Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că, în urma demersurilor întreprinse pe lângă Departamentul pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Ministerului Schimbărilor Climatice și al Mediului din Emiratele Arabe Unite, a fost aprobat modelul de Certificat de sănătate pentru exportul cărnii și al produselor din carne de porc în Emiratele Arabe Unite.
Modelul certificatului este disponibil pe site-ul oficial al ANSVSA, la secțiunea „Industrie și Afaceri – Export – Export în țări terțe – Emiratele Arabe Unite”.
Exportul de carne și produse din carne de porc către Emiratele Arabe Unite va respecta condițiile sanitare veterinare specifice, printre care:
- Proveniența din unități autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
- Inspectarea ante-mortem și post-mortem a animalelor de către medicii veterinari oficiali;
- Respectarea legislației sanitare veterinare în vigoare, inclusiv în ceea ce privește controlul Pestei Porcine Africane.
„Deschiderea pieței Emiratelor Arabe Unite pentru carnea și produsele din carne de porc din România este o oportunitate importantă pentru sectorul agroalimentar românesc.
Această reușită reflectă atât eforturile susținute ale autorităților, cât și nivelul ridicat de conformitate sanitar-veterinară al producătorilor români.
Vom continua să sprijinim operatorii economici pentru a valorifica potențialul de export și a crește competitivitatea produselor românești pe piețele internaționale.” – președintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu
Această inițiativă se înscrie în strategia ANSVSA de extindere a accesului produselor agroalimentare românești pe noi piețe externe, oferind noi perspective comerciale producătorilor și exportatorilor din România.
Vezi aici despre Egiptul a redus achizițiile de grâu de la producătorii locali.