România este pe radarul investitorilor saudiți interesați de agricultură, a povestit pentru presă managerul uneia dintre cele mai mari companii agricole din Arabia Saudită, economica.net.
Țara noastră este, de altfel, și unul dintre furnizorii de cereale pentru această piață unde livrează anual cele mai mari cantități dintre țările non-UE.
Arabia Saudită, una dintre piețele de desfacere importante pentru cerealele europene, inclusiv pentru România, devine o sursă de investiții străine în zona agricolă locală, reiese dintr-un interviu acordat recent de unul dintre managerii ARASCO (Arabian Agricultural Services Company), unul dintre principalii jucători pe piața agro-alimentară din Arabia Saudită și una dintre cele mai importante companii alimentare din regiunea CCG.
Anis Alam, șeful departamentului de achiziții de cereale la ARASCO, întrebat fiind în ce țări investește Arabia Saudită în producția de cereale din afara granițelor:
„Am făcut (ARASCO n.red.) investiții substanțiale în țări precum Sudan. În plus, investitorii saudiți au achiziționat terenuri agricole în Ucraina, Kazahstan, Rusia, Australia și diverse părți ale Europei, inclusiv România și Italia. De asemenea, există participații semnificative în Argentina. Această diversificare asigură răspândirea investițiilor în diferite regiuni și condiții meteorologice”.
Arabia Saudită joacă un rol esențial pe piețele de cereale din Orientul Mijlociu, ca importator și distribuitor, datorită poziției strategice.
Având în vedere populația în creștere și resursele limitate de teren arabil și de apă, țara depinde în mare măsură de importurile de cereale pentru a-și satisface nevoile de alimente și furaje.
Ca urmare, comerțul cu cereale a devenit un element central al strategiei de securitate alimentară a Arabiei Saudite.
În 2024, potrivit datelor Comisiei Europene, România a exportat în anul comercial 2023/2024 peste 10,9 milioane de tone de cereale, din care către Arabia Saudită 14,4% din cantitate (1,5 milioane de tone).
Arabia Saudită a fost astfel piața către care a mers cea mai mare cantitate de cereale românești, fiind urmată de Algeria (1,2 milioane de tone) și Egipt (1,1 milioane de tone).
Cât despre anul acesta de marketing, din cele 4,4 milioane de tone cât s-a livrat până acum peste granițele UE, în Arabia Saudită a ajuns tot cea mai mare cantitate (19,2%, 852.000 de tone).
În România, prețurile terenurilor arabile sunt mai mici decât media UE. Potrivit Eurostat, în 2023, prețul mediu al unui hectar de teren arabil în România era de 8.414 euro față de 11.791 de euro în UE.