9.5 C
București
miercuri, 30 aprilie, 2025
IT
MD

-

HomepageAdvOMV Petrom a înregistrat un profit net de un miliard de lei,...

OMV Petrom a înregistrat un profit net de un miliard de lei, în scădere cu 24%

OMV Petrom a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 1,07 miliarde lei, în scădere cu 24% faţă de cel obţinut în perioada similară din 2024, conform datelor transmise, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elemente speciale a fost de 1,3 miliarde lei, mai mic cu 29%, reflectând performanţa operaţională solidă şi preţuri mai mari ale gazelor naturale, contrabalansate de scăderea preţurilor la ţiţei şi a marjelor de rafinare, precum şi de modificările de reglementare.

„În primul trimestru al anului, am avut o performanţă operaţională solidă. Producţia de hidrocarburi a înregistrat cel mai mic declin din primul trimestru al ultimilor cinci ani, iar ratele de utilizare ale rafinăriei şi centralei noastre electrice au fost ridicate.

Rezultatul nostru din exploatare excluzând elementele speciale a scăzut cu 29% comparativ cu primul trimestru din 2024, ajungând la 1,3 miliarde lei. Acesta a fost obţinut în contextul scăderii preţului ţiţeiului şi a marjelor de rafinare, precum şi al reglementărilor de pe piaţa de gaze naturale şi energie electrică, care au dus la un rezultat negativ al segmentului G&E pentru al doilea trimestru consecutiv.

OMV Petrom continuă să fie un partener strategic pentru economia românească, prin contribuţii la bugetul de stat de 3,8 miliarde lei, în creştere cu 18%”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, citată într-un comunicat al companiei.

Potrivit acesteia, investiţiile s-au ridicat la 1,4 miliarde lei, cu 44% mai mari în trimestrul I 2025 comparativ cu T1/2024, în principal datorită proiectului Neptun Deep.

„Aceste investiţii au susţinut progresul Strategiei noastre pentru 2030, prin care dezvoltăm un mix energetic echilibrat de petrol, gaze naturale şi energie electrica din surse regenerabile, contribuind la securitatea energetică a ţării.

Privind înainte, vom capitaliza poziţia noastră financiară puternică şi modelul de afaceri integrat, pregătind investiţii record in 2025, de 8 miliarde de lei, un plan ambiţios care necesită un cadru de reglementare şi fiscal predictibil şi competitiv”, a punctat Christina Verchere.

În sectorul de Explorare şi Producţie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 827 milioane lei, faţă de 728 milioane lei în primul trimestru din 2024, reflectând în principal creşterea preţurilor gazelor naturale.

Producţia a scăzut cu 3,7%, cel mai mic declin înregistrat în ultimii 5 ani în primul trimestru, iar costul de producţie a crescut cu 7%, la 17 dolari/bep, ca urmare diminuării producţiei disponibile pentru vânzare şi a costurilor mai mari.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost, pe partea de Rafinare şi Marketing de 395 milioane lei, faţă de 484 milioane lei în T1/24, în principal din cauza reducerii marjei de rafinare, care a scăzut cu 35%, la 8,2 dolari/bbl.

Rata de utilizare a rafinăriei s-a ridicat la 98% în T1/25, semnificativ peste media europeană.

În sectorul de Gaze şi Energie, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de -86 milioane lei, comparativ cu 433 milioane lei în perioada similară din 2024, cadrul de reglementare continuând să influenţeze negativ rezultatul din activitatea de electricitate, potrivit reprezentanţilor companiei.

Vânzările totale de gaze au crescut la 13,1 TW, cu volume mai mari vândute către piaţa angro, în timp ce volumele utilizate de centrala electrică Brazi au scăzut. Producţia centralei electrice Brazi a fost de 1,2 TWh, reprezentând 9% din mixul de producţie al României.

În primul trimestru al acestui an, a început forajul de dezvoltare pentru proiectul Neptun Deep, avansând în acelaşi timp cu fabricarea echipamentelor şi construcţia staţiei de măsurare a gazelor naturale. Au continuat activităţile de marketing al gazelor naturale.

De asemenea, compania a demarat lucrările de construcţie la cea mai mare unitate de producţie de combustibil sustenabil pentru aviaţie (SAF) şi motorină regenerabilă (HVO) din Europa de Sud-Est, la rafinăria Petrobrazi şi a semnat contractele EPCC pentru 4 parcuri fotovoltaice care urmează să fie dezvoltate în parteneriat cu CE Oltenia. 

Vezi aici despre Agreena lansează o inițiativă pentru creșterea încrederii în creditele de carbon din agricultură.

Adv
Adv
Advertoriale și comunicate de la cele mai importante companii și organizații din agrobusiness-ul românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Raport Corteva: cum inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience...

Acţionarii OMV Petrom au aprobat distribuirea de dividende record de 2, 8 miliarde lei, aferente anului financiar 2024

Acţionarii OMV Petrom au aprobat joi, în cadrul Adunărilor Generale Ordinară şi Extraordinară, distribuirea de dividende record, în sumă...

Ziua Fructelor 2025 în Republica Moldova. Înregistrări deschise pentru expozanți

Expoziția Ziua Fructelor 2025: Asociația Moldova Fruct invită companiile care oferă soluții dedicate pomiculturii să participe în calitate de parteneri și...

EuroGrain Exchange 2025: Idei puternice, atmosferă energizantă și conexiuni valoroase

Cea de-a treia ediție a EuroGrain Exchange, desfășurată la București în perioada 10-11 aprilie, s-a dovedit a fi un...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole