8.1 C
București
miercuri, 16 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea cotaţiilor la cereale şi zahăr fiind compensată de creşterea preţurilor uleiurilor vegetale, a lactatelor şi a cărnii, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În 2024, acest indice s-a situat la 122 puncte.

‹ adv ›

Indicele global al preţurilor produselor alimentare s-a situat în decembrie 2023 la 127 puncte, faţă de un nivel de 127,6 puncte noiembrie, dar rămâne cu 20,7% sub nivelul ridicat record din martie 2022, a precizat FAO.

În decembrie, comparativ cu luna precedentă, indicele preţului la zahăr a scăzut cu 5,1%, datorită îmbunătăţirii perspectivelor privind recolta de trestie de zahăr în principalele ţări producătoare, dar rămâne cu 10,6% sub nivelul din decembrie 2023.

Preţurile lactatelor au scăzut în decembrie cu 0,7% comparativ cu noiembrie, după şapte luni de creştere consecutivă, dar faţă de decembrie 2023 înregistrează un avans de 17%.

La uleiuri vegetale, preţurile au scăzut în decembrie cu 0,5% comparativ cu noiembrie, dar faţă de decembrie 2023 înregistrează un avans de 33,5%.

‹ adv ›

La carne, preţurile au urcat cu 0,4% faţă de noiembrie, dar comparativ cu decembrie 2023 înregistrează un avans de 7,1%.

În decembrie, indicele preţului la cereale nu s-a modificat semnificativ faţă de noiembrie, dar rămâne cu 9,3% sub nivelul din decembrie 2023, creşterea uşoară a cotaţiilor la porumb fiind compensată de scăderea cotaţiilor la grâu, a informat FAO.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Exporturi agroalimentare: noi direcții discutate cu ANSVSA

Identificarea unor soluţii eficiente pentru extinderea pieţelor de export,...
‹ adv ›

Cotațiile pe termen scurt la rapiță și canola cresc

Cotațiile pe termen scurt pentru rapiță și canola continuă să crească, pe fondul unui volum redus de vânzări pe...

APIA primește Cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole