0.6 C
București
luni, 3 februarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTăierile la kaki - când și cum se fac pentru recolte stabile

Tăierile la kaki – când și cum se fac pentru recolte stabile

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Tăierile la kaki sunt o măsură indispensabilă necesară de realizat, deoarece stimulează recolta de fructe gustoase și suculente, prelungește durata de viață a pomului și contribuie la întinerirea acestuia.

De ce este necesară tăierea pomilor de kaki

Tăierea pomului de kaki are scopul de a elimina ramurile slabe, bolnave sau îmbătrânite. Aceasta influențează direct creșterea și fertilitatea pomului, având multiple beneficii:

  • stimulează creșterea lăstarilor tineri;
  • asigură o dezvoltare uniformă a coroanei și a sistemului radicular;
  • menține și crește productivitatea;
  • contribuie la formarea corectă a coroanei;
  • distribuie uniform sarcina pe ramuri.

Pentru mai multe informații despre acest pom citiți și Kaki sau curmal japonez – cum se cultivă și îngrijește

‹ adv ›

Când și cum se efectuează tăierea la pomii de kaki

Tăierile la kaki se fac anual, preferabil primăvara, înainte de umflarea mugurilor, sau toamna, cu aproximativ o lună înainte de primele înghețuri.

În timpul verii, nu se recomandă tăierea, dar se pot îndepărta frunzele și lăstarii afectați de boli sau rupți de vânt, ceea ce va fi benefic pentru sănătatea pomului.

Indiferent de metoda aleasă, este important să nu se efectueze tăieri la kaki în timpul perioadei de fructificare.

Unele soiuri de kaki necesită rărirea fructelor pentru a preveni ruperea ramurilor din cauza greutății. Când fructele încep să se dezvolte, se recomandă să se înlăture manual o pătrime din ele.

Tăierea de formare a pomilor tineri de kaki

Până la vârsta de cinci ani, la pomii de kaki sau curmal japonez, se aplică tăierea de formare pentru a-i dezvolta o structură puternică.

Pentru pomii de kaki se recomandă forma de coroană de tip tufă ameliorată sau cea de vas ameliorat, care are următoarele caracteristici:

  • truchi înalt de 50 cm;
  • ax central scurt;
  • 3-4 șarpante distanțate la 15-20 cm una de alta;
  • unghiul de divergență al șarpantelor de 90sau 120o;
  • 2-3 subșarpante, amplasate la 30-40 cm pe fiecare șarpantă.

Formarea coroanei la kaki începe din al doilea an după plantare. Pomii tineri se taie la înălțimea de 0,8-1 m de la colet.

Scopul acestei tăieri este de a stimula dezvoltarea lăstarilor anuali, viitoarele șarpante, pe care ulterior se vor forma fructele.

După această intervenție, vor apărea lăstari laterali, dintre care trebuie păstrați doar trei-patru ramuri principale. Cea mai joasă dintre acestea trebuie să fie situată la 50-60 cm de colet.

În primăvara anului următor, aceste ramuri se scurtează la 30-45 cm.

Din al patrulea an, se începe tăierea regulată a coroanei, eliminându-se lăstarii care cresc spre interior.

În fiecare an, se înlătură aproximativ jumătate din creșterile noi.

Este important ca ramurile scheletice tinere să nu fie afectate, deoarece acestea asigură stabilitatea pomului.

La pomii maturi (peste cinci ani) în perioada de repaus se realizează tăieri de întreținere, care constau în îndepărtarea ramurilor bolnave sau rupte și a celor cu unghi îngust de creștere, care se intercalează.

Tăierea de reîntinerire

Începând din anul VII, la fiecare 3-4 ani se efectuează tăieri de reîntinerire a ramurilor de schelet a pomilor de kaki, atunci când aceștia încep să își piardă capacitatea de fructificare.

Această procedură presupune îndepărtarea ramurilor îmbătrânite, slăbite sau deteriorate, pentru a reînnoi capacitatea pomului de a produce fructe.

Prima tăiere se efectuează la lemn de 2-3 ani cu transfer la o ramificare laterală cu poziția necesară. Următoarele tăieri de reîntinerire se execută prin lemn de 4 ani.

Pentru a nu slăbi pomul, toate ramurile bătrâne nu trebuie îndepărtate deodată. Procesul trebuie etapizat astfel:

  1. Inițial, se îndepărtează o singură ramură, iar lăstarii tineri se scurtează cu o treime din lungime.
  2. După doi-trei ani, se poate repeta tăierea pe partea opusă.
  3. În anul următor, se efectuează tăierea și pe altă parte.

Această metodă permite reînnoirea treptată a coroanei și stimularea formării unor noi lăstari, ceea ce contribuie la creșterea producției.

Tăierea sanitară

Această procedură trebuie realizată primăvara devreme, o dată pe an, pentru a îndepărta lăstarii slăbiți, bolnavi sau afectați de îngheț.

Prin respectarea acestor tehnici de tăiere, pomul de kaki va rămâne sănătos și va oferi recolte bogate an de an.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tăierile la smochin – când și cum se fac corect

Smochinul (Ficus carica) este un pom apreciat pentru fructele...
‹ adv ›

Tăierea în verde la cais. Când, cum și de ce se realizează

La cais, mai mult ca la alte specii, tăierile se execută atât în timpul perioadei de repaus cât și...

Tăierea la pomii fructiferi un exercițiu de imaginație

Există desigur mai multe tipuri de tăieri la pomii fructiferi în funcție de vârsta pomului: tăieri de formare, de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole