2.4 C
București
vineri, 3 ianuarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageArticoleZeuzera pyrina sau dăunătorul care usucă pomii

Zeuzera pyrina sau dăunătorul care usucă pomii

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Sfredelitorul ramurilor, cunoscut științific drept Zeuzera pyrina, este un dăunător polifag care atacă numeroase specii de pomi, precum măr, păr, gutui, cireș, prun și nuc, dar și arbori ornamentali.

Periculozitatea acestei specii este dată de larva, care, de una singură, poate cauza uscarea întregului pom tânăr, afectând serios sănătatea livezilor și a spațiilor verzi.

Pagube mai grave se înregistrează după veri calde și uscate.

‹ adv ›

Cum determinăm prezența sfredelitorului ramurilor?

Prezența Zeuzera pyrina poate fi identificată prin mai multe semne evidente:

Excremente și particule de lemn – larvele sfredelitorului sapă galerii în lemn, iar la exteriorul pomului, în apropierea orificiilor de intrare, se observă acumulări de rumeguș și excremente.

Larvele tinere pot ataca pețiolurile frunzelor, mugurii și lăstarii, dar ulterior se hrănesc în ramuri mai mari.

Ofilirea frunzelor și uscarea lăstarilor – pe măsură ce larvele se hrănesc în interiorul ramurilor, frunzele încep să se ofilească, iar lăstarii se usucă progresiv.

Prezența găurilor în scoarță – orificiile de intrare sunt vizibile la nivelul scoarței, iar din acestea ies particule fine de lemn.

Uscarea ramurilor și a arborilor tineri – ramurile infestate pot muri complet, iar arborii tineri (de până la 15 ani) pot fi distruși în totalitate, larvele se dezvoltă de obicei în ramuri sau tulpini cu diametrul mai mic de 10 cm.

Zeuzera pyrina – susceptibilitate la atacul altor dăunători

Pomii slăbiți de atac sunt mai susceptibili la daunele provocate de alți dăunători xilofagi, cum ar fi sfredelitorul tulpinilor (Cossus cossus) și gândacii de scoarță.

Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum) poate folosi galeriile vechi făcute de sfredelitor ca refugiu, ceea ce le permite să se protejeze de tratamentele chimice.

Omizile tinere atașate de fire de mătase pot fi purtate de vânt.

Sfredelitorul ramurilor – monitorizare

Sfredelitorul ramurilor se monitorizează începând cu lunile mai-iulie, se verifică cu atenție pomii tineri, în special pentru a vedea dacă există găuri și urme de făină de lemn pe trunchi și pe ramuri.

În mai se agăță 2-4 capcane cu feromoni pe hectar pentru a estima frecvența atacului. Capcanele se instalează la 0,5m de la vârful pomilor sau al plasei antigrindină.

O metodă eficientă în livezi comerciale este perturbarea împerecherii prin stimularea excesivă a masculilor cu ajutorul feromonilor distribuiți prin intermediul dispenserului.

Astfel, masculii urmează piste false de feromoni și nu ajung să fecundeze femela.

Acestea se instalează la înălțimi alternante de 1,5 m și 2 m, la o distanță de cel puțin 5-6 metri între ele, circa 300/ha, schimbându-le locul la fiecare 14-16 săptămâni.

Pentru a preveni atacul, scoarța se curăță de muşchi și licheni, ramurile atacate se taie și se ard, se fac tăieri de rărire a coroanei.

Citiți mai multe despre Mușchi, licheni pe scoarța la pomi – ce trebuie să cunoaștem.

În combaterea biologică se fac tratamente cu paraziții Ichneumon abiellei, Horogenes gigantea, Litomastix truncatellus și Microgagster globatus.

Zeuzera pyrina – combatere

Promovarea vigorii arborilor prin practici adecvate pentru planta gazdă, în special udarea corespunzătoarepoate ajuta la prevenirea atacurilor sfredelitorului.

Evitați deteriorările mecanice ale pomilor, deoarece acestea pot atrage sfredelitorul și alți dăunători xilofagi.

Potrivit FIBLciocănitoarea verde poate reduce foarte mult pagubele produse de sfredelitorul ramurilor. Se recomandă crearea condițiilor favorabile pentru aceasta.

Pentru pomii din grădină, de obicei se face urmărirea și omorârea larvelor cu un cuțit și o sârmă. După aceea, acoperirea rănilor pe lemn cu mijloace de închidere a rănilor.

Utilizarea uleiului de neem în galeriile săpate și astuparea cu mastic a găurilor la fel a demonstrat eficiență în controlul Zeuzera pyrina.

În plus, sursele indică produse cu spinosad ca eficiente.

Un control eficient al dăunătorului îl asigură bacteria Bacillus thuringiensis (Bt) și ciupercile Beauveria bassiana. Citiți mai multe despre Ciupercile entomopatogene Beauveria bassiana – cum controlează dăunătorii.

În plus, injectarea suspensiilor cu nematozi S. carpocapsae în găurile formate la fel s-a dovedit a fi eficientă.

Tratamente cu insecticide se fac în perioada zborului fluturilor. Eficiente sunt insecticidele pe bază de lambda-cihalotrin (de ex. Karate Zeon), clorantraniliprol, deltametrin (de ex. Decis Expert), emamectin benzoat (Affirm) și altele omologate pentru controlul altor dăunători.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tăierile la pomi – când se fac la fiecare specie

Tăierile la pomi în uscat sunt tăieri ce se...
‹ adv ›

Tratamente cu uree la pomi – beneficii și riscuri

Ureea este un îngrășământ azotat foarte concentrat, utilizat pe scară largă în horticultură. Dar, pe lângă funcția principală –...

Tăieri la cireș – cum formăm Axul înalt fusiform

Sistemul de tăieri la cireș Axul înalt fusiform (Tall Spindle Axe, TSA) reprezintă pomi cu o coroană naturală, care...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole