Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Prețurile îngrășămintelor pe bază de azot au crescut brusc pe piața europeană în ianuarie 2025, astfel fermierii se pregătesc pentru creșterea costurilor la fertilizarea culturilor.
Creșterea prețurilor la îngrășăminte este rezultatul creșterii prețurilor gazelor naturale din Europa, care sunt cu aproape 50% mai mari față de primăvara anului trecut, iar prețurile spot ale gazelor naturale pe hub-ul TTF au atins recent un maxim al ultimelor 12 luni – peste 50 de euro/MWh.
Acest lucru a dus la marje negative pentru producătorii de îngrășăminte cu azot, deoarece prețurile gazelor naturale au o importanță crucială, reprezentând de obicei 60-80% din costurile de producție.
La aceasta se adaugă un euro extrem de slab, ceea ce face ca importul de îngrășăminte să fie considerabil mai scump.
Creșterea cursului euro/dolar la 1,03 față de 1,02 cu o zi înainte a avut un impact și asupra tuturor produselor de pe bursa Euronext ieri.
Evoluția viitoare a pieței europene a îngrășămintelor pe bază de azot depinde în mare măsură de dinamica prețurilor globale și europene la uree.
În plus, cu puțin timp înainte de începutul anului, piața ureei a primit un impuls puternic datorită achiziției de către India a 1,5 milioane de tone.
Egiptul, un furnizor extern important pentru piața europeană, a vândut ureea la începutul lunii ianuarie cu 418 $/tonă.
Aceasta reprezintă aproximativ cu 30 $/tonă mai mult decât acum două săptămâni și cu aproximativ 60 $/tonă mai mult decât în noiembrie.
În porturile de export din Orientul Mijlociu, prețurile la uree la începutul lunii ianuarie au fost de 373 $/tonă, cu aproape 30 $ mai mult decât la sfârșitul lunii decembrie.
Comercianții explică o parte din creșterea prețurilor prin întreruperile în producția de îngrășăminte din Iran. Acest lucru influențează direct și prețurile din Africa de Nord și de pe piața mondială.
Turcia, unul dintre principalii clienți ai Iranului, și-a redirecționat apoi achizițiile către alți furnizori, în principal din Africa de Nord, ceea ce a crescut, de asemenea, prețurile pentru importatorii din Europa de Vest.
Primăvara anului 2025 este așteptată să aducă o cerere ridicată, cauzată de comercianții și fermierii care tot mai des amână achizițiile pentru a-și conserva lichiditățile.
Activitatea scăzută de cumpărare a dus la stocuri de îngrășăminte considerabil mai mici în rândul fermierilor comparativ cu anii anteriori.
Estimări
Specialiștii consideră că o activitate intensă a cumpărătorilor în primăvară ar putea oferi producătorilor europeni de îngrășăminte oportunitatea de a crește și mai mult prețurile. Dar, cum de fapt vor evolua prețurile, rămâne de văzut.
Comercianții și companiile care se confruntă deja cu probleme financiare, precum deficitele de cash flow și stocurile limitate, se confruntă acum cu provocări suplimentare din cauza accesului restricționat la credite.
Situația s-a agravat după ce Agrogalaxy, un actor internațional cu sediul în Brazilia, a solicitat protecția creditorilor.
Pe lângă preocupările legate de prețuri, întârzierile în livrările de îngrășăminte din Orientul Mijlociu, Asia și Africa reprezintă o problemă tot mai mare pentru comercianți și importatori.
Chiar și Egiptul, un important producător și furnizor de îngrășăminte azotate pentru Brazilia și Europa, a devenit un risc pentru cumpărători din cauza penuriei de gaze naturale din regiune, a declarat Cardarelli.
Marcelo Mello, analist la StoneX, a subliniat că atacurile asupra instalațiilor de gaze naturale din Orientul Mijlociu au afectat masiv producția de derivați ai îngrășămintelor, precum amoniacul.
Războiul dintre Rusia și Ucraina a complicat și mai mult logistica îngrășămintelor, în special prin Marea Neagră, și a crescut costurile de transport maritim.
Acești factori combinați au determinat mulți comercianți și producători să amâne sau să reducă semnificativ achizițiile de îngrășăminte pentru anul agricol 2025/26, în speranța unei stabilități mai mari a pieței.