11.3 C
București
vineri, 28 martie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCE anunţă măsuri pentru sporirea competitivităţii sectorului vitivinicol al UE

CE anunţă măsuri pentru sporirea competitivităţii sectorului vitivinicol al UE

Comisia Europeană a propus vineri o serie de măsuri pentru a se asigura că sectorul vitivinicol european rămâne competitiv, rezilient şi o forţă economică vitală în deceniile următoare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Sectorul se confruntă cu mai multe provocări, cum ar fi schimbarea tendinţelor consumatorilor, schimbările climatice şi incertitudinile pieţei.

‹ adv ›

Propunerea Comisiei introduce măsuri specifice pentru a ajuta sectorul să gestioneze potenţialul de producţie, să se adapteze la evoluţia preferinţelor consumatorilor şi să deblocheze noi oportunităţi de piaţă.

Aceste măsuri vor contribui, de asemenea, la menţinerea vitalităţii multor zone rurale care depind de locurile de muncă din industria vitivinicolă şi la menţinerea relevanţei sociale a sectorului vitivinicol al UE.

Printre modificările cadrului politicii vitivinicole se află: prevenirea excedentelor: statele membre vor fi împuternicite să ia măsuri, cum ar fi defrişarea (eliminarea viţei-de-vie nedorite sau în exces) şi recoltarea înainte de coacere (eliminarea strugurilor necopţi înainte de recoltare), pentru a preveni producţia excedentară, pentru a contribui la stabilizarea pieţei şi pentru a proteja producătorii de presiunea financiară.

În plus, va exista flexibilitate în cazul plantării: producătorilor li se va permite o flexibilitate suplimentară în ceea ce priveşte sistemul de autorizaţii de replantare.

Acest lucru îi va ajuta să ia decizia de a investi în contextul actual în schimbare. Statelor membre li se va permite, de asemenea, să calibreze mai bine autorizaţiile de plantare în funcţie de nevoile lor naţionale şi regionale.

Se va acorda un sprijin pentru climă: sectorul va primi un sprijin mai puternic pentru a deveni mai rezilient la schimbările climatice.

Statele membre pot majora asistenţa financiară maximă din partea Uniunii până la 80% din costurile de investiţii eligibile pentru investiţiile care vizează atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea.

Vor exista norme clare de comercializare. Comercializarea produselor inovatoare va fi mai uşoară, cu norme mai clare şi denumiri comune ale produselor pentru produsele vitivinicole cu alcool mai scăzut pe piaţa unică. În plus, etichetarea va fi armonizată.

Operatorii vor beneficia de o abordare mai armonizată a etichetării vinurilor, reducând costurile şi simplificând comerţul transfrontalier în UE, oferind în acelaşi timp consumatorilor un acces uşor la informaţii.

CE stimulează turismul vitivinicol: grupurile de producători care gestionează vinuri protejate prin indicaţii geografice vor primi asistenţă pentru dezvoltarea turismului vitivinicol, contribuind la stimularea dezvoltării economice în zonele rurale.

Va exista o promovare extinsă: durata campaniilor de promovare finanţate de UE pentru consolidarea pieţei în ţările terţe va fi prelungită de la 3 la 5 ani pentru a asigura o mai bună promovare a vinurilor europene.

Sectorul vitivinicol al UE este o piatră de temelie a structurii culturale şi economice a Europei. Reprezentând 60% din producţia mondială de vin şi 60% din valoarea vinului exportat la nivel mondial, sectorul joacă un rol vital în economiile rurale şi este strâns legat de tradiţiile, gastronomia şi turismul european.

Deşi politica vitivinicolă a UE a avut un mare succes în ceea ce priveşte protejarea calităţilor şi promovarea vinurilor din UE, schimbările demografice în curs, modelele de consum în schimbare, provocările climatice şi incertitudinile pieţei exercită presiuni asupra sectorului.

Pentru a aborda aceste provocări, a fost înfiinţat Grupul la nivel înalt pentru politica vitivinicolă (HLG) pentru a discuta nevoile sectorului şi pentru a propune soluţii împreună cu sectorul şi cu statele membre.

În cadrul reuniunii Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală a Parlamentului European din 11 februarie 2025, comisarul Christophe Hansen a anunţat viitoarea propunere privind vinul, menită să transpună recomandările grupului la nivel înalt în acţiuni legislative concrete. Propunerea de vineri marchează îndeplinirea acestui angajament.

Odată adoptat, noul cadru va permite o acţiune rapidă, asigurând mai multe oportunităţi pentru producători şi asigurând, în acelaşi timp, viitorul unui sector vitivinicol competitiv în întreaga Uniune. 

Vezi aici despre Noile coduri CAEN – informații importante pentru beneficiarii finanțărilor AFIR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Comisia Europeană va restricţiona importarea culturilor tratate cu pesticide interzise

Uniunea Europeană intenţionează să introducă restricţii mai dure la importurile de culturi tratate cu pesticide interzise în blocul comunitar,...

Comisia Europeană anunţă fondul pentru IMM-uri ediţia 2025

Comisia şi Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală au lansat ediţia din 2025 a fondului pentru IMM-uri, cu scopul...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole