Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Energia eoliană a furnizat anul trecut 20% din electricitatea consumată în Europa, dar capacităţile construite în timpul anului au fost la mai puţin de jumătate din ceea ce ar fi fost necesar pentru îndeplinirea obiectivelor energetice şi de mediu ale UE din 2030, arată datele publicate vineri de grupul de lobby WindEurope, transmite Reuters.
În ultimii peste 20 de ani, a crescut ponderea energiei eoliene în producţia electricitate din Europa, iar UE vrea ca tendinţa să se accelereze pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu şi reducerea dependenţei de combustibilii fosili.
În raportul său anual, WindEurope a anunţat că anul trecut s-au construit în Europa noi capacităţi de energie eoliană de 15 gigawaţi (GW), inclusiv 13 GW în parcuri eoliene offshore şi aproximativ 2 GW parcurile eoliene terestre.
Statele membre UE au fost responsabile pentru 13 GW din aceste noi capacităţi de energie eoliană dar pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu din 2030 ar trebui construite anual noi parcuri eoliene de 30 GW.
UE vrea ca energia eoliană să reprezinte 34% din electricitatea consumată până în 2030 şi peste 50% până în 2050.
În ultimii ani, industria globală eoliană offshore s-a confruntat cu dificultăţi din cauza infrastructurii, conectării la reţea şi a problemelor logistice, întârzierile în acordarea autorizaţiilor şi costurile mai ridicate ale componentelor.
În Europa, investiţiile în parcuri eoliene offshore au scăzut şi rămâne o provocare pentru companii să ia decizia finală de investiţii, avertizează WindEurope.
Citește despre Noul Cod Silvic a fost publicat în Monitorul Oficial.