar o necesitate de mediu, ci și o prioritate absolută pentru gestionarea eficientă a resurselor de apă și atenuarea schimbărilor climatice în întreaga Europă.

Prin prioritizarea urgentă a refacerii sănătății solului, continentul își poate clădi o reziliență critică împotriva accentuării deficitului de apă, a secetelor devastatoare și a inundațiilor catastrofale, protejându-și securitatea ecologică și alimentară înainte de a fi prea târziu.

Vezi aici despre Raport: România, lider în forța de muncă agricolă din UE; 44% dintre fermieri au peste 65 de ani.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Hidrogelul – agentul hidratant esențial în pregătirea plantațiilor de pomi și la împăduriri

Hidrogelurile sunt materiale hidratante superioare, cu o capacitate remarcabilă...
‹ adv ›

Experții la COP 29: Nu putem avea o Românie verde fără a îmbunătăți starea solurilor

Experți, activiști și delegați ai tineretului din cadrul conferinței COP 29 subliniază importanța restabilirii sănătății solului ca soluție la...

Analiză: Eliberarea a 1% din carbonul stocat în solul european ar echivala cu emisiile a un miliard de mașini

O nouă analiză arată că eliberarea în atmosferă a doar 1% din carbonul stocat în solul Europei ar echivala...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole