Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Producția Rusiei de petrol și gaze condensate a ajuns anul trecut la 516 milioane tone sau 10,32 milioane barili pe zi, a anunțat vicepremierul rus Alexander Novak, un declin de aproximativ 2,8% față de 2023, transmite Reuters.
Rusia și-a redus producția de țiței în urma acordului din cadrul OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații). De asemenea, industria petrolieră rusească este afectată de sancțiunile occidentale.
Novak a informat că producția de gaze naturale a Rusiei a crescut cu 7,6% anul trecut, la 685 miliarde metri cubi (bcm), în timp ce exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) au urat cu 4%, la 47,2 bcm.
Rusia a redirecționat exporturile sale de țiței afectate de sancțiuni către așa numitele „țări prietenoase’, cum ar fi China și India.
Novak a lăudat acordul cu OPEC+, spunând că este benefic pentru Rusia.
Conform datelor Ministerului de Finanțe de la Moscova, veniturile Rusiei din petrol și gaze au urcat cu 26% anul trecut, la 108 miliarde de dolari, după ce au scăzut cu 24% în 2023, în urma cotațiilor mai scăzute ale țițeiului și a reducerii exporturilor de gaze.
Anul trecut, exporturile de petrol s-au situat la 240 milioane tone, în creștere față de nivelul de 238,3 milioane tone din 2023 și în linie cu previziunile oficiale, a adăugat Novak.
Vezi aici Exporturile de grâu moale ale UE în 2024/25 sunt în scădere.