3 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDrosophila suzukii - dăunător de bază la fructe sâmburoase și bacifere în...

Drosophila suzukii – dăunător de bază la fructe sâmburoase și bacifere în UE

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

În prezent, în țară, musculița cu aripi pătate Drosophila suzukii face pagube minore și e întâlnită rareori în livezi de sâmburoase. Totuși, lucrurile pot lua o întorsătură diferită în următoarea perioadă.

În majoritatea țărilor Uniunii Europene producătoare de fructe (Italia, Spania, Germania și Ungaria), Drosophila suzukii fiind dăunătorul de bază la culturile sâmburoase și bacifere, dar și la vița de vie.

musculita cu aripi patate

Musculița cu aripi pătate – aspecte

Pentru a oferi informație celor implicați în monitorizarea dăunătorului, masculii musculiței cu aripi pătate pot fi identificați prin cele două pete întunecate de pe aripi vizibile cu ochiul liber.

‹ adv ›

La femele, se poate observa, cu o lupă, ovipozitorul mare, curbat, cu dinți bine dezvoltați și întunecați, care pot perfora pulpa fructelor.

drosophila
Sursă: bugguide.net

Femela musculiței cu aripi pătate își depune ouăle în fructele speciilor cu fructe moi, inclusiv cireș, prun și cais, dar și în fructele de pădure și struguri.

Din ouă se dezvoltă o larvă care se transformă în pupă după cinci până la șapte zile. Din pupă iese din nou un adult după patru până la cincisprezece zile, în funcție de temperatură.

Musculița cu aripi pătate poate perfora chiar și fructele intacte, ce explică astfel potențialul mare de daună. Fructele deteriorate încep să fermenteze și au un miros tipic de oțet.

drosophila suzukii

Larva se dezvoltă în interiorul fructului, așa cum se vede în imagine. Când fructul este pus în apă sărată, larva iese din fruct.

Vezi și Musca cireselor – monitorizare și combatere.

Drosophila suzukii – monitorizare

Musculița cu aripi pătate trebuie monitorizată imediat ce fructele încep să se coacă și să-și capete culoarea specifică. Pentru aceasta, capcanele de monitorizare trebuie montate în locuri umbrite și protejate și verificate săptămânal.

drosophila suzukii

Monitorizarea infestării fructelor poate fi realizată prin inspectarea a cincizeci de fructe selectate aleatoriu și aparent intacte.

Fructele trebuie verificate dacă au găuri și depunere de ouă cu filamente tipice de ou care ies în evidență din fruct.

drosophila suzukii

Musculița cu aripi pătate – măsuri preventive

O măsură preventivă bună împotriva musculiței cu aripi pătate este întreținerea livezii astfel încât să se promoveze un mediu uscat.

Aceasta include alegerea unui sistem de tăiere care să asigure o coroană bine aerisită și rapid uscată, precum și mulcirea frecventă a buruienilor sau ajustarea intensității irigării pentru a evita surplusul de apă.

O altă măsură preventivă foarte eficientă este utilizarea plasei ca barieră fizică în jurul livezii. Dimensiunea ochiurilor plasei nu trebuie să depășească 1 pe 1 mm. Această măsură este, însă, foarte costisitoare și posibilă doar pentru livezile de cireș de densitate înaltă.

În plus, igiena la recoltare, cum ar fi îndepărtarea și distrugerea fructelor supramaturate și afectate, este foarte importantă pentru a limita răspândirea acestor dăunători.

Drosophila suzukii – control direct

Măsurile directe împotriva musculiței cu aripi pătate sunt limitate. Una dintre ele este captarea în masă, care este foarte eficientă pentru cais și prun, dar funcționează mai slab în plantațiile de cireș, deoarece pentru dăunător cireșele sunt mai atractive decât momeala capcanei.

O altă strategie este aplicarea de kaolin, o pulbere albă pe bază de siliciu și aluminiu sau var stins, pe fructe, având efect repelent.

Dezavantajul kaolinului este că provoacă pete albe în urma pulverizării pe fructe și, prin urmare, le poate face nepotrivite pentru consumul de fructe proaspete.

Kaolinul trebuie aplicat săptămânal, începând de la schimbarea culorii fructelor (de la galben la roșu). Spinosadul este un insecticid puternic care nimicește o gamă largă de insecte, inclusiv pe cele benefice.

Sursă: Cursul Biofruitnet disponibil pe acest link.

    Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
    ‹ adv ›

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Citește și

    Polonia vrea să restricționeze importurile din Ucraina, în timpul președinției la Consiliul UE

    Polonia dorește să limiteze accesul mărfurilor pe piața europeană...
    ‹ adv ›

    AgroMeteo: Seceta pedologică moderată se va menţine local în sudul şi estul Olteniei 

    Conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute doar local în sudul şi estul Olteniei, în cursul săptămânii...

    CE a redus estimările producției pentru principalele oleaginoase din UE

    Ultimele estimări ale Comisiei Europene arată că, producția de rapiță pentru sezonul 2024/25 a fost redusă de la 17,2...
    ‹ adv ›

    Comentarii

    Alte articole