Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 centimetri, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregului teritoriu agricol, relevă prognoza agrometeorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 20 – 24 ianuarie 2025.
Pe ansamblu, perioada menţionată se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3 şi 9 grade Celsius, mai ridicată cu 1 – 7 grade în raport cu mediile multianuale, în toate zonele de cultură.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 2 şi 14 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, iar cea minimă va fi cuprinsă între -8 şi 4 grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, producându-se brumă şi îngheţ la sol.
În aceste condiţii, atât speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă, cât şi cele pomi-viticole îşi vor menţine starea de repaus biologic, în cea mai mare parte a ţării.
De asemenea, pe suprafeţele agricole fără strat protector de zăpadă, unde temperaturile minime din aer vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor, respectiv -7…-10 grade, vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar prin îngălbeniri şi arsuri/necroze ale vârfului frunzelor.
În funcţie de data semănatului, condiţiile pedoclimatice şi agrotehnica aplicată, la orzul şi grâul de toamnă se vor continua fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), în toate regiunile agricole.
Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.
Cultura de rapiţă va parcurge faza de înfrunzire (6-12 frunze), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv.
Speciile pomicole şi viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp se vor putea efectua în general în bune condiţii.
Specialiştii ANM recomandă ca în perioada menţionată să se efectueze controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie, precum şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.
Urmărește actualizările ANM pe acest link.