Directiva 633 privind practicile comerciale neloiale va fi modificată în maximum două luni la nivelul Comisiei Europene pe modelul României, respectiv același adaos comercial practicat pe toate produsele agroalimentare indiferent de proveniență, interzicerea refacturării în magazinele de retail și limitarea la raft, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Florin Barbu, Ministrul Agriculturii a precizat că:
„Știți că am avut un proiect de lege. Pe de o parte, plafonarea adaosului comercial la toate categoriile de produse agroalimentare în România. Doi, am avut modificare legislativă în aceeași ordonanță, prin care se face limitarea la raft, astfel încât să nu mai existe decât maximum patru fețe pe producător la raft, să nu mai vedem produse care sunt doar ambalate, tranșate în România și să dețină peste 70% din raftul din retail.
Sigur, toate aceste modificări sunt în discuții cu partenerii pe care i-am integrat în Comitetul de monitorizare – MADR, Consiliul Concurenței, magazinele de retail, ANAF – dar, mai mult de atât, sunt sigur că în următorul Consiliu de Miniștri modificarea Directivei 633 privind practicile comerciale neloiale va cuprinde toate aceste lucruri, pentru că România este singurul stat din UE care a luat aceste măsuri și se pare că modificarea Directivei 633 se face pe modelul României, astfel încât să fie același adaos comercial practicat, să nu mai existe practică comercială neloială pe aceeași categorie de produs.
Că se procesează în țara în care se comercializează, că acele produse vin din import trebuie să aibă același adaos comercial. Doi, am avut discuții cu comisarul și am propus ca în magazinele de retail din România, prin Directiva 633, să fie interzisă refacturarea, astfel încât să eliminăm acel mit prin care se spune că producătorii vând sub prețul de achiziție.
Nu. În momentul de față, vânzarea nu se face sub prețul de achiziție. Dar, ulterior, sunt anumite contracte prin care se face refacturare. Vorbim aici de eliminarea acelor practici de risturnă și remiză. Rabatul l-am eliminat”.
Acesta a subliniat că, în continuare, pledează și în Consiliul de Miniștri pentru modificarea acestor trei aspecte: partea de fețe la raft, interzicerea refacturării și adaosul comercial pe toate produsele agroalimentare, că vin din import, că vin din țara în care sunt produse.
Florin Barbu:
„Sunt sigur că se va modifica această directivă. Mai mult de atât, pe ordonanțele pe care noi le-am dat pe plafonarea adaosului comercial, încadrându-le corect juridic în Directiva 633, România nu a avut infringement din partea UE.
De aceea, putem face mult mai mult legislativ, mult mai multe modificări legislative, astfel încât să eliminăm total aceste practici comerciale neloiale în România. Eu zic că în maximum două luni de zile Directiva 633 va fi modificată la nivelul Comisiei Europene”.
Întrebat dacă la acest moment România s-ar putea susține doar cu produse realizate în țară sau are nevoie de importuri.
Florin Barbu a răspuns:
„Trebuie să discutăm de ce produs e vorba. Dacă vorbim de citrice, România nu poate produce citrice. Dacă vorbim de produse agroalimentare, alimentele de bază – vorbim de făină, porumb, lactate, carne de pui și alte produse – România are independență”.
„Suntem într-o dezvoltare și avem un deficit pe carnea de porc. Prin fermele pe care le-am integrat către fermieri, de anul acesta producem încă 1,5 milioane de purcei. Bineînțeles, acești purcei vor merge în fermele de gras din România.
Vom produce undeva la 5 milioane de porci începând de anul acesta și anul următor. Concomitent, MADR are două programe importante, atât pe fermele de reproducție, dar și creștere porc, pentru a ajunge la gradul de autosuficiență în următorii 3 ani, de 8,7 milioane de porci”.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a participat, luni, la conferința de presă organizată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, cu ocazia împlinirii a 5 ani de activitate.
Vezi aici despre Un terminal strategic pentru cereale va fi construit într-un port-cheie din EAU.